Iivi Anna MassoFoto: Kanal 2
Tele
19. jaanuar 2016, 21:54

"RADARI" VIDEO | Iivi Anna Masso: mind visati välja sisuliselt nagu koera (215)

2015. aasta detsember algas skandaaliga riigi kõige kõrgemal tasemel. President Toomas Henrik Ilvese nõunik Iivi Anna Masso kirjutas veebikeskkonda Nihilist essee, kus räägib presidendi kantseleis olnud kiuslikust õhkkonnast ning tema arusaamatust töölt kõrvaldamises. Radar läheb loo kulisside taha ja toome teieni sündmuste köögipoole. 

Iivi Anna Masso: "Mind visati välja sisuliselt nagu koera. Mitte midagi selgitades."

Vabariigi presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam: "Mul on alati kahju kui inimesed tunnevad ennast haavatuna. Täiesti siiralt."

Kuna presidendi kantselei ja Iivi Anna Masso vahel juhtunu on jäänud seni segaseks saladuseks, siis avaldame esimest korda mõlema osapoole arvamuse sellest, mis juhtus. Teeme seda põhjusel, et Eesti rahval on õigus teada kui presidendi institutsioon ja selle töötajad on kuulujuttude, valede ja räpaste mängude rosoljes. Järgneva loo käigus saame teada uusi üllatavaid seiku nn Masso skandaali kohta. Kohtusime Iivi Anna Massoga tema Helsingi kodus, kuhu ta kolis pärast seda, kui sai läinud aasta märtsis presidendi kantseleist sule sappa.

"Minu aeg kantseleis oli veidi üle kahe aasta. Laias laastus esimene aasta oli okei ja teine aasta ei olnud enam okei. Konkreetselt tuli see Kroonika lugu," selgitab Masso skandaali algust. Seltskonnaajakirjas Kroonika ilmus ühegi allikata lugu, kus pandi paari toona Evelin Ilvesega abielus olnud president Toomas Hendrik Ilves oma nõuniku Iivi Anna Massoga.

"Ma mäletan ühte pikka ja rasket tööreisi, mis oli Washingtoni ja siis Londonisse," räägib Masso. " Nõuniku üks kohustustest on saata presidenti reisidel. Ühest sellisest 2014. aasta reisist Masso räägibki. "Selle paari päeva järel tunduski, et midagi oli läinud liikvele. Tavaliselt võeti reisilt tulijaid rõõmsalt vastu ja uuriti, kuidas läks, siis tookord oli mul vastas selline betoonist müür."

Sildam: "Presidendi kantselei pole kunagi arvanud, et Iivi Anna Masso ja presidendi suhted on midagi muud kui töised. Siin majas pole kunagi ühtegi sellist inimest tööl olnud, kes oleks midagi muud arvanud."

Masso: "Kui tekib olukord, kus meedia paneb töötajad suure ülemuse endaga paari, siis on loogiline, et see on kantselei asi reageerida. Aga reageeringut ei tulnud ja sellest ei tahetud rääkida... umbes nii, et sa peaksid meelitatud olema. Isegi nii, et Kroonika kirjutab ikka suhetest ja see ja see jäid ka vahele kui abielus olid. Justkui sel pole mingit vahet, kas on pärislugu, kus keegi on vahele jäänud või on välja mõeldud lugu."

Enda kohta valeinfot lugeda ei ole kindlasti meeldiv. Niisiis uurisime presidendi meedianõunikult Toomas Sildamilt, miks ta ei kaitsnud sel hetkel Massot avalikult.

"Iivi Anna Masso sai selles Kroonika artiklis sõna. Ta kinnitas, et ta suhe presidendiga on ainult töine." Ometi mõjutas see ka presidendi kuvandit? "Ma arvan, et Kroonika artikkel ei mõjutanud presidendi, tema abikaasa ega teiste selles artiklis nimetatud inimeste kuvandit."

Presidendi või tema esindaja poolt oleks olnud siiski kena midagi öelda. "Eks see on alati selline mõttekoht seltskonnaajakirjanduse kollakamate lugudega, et kui palju sa neile jõudu pühendad," kommenteerib Sildam.

Teine ääretult tõsine süüdistus on see, et presidendi kantseleis leidis aset töökiusamine. Masso: "Seal hakkas tekkima mobbing (ing k kollektiivne ühe isiku kiusamine). Kui on näha, et ühte inimest hakatakse välja sööma, siis kõik tasapisi lähevad võitjate poolele või on vait. Igal juhul on sul tunne, et inimesed kaovad su ümbert ära."

Sildam: "Mina, selle üheksa aasta jooksul, mis ma siin olen olnud, ei ole küll kordagi mingit kiusamist presidendi kantseleis kogenud ega näinud seda ka teiste suhtes."

Masso otsene ülemus oli presidendi kantseleijuhataja Siim Raie, kes täna töötab Muinsuskaitseameti juhina. Merje Tamburi doktoritöös, mis uuris töökiusamist, seisab, et Eestis kogeb seda iga neljas töötaja. Saame kokku Siim Raiega, et küsida selgitust, kas tema juhitud kantseleis oli kiusamist.

"Ma nüüd ei oska öelda, mida ta peab kiusamiseks. See oli tihe, mõttetihe seltskond ja keskkond. Ja ideed võivad olla vastukäivad," ütleb Siim Raie.

Masso: "Ja sellest tuleb selline kafkalik tunne, et sa ei tea, keda võib usaldada ja keda mitte."

Üks Masso väidetest on see, et ta visati ambrasuurile, et varjata Ilvese ja toonase nimega Ieva Kupce suhet. Masso: "Teda ma nägin juba esimese aasta jooksul (2013) väga palju. Nad olid tihedalt ja lähedalt koos. Suhtlus oli selgelt isiklik. Presidendi töösuhted käivad läbi kantselei.

Töökohtumised lepitakse kokku läbi kantselei ja töötajad on alati juures. Isegi kui sõpradega räägitakse tööjuttu, siis on töötajad juures. Meie töö oli muuhulgas olla ka presidendile mälu eest. Me pidime tegema märkmeid, pidime teadma millest kellegagi jutt pooleli jäi. Ieva Kupcega kõikidel konverentsireisidel veetis president aega koos ilma, et kantselei oleks selles osalenud."

"Nõunikud ei ole presidendile lapsehoidjad. Nõunikud annavad presidendile nõu - see on nende funktsioon," kommenteerib teemat Sildam.

"Ainus põhjus, miks ma praegu üldse räägin sellest taustast on see, et mind tõmmati sellesse täiesti ilma, et oleks seda palunud. Minu kuritegu või rumalus oli see, et läksin sinna tööle ja tegin seal pühendumisega tööd. Ja see minu töölepingusse (ei kirjutatud), et mind tembeldatakse millekski, mida ma seal majas ei olnud, et mulle mõeldakse välja minu isiklik suhe - mitte hoolides sellest, milline on minu enda elu. Kuidas minu CVd, minu edasisi töövõimalusi, minu lähedasi inimesi see kõik mõjutab - see ei huvitanud oma majas ka kedagi," räägib Masso.

"Temasse suhtuti siin majas väga professionaalselt kui professionaal. Ma arvan, et kõik, mis on tema töökoha kaotusega toimunud, ka see on talle tegelikult selge," ütleb Sildam.

Kas tööalaselt oli Massole etteheiteid? Sildam: "Minul oli näiteks temast väga suurt abi. Äärmiselt laia silmaringiga, väga nõtke sõnaseadmisega inimene."

Viimane tilk tööandja karikasse oli Masso avalik soovitus boikoteerida Soome ajakirjanikku Risto Vuorineni, kes tema sõnul tegeleb Kremli-propagandaga. Seejärel otsustati töösuhe Massoga lõpetada. "Selle eest mind visati välja sisuliselt nagu koera, mitte midagi selgitades," kommenteerib Masso.

Kas vestlus toimus? Endine presidendi kantselei ülem Siim Raie: "Muidugi toimus. Vestlus toimus üle kahe tunni. Ma ei saa öelda, et see mu elu kõige meeldivam vestlus oli. Enne koondamisteate andmist püüdsin ma seda töösuhet lõpetada poolte kokkuleppel. Iivi oli sellega nõus ainult tingimusel, et talle makstakse välja palk kuni Ilvese presidentuuri lõpuni, mis oli sel hetkel 20 kuud. See polnud kantseleis eelarveliselt ega sisuliselt mõeldav. Ja paber, millele ta ütleb, et ta sunniti alla kirjutama, oli koondamisteade. Ta peab selle allkirjastama, et on selle kätte saanud."

Masso: "Sisuliselt tehti minu edasine tööleidmine väga raskeks. Sest kui sind on eelmisest töökohast keset lepingut päeva pealt välja visatud, siis inimesed oletavad, et sa oled midagi väga hirmsat teinud."

Raie ütleb, et Masso oleks võinud lugeda märke juba varem, et tema teeneid ei vajata. Naine ütleb selle peale, et aga ta puksiti töölt välja salasepitsuste ja kiusu pärast. Raie sõnul sai tema jaoks koostöö lõpp selgeks 24. veebruaril kui president ei palunud Massot riigi sünnipäeva kõne kirjutamise koosolekule.

Raie: "Kui nõunik, kes on tööle võetud kõne kirjutamiseks ei osale 24. veebrari kõne kirjutamisel, siis kui palju sõnumeid tal veel vaja on, et vajadus tema järele on kadunud."

Pärast seda olete tööd leinud? Masso: "Ei, ma olen ka aeglaselt otsima hakanud, sest see oli suhteliselt suur šokk. Ma kõigepealt kolisin Eestist ära ja puhkasin. Sest ma olin suhteliselt rängas burn outis (läbipõlemine) selle asja peale."

Raie: "Ma saan inimlikult tema haavumisest aru. Ma ei ole ise sellises olukorras olnud. Minu kohta ei ole Kroonika sellist jama kirjutanud. Aga sellest kõigest on võimalik üle olla ja väljuda teisiti kui need teed, mida tema on täna valinud."

Masso: "Kõige selle peale oleks kena kuulda nii meedia kui kantselei poolt avalikku vabandust, aga nagu inglise keeles öeldakse Im not holding my breath, et seda võib ilmselt ootama jäädagi."

Kas tunnetate kantselei poolt, et midagi läks nihu. Kui inimene tunneb ennast haavatuna, oleks kena võtta telefon ja küsida kuidas ta end tunneb ning võibolla vabandada?

Sildam: "Mul on alati kahju kui inimesed tunnevad ennast haavatuna - täiesti siiralt." Aga helistate talle? Sildam: "Ta blokeeris mind Facebookis oma sõprade hulgast. Nii et ootan kuni ma sinna tagasi pääsen, siis kindlasti kirjutan."