ECMOFoto: Zoonar GmbH / Alamy / Vida Press
Müstika
20. jaanuar 2016, 13:32

IMELUGU: Ameerikas äratasid arstid külmunud mehe ellu (9)

USAs suudeti külmunud noormees ellu äratada. Ta jäi ilma küll paarist sõrmest ja varvastest, kuid jätkab usinasti õnnetuse tõttu katkenud õpinguid.

Pennsylvania üliõpilane Justin Smith (26) kõmpis eelmisel talvel kodu poole, kui kaotas teadvuse ja kukkus maha. Enne seda oli ta joonud sõpradega mõned õlled. Tudeng lebas lumes mitu tundi ja külma oli 15 kraadi, vahendas ABCNews.

Järgmisel hommikul nägi Don Smith, et tema poeg Jason lamab tee ääres maas. "Ta nägu oli sinine ja ta oli elutu. Kontrollisin pulssi ja südamelööke – ei midagi," rääkis Smith WNEPile.

Kohale kutsutud parameedikud asusid Jasoni elu pärast võitlema. "Sa pole enne surnud kui sa oled soe ja surnud," teatas arst Gerald Coleman Hazletoni haiglast, kuhu noormees viidi. Doktor viitas fenomenile, kus külmunud inimesed võivad ellu jääda vaatamata sellele, et neil elumärgid puuduvad.

Kui Jason Smith erakorralise meditsiini osakonda viidi, oli noormees nii külmunud, et tal ei õnnestunud isegi temperatuuri mõõta. Seejärel viidi Smith kopteriga haiglasse, kus ta ühendati ECMO ehk kehavälise membraanoksügenatsiooni aparaadiga, mis soojendas ja rikastas hapnikuga verd. 90 minuti pärast hakkas Jasoni süda tuksuma.

Samas ei tulnud Smith kohe teadvusele ja arstid kartsid, et ta saab tõsise ajukahjustuse. Varbad ja kaks väikest sõrme oli tulnud amputeerida.

Umbes kuu aega pärast pulsi taastumist ärkas Smith üles. Praegu on ta tagasi koolis ja tudeerib psühholoogiat.