Eurovision 2016Foto: AFP / Scanpix
Üritused
25. jaanuar 2016, 12:44

Lisatud Eesti delegatsiooni juhi Mart Normeti kommentaar!

Eesti astub tänavu Eurovisioni lavale esimese poolfinaali teises pooles (11)

Täna loositi Stockholmis 2016. aasta Eurovisioni lauluvõistluse poolfinaalide paiknemine ehk see, millises poolfinaalis hakkavad võistlema 43 tänavusel lauluvõistlusel osalevat riiki. Eesti astub tänavu Eurovisioni lavale esimese poolfinaali teises pooles. 

"Pigem on see, millises poolfinaalis osaleda, oluline praktilisest küljest ja reisiplaanide osas. Teine poolfinaal oleks lihtsalt odavam, sest siis oleksime vähem kohapeal. Aga kui nii siis nii," ütleb Eesti eurodelegatsiooni juht Mart Normet kommentaariks Eesti esinemiskohale.

Normet usub, et see, millises poolfinaalis ja mitmendana keegi lavale astub, ei oma lõppkokkuvõttes tähtsust. "Kõik oleneb konkreetsetest lauludest. Kui me läheme tantsulooga ja seal on palju sarnaseid tantsulugusid veel, on raskem. Kui laulud on aga erinevad ja meie oma erineb laulu ja lavashow mõttes, pole vahet, kus sina või su naabrid üles astuvad," usub Mart, et hea laul saab hääli ka üle Euroopa, mitte ainult oma naabritelt. Praegu oskab Normet öelda, et arvatavasti läheb eurodelegatsioon Rootsi kohale juba kaks nädalat enne esimest poolfinaali. "See sõltub proovigraafikutest, kuidas need paika pannakse." See, kui palju, kes ja millal täpselt Eurovisionile meid esindama sõidab, selgub aga pärast 5. märtsil peetavat "Eesti laulu" finaali.

Tseremooniat kandis üle veebileht eurovision.tv ning üritust juhtisid Rootsi telekanali SVT saatejuhid Alexandra Pascalidou ja Jovan Radomir. Pascalidou oli Kreeka kommentaator, kui Kreeka 2005. aastal lauluvõistluse võitis ning samal aastal juhtis ta ka Rootsi eurolauluvalimiste poolfinaali. Radomir aga luges ette Rootsi punktid aastatel 2004 ja 2006, lisaks on ta ka Serbia 2007. aasta Eurovisioni võidulaulu "Molitva" ingliskeelsete sõnade autor.

Kõigepealt loositi välja see, millises poolfinaalis hääletavad kuus riiki (Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Hispaania, Suurbritannia ja Rootsi), kes automaatselt Eurovisioni finaali pääsevad. Saksamaa ja Suurbritannia hääletavad teises poolfinaalis, Rootsi, Hispaania, Prantsusmaa ja Itaalia esimeses. Iisrael võistleb teises poolfinaalis, sest esimene poolfinaal langeb kokku nende riigi mälestamispäevaga.

 

This is it! The exact running order will be determined by the producers of the 2016 Eurovision Song Contest soon.

A photo posted by Eurovision Song Contest (@eurovision) on

Esimeses poolfinaalis 10. mail osaleb 18, teises poolfinaalis 12. mail aga 19 riiki. Mõlemast poolfinaalist pääseb 14. mail toimuvasse finaali edasi kümme riiki. Finaalis võistleb kokku 26 riiki. See, millises järjekorras riigid poolfinaalides lavale astuvad, selgub hiljem.

37 poolfinaalides võistlevat riiki olid kirjutatud paberilipikutele ning jaotatud kuude erinevasse kausikesse. Riigid olid ühte kausikesse pandud hääletusmustrite alusel ja erinevates osades loosimine aitab vähendada nii-öelda naabritevahelise hääletamise võimalust.

Esimese poolfinaali esimeses pooles astuvad üles Horvaatia, Moldova, Soome, Armeenia, Kreeka, Ungari, Venemaa, Holland, San Marino. Teises pooles aga Aserbaidžaan, Küpros, Malta, Bosnia Hertsogoviina, Eesti, Tšehhi, Montenegro, Island, Austria.

Teise poolfinaali esimeses pooles võistlevad Läti, Valgevene, Iirimaa, Šveits, Makedoonia, Austraalia, Leedu, Poola, Serbia, teises pooles aga Albaania, Bulgaaria, Taani, Gruusia, Rumeenia, Sloveenia, Norra, Ukraina, Belgia, Iisrael.

Lisaks avaldati tänavuse võistluse hüüdlause, milleks on "Tulge kokku".

 

The theme of the 2016 Eurovision Song Contest is COME TOGETHER. The central symbol of the theme, an energetic dandelion, represents exactly that. We love it and we hope you do to!

Posted by Eurovision Song Contest on 25. jaanuar 2016. a.