Foto: Kaader ERR-i saatest
Inimesed
14. jaanuar 2016, 22:41

KEHAKEELEEKSPERT: lapse kohta rääkis Ieva tõtt, aga kiriklik laulatus polnud küll tema idee (196)

Neljapäeva õhtul andis oma esimese pika intervjuu Eesti ajakirjandusele vastne presidendiproua Ieva Ilves. Psühholoogi ja kehakeeleeksperdi Atali Stahlmanile jättis intervjuu Ievast väga hea mulje. "Julge, siiras, avatud. Niisugune naine ei karda halli hunti ka!" 

"Tere õhtust!" alustab presidendiproua Ieva Ilves puhtas eesti keeles ja isegi Õ-täht tuli hästi välja, kuigi läti keeles katusega "o" puudub.

Kui "Kahekõne" saatejuht Indrek Treufeldt sellele tähelepanu juhib, arvab Ieva, et ju see tuleneb tema vene juurtest. Vene tähed on teised, aga Õ kõlab ikka nagu Õ. Samas ütleb Ieva, et õpib eraõpetaja juures usinalt ka eesti keelt. Intervjuu annab ta siiski inglise keeles.

"Ma tunnen pinget ja ebamugavust, kuna ma pole avaliku tähelepanuga harjunud ega ka esileedi tiitliga. Ma õpin rääkima mitte ainult tööasjadest," sõnab Ieva.

"Minu esmane roll on olla Toomasele partner. Muidugi ka partner tema kui presidendi ametis. Samuti on mul roll olla ema. Aga jah, ma saan aru, et minust sai mitte ainult Toomase abikaasa, aga ka tema kui presidendi partner," räägib Ieva, et tal on rõõm õppida uut rolli ja täita kohustusi selles.

Kihlust presidendiga kirjeldab Ieva kui erilist sündmust. "Me mõtlesime läbi erinevad episoodid. Vist mõlemad arutlesime, kas kõik üldse õnnestub. Toomas esmalt lihtsalt prooviks mainis seda mõtet hetkel, kui mina seeni puhastasin. Selle nalja eest sai ta seenega..." naerab Ieva. "Ilmselt sai ta vastusest aru nii, et see polnud ei, pigem võimalik jah tulevikus."

Nii langeski president ühele põlvele ja andis Ievale kihlasõrmuse.

Kristlikust laulatusest rääkides Ieva kohmetub. "Ma arvan, et vähemalt minu poolelt ja ka Toomase öeldu põhjal me mõlemad usume, et see pühendumine on meile väga tähtis ja me oleme valmis seda kinnitama kõige kõrgemal tasandil."

Ieva ja presidendi suhte loos on palju räägitud Ieva lastest. On kaheldud, kas ligi kaheaastane Ieva tütar Isabella on ehk president Ilvese laps. Sellest rääkides muutub Ieva emotsionaalsemaks. "Mul pole mugav oma lastest rääkida," ütleb Ieva. Pigem tahaks ta neid hoida avalikkuse tähelepanust eemal. „Tean, et eraldi on tulnud jutuks minu tütre teema. Mul on raske sellest rääkida, sest tütar on minu eelmisest suhtest, mis lõppes kahjuks traagiliselt."

Sellest on Ieval raske isegi oma lähedaste sõpradegagi rääkida. „Aga kuna tean, et see teema on olnud arutlusel tähtsal kohal, ma mõtlesin sellele ja tahaksin tõesti öelda teile ja Eesti rahvale, et võin käsi südamel kinnitada – minu tütar ei ole teie presidendi laps."

Ta palub mõista, et tal on sellest raske rääkida, sest Isabella isa ei ole enam meie hulgas. Seda öelnud, heidab Ieva korraks pilgu maha. Et end koguda.

Kehakeeleekspert: Ieva ei valeta

"Kui inimene annab intervjuud mitte oma emakeeles, on kehakeelt kerge lugeda, kuna tahtlikult kontrollida verbaalset ja mitteverbaalset suhtlust on praktiliselt võimatu," ütleb psühholoog ja kehakeeleekspert Atali Stahlman. Võib tekkida olukord, kus suu räägib üht, aga kehakeel väljendab muud.

"Ieva kehakeel oli kooskõlas väljaöelduga. Tal on tugev närvisüsteem ja kiire mõtlemine, julge naine. Hoidis pidevat silmsidet. Tema kehakeel on avatud, ülimalt emotsionaalne ja väljendas tänulikkust," jätkab ekspert. "See, mis ta lapse kohta rääkis, oli väga siiras. Isegi silmad olid natuke märjad. Minul kahtlust ei jäänud, et Ieva ei räägiks tõtt selle kohta."

Kuigi ebamugavad küsimused tekitasid Ievas ärevust ja kohmetust, kuid vastused tulid ülimalt detailsed ja ausad, hindab Stahlman, et Ieva väljaütlemised olid läbi intervjuu spontaansed, mitte väljamõeldud ja ette valmistatud.

"Ta kirjeldas kõike detailselt. Kui küsimused oleks ette valmistatud, ta ei suudaks hoomata nii palju detaile. Kui küsimused oleks ette valmistatud ja ta mõtleks, et mida ma mõtlesin, siis tema pilk läheks hoopis mujale. Seal on tähtis see, et silmside oli tal pidev. Kui inimene hakkab mõtlema, siis ta vaatab üles paremale-vasakule, aga ta koheselt vastas," juhib Stahlman detailidele tähelepanu.

"Tihti jäi tal oma tunnete väljendamisel sõnadest puudu ja ta žestikuleeris aktiivselt kätega, et kinnitada oma eelnevalt väljaöeldut."

Kuigi Ieva ütles, et ta ei ole avalikkusega harjunud ja ta ei tunne end avalikkuse ees mugavalt, käitus ta julgelt, nagu ta teeks seda iga päev. "Seda teeb see inimene, kellele ei ole midagi varjata. Ta rääkis nii, nagu asi on, siis inimene ei pea kartma."

Kirikliku laulatuse küsimuse peale ta kohmetus? "Ma ei tea kelle mõeldud oli kiriklik laulatus, aga see ei olnud tema välja mõeldud. Kehakeelest oli näha, et ta kohmetus. Ta tuli sellest küll välja, ta kirjeldas selle ära, aga see jäi arusaamatuks. See moment ei olnud loomulik," märgib kehekeeletundja.

Kokkuvõtvalt ütleb Stahlman, et Toomas Hendrik Ilvesel on Ievaga väga vedanud. "Siin on avameelsus, siin on ema, karjäär, avatud ja laia silmaringiga inimene – jackpot! President Ilves loob omale Ievaga teed, et pärast presidendi ametit oleks tal pehme maandumine. Ieva kõrval on tal kindlasti ülimalt mugav olla. Intervjuu jättis väga hea mulje Ievast kui isiksusest – julge, siiras, avatud. Niisugune naine ei karda halli hunti ka!" kiidab Stahlman Ievat.