Daallo Airlinesi lennukis Airbus A321 plahvatas Somaalia kohal pomm. Tekkinud august lendas välja reisija. Lennuk maandus õnnelikult Mogadishu lennuväljal.Foto: Kuvatõmmis / Youtube
Maailm
3. veebruar 2016, 12:14

USKUMATU! Lennuki pommiaugust lendas välja põlenud reisija, lennuk maandus õnnelikult (19)

Somaalias paiskus õhus olevast lennukist välja reisija, kui lennuki keresse tekkis tõenäoliselt pommi plahvatamise tagajärjel auk. Õhulaev suutis õnnelikult maanduda, poolpõlenud laip aga leiti Baladi linnast.

Hämmastav ning ülejäänud pardalolijate jaoks õnnelikult lõppenud lugu juhtus paari päeva eest Somaalia pealinnas Mogadishus, kust Daallo Airlinesi lennuk Airbus A321 startis Djibouti poole. Vaid viis minutit pärast õhkutõusmist tekkis lennuki keresse üsna suur auk. Mõned lennureisijad nägid, kuidas läbi augu paiskus õhuruumi tugevasti põlenud mees. Lennufirma kinnitusel sai kaks inimest plahvatuses vigastada, vahendas Daily Mail.

Vaatamata plahvatusele ja augule õnnestus lennukil õnnelikult maanduda.

Lennuki serblasest piloot Vladimir Vodopivec (64) arvas, et lennukis oli pomm. "Õnneks ei saanud pardasüsteemid kahjustada, nii et ma sain tagasi minna ja lennuväljal maanduda. Midagi sellist ei ole minu lennukarjääri jooksul kunagi juhtunud. Me kaotasime kabiinis surve. Jumal tänatud, et see hästi lõppes," rääkis piloot.

Üks infoallikas rääkis CNN-ile, et algsed testid näitasid lõhkaine jääke viidates terroriaktile. Plahvatus toimus lennukis 12 000 kuni 14 000 jala kõrgusel. Lennukis olnud ÜRO saadik Somaalias Awale Kullane, kes lendas Djiboutisse diplomaatide konverentsile, kirjeldas Facebookis, et ta kuulis valju müra ja nägi mõne sekundi jagu suitsu. Kui nähtavus paranes, nägid reisijad, et lennuki keres puudus päris suur tükk. Mõned reisijad asetasid näole hapnikumaskid.

Mohamed Ali nimeline reisija rääkis AFP-le, et kuulis pauku ja siis lahvatasid lennuki külge tekkinud august leegid. Ali sõnas, et ta ei saa kinnitada, et reisijad lennukist välja paiskusid.

Üks lennuki pardal olnutest filmis telefoniga olukorda pärast plahvatust.

Mogadishust 18 miili kaugusele põhja jääva Baladi linna politseiametnik Mohamed Hassan rääkis, et linnaelanikud leidsid vana mehe põlenud surnukeha, mis võiski pärit olla lennukist.

Somaalias tegutseb ekstremistide rühmitis al-Shabab, keda võib plahvatuse korraldamises kahtlustada.

Lennundusspetsialistid oletavad, et sel pärastlõunal viibis lennuk Mogadishust väljalennuga. Kui pomm oli taimeril, plahvatas see madalamal lennukõrgusel, andes reisijatele suurema ellujäämisvõimaluse.

USA riikliku transpordiohutuse komitee endine liige John Goglia kommenteeris, et tume tahmarant ümber augu ääre viitab pommile.