Jaan Vares 2007. aastal. 27.08.1927 - 16.01.2016Foto: Karel Koplimets
Eesti uudised
16. jaanuar 2016, 18:02

Suri Kunstiakadeemia emeriitprofessor, kauaaegne ERKI rektor Jaan Vares (4)

Täna suri 88. eluaastal Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor, nõukogudeaegse Eesti Riikliku Kunstiinstituudi (ERKI) kauaaegne rektor, kujur Jaan Vares.

1927. aastal Valgas sündinud Jaan Vares õppis pärast sõda Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis skulptuuri Anton Starkopfi käe all. Seejärel oli ta aspirantuuris Leningradi I. Repini nimelises Kunstiinstituudis, kuulsa Peterburi Kunstiakadeemia järglases, kus kaitses 1956 skulptuurirühmaga "Põlevkivikaevurid" kunstiteaduse kandidaadi kraadi.

Vares kuulus nende Eesti noorte haritlaste hulka, kes tõusid esile nn sulaaja põlvkonnavahetusega. Noor skulptuuriõppejõud Vares polnud veel dotsentki, kui 1959 sai temast Moskvasse tagasi läinud Friedrich Lehe asemel Kunstiinstituudi rektor. Sellesse ametisse jäi ta 30 aastaks.

Rektorina oli Vares ettevaatlik, kuid tudengeid hoidev. Tema ajal kasvas 1960.-70. aastatel ERKIst välja mitu põlvkonda uskumatult uuenduslikke kunstnikke, arhitekte ja disainereid, kellest tänaseks on saanud klassikud. Tänu Varesele oli Kunstiinstituut Eesti esimene kõrgkool, kuhu tuli märkimisväärselt välisüliõpilasi ja mille enamik tudengeid sooritas praktika välismaal.

Vares võitles välja vana Kunsttööstuskooli Tartu maantee hoone ümberehituse ja laienduse moodsaks Kunstiinstituudiks.

Jaan Vares ei jätnud ka loomingut unarusse ja viljeles realistlikku skulptuuri. Tabava modelleerijana jäädvustas ta nii lähedasi, kunstiinimesi kui ka nõutud tegelasi.

Rektor Varese elutöö kestab edasi tänases Eesti Kunstiakadeemias.

Eesti Kunstiakadeemia
Eesti Kunstnike Liit
Eesti Kujurite Ühendus