UNGARI TŠAARDAŠ: Ago-Endrik Kerge "Ülemiste vanakese ­puhkusereis" oli tema esimene lavastus 1972. aastal Viru ­varietees. Üks selle lavastuse numbreid oli "Ungari tšaardaš".Foto: Sokos hotell Viru
Inimesed
26. jaanuar 2016, 06:00

"Räägitakse palju, et varietee oli paha, kuid kõigile keelajatele ja ideoloogiatöötajatele meie programmid meeldisid." (4)

Varieteeartist Ago-Endrik Kerge meenutab aasta­kümnetetagust värvikat Tallinna varietee-elu. 

Varieteeartist Ago-Endrik Kerge meenutab aasta­kümnetetagust värvikat Tallinna varietee-elu. 

Näitleja, balletitantsija ja varieteeartist Ago-Endrik Kerge esines ligi kümmekond aastat kümnete kui mitte sadade väga tuntud pealtvaatajate ees nii Tallinna kui Viru varietees. Kõige helisevamana kõlas tema sõnul Elizabeth Taylori nimi. Näitlejanna istus küll tagareas, kuid tema briljantkiviga sõrmus hiilgas prožektorite valguses kõige kaugemale. 

Samas ütleb Ago-Endrik Kerge, et tihti istusid Viru varietee saalis temperamentsed mägede pojad, kes tol ajal olid üldjuhul väga rikkad. Ühel õhtul oli kohal jälle üks Kaukaasiast pärit meeste seltskond. Ühtäkki tormas nende hulgast üks eriti temperamentne onu lavale, kui tüdrukud tantsisid ja jalgu loopisid. Ta võttis taskust paki 25rublaseid ja viskas suurest vaimustusest need õhku – need kõik on teile. "Mäletan tänini tema rõõmsaid ja säravaid silmi. Nii need 25rublased langesid kui lumehelbed lavale. Mida edasi teha? Tüdrukud läksid lavalt ära, andsin orkestrile märku, et tehku väike paus ning ütlesin paarile kolleegile, et võtku nüüd hari ja kühvel pihku ning korjaku rahatähed kokku. Pärast mida läks programm edasi. Ning mõni päev hiljem tegime selle raha eest võimsa peo," meenutab Kerge. Kes oma mälestustega astub üles ka homme esilinastuvas Manfred Vainokivi uues dokfilmis "Punane varietee", mille põhikangelaseks on küll hiljaaegu meie hulgast lahkunud Kalju Saareke. 

Edasi lugemiseks: