Foto: Facebook/Ieva Ilves
Inimesed
14. jaanuar 2016, 19:26

Täiendatud kell 20.27!

IEVA ILVES "KAHEKÕNES": Toomas palus mind naiseks ühele põlvele laskudes (142)

Uus aasta algas teisiti president Toomas Hendrik Ilvesele, kes aasta teisel päeval laulatati lätlanna Ievaga. "Kahekõnel" on külas värske presidendiproua Ieva Ilves.

Intervjuu oli inglise keeles. Saatejuht Indrek Treufeldt.

Loe intervjuu kokkuvõtet!

Treufeldt: Tere õhtust!

Ieva: Tere õhtust (eesti keeles).

Treufeldt:  Teie Õ-täht on väga ilus, kas on raske Õ-d hääldada?

Ieva: Ma õpin.

Treufeldt: Kuidas on eesti keelt õppida?

Ieva: Mulle meeldib keeli õppida ja mul on väga hea õpetaja. Eestist pärit tüdruk. Ma naudin temaga koos õppimist. Ma soovin, et mul oleks rohkem aega tema tundides käia. 

Treufeldt: Kui kaua võtab aega  eesti keele õppimine?

Ieva: Peab keelt aktiivselt rääkima, kuulama ja selles keeles rääkima, et saaks selgeks.

Treufeldt: Sina oled meie esileedi. Kuidas see kõlab sinu jaoks?

Ieva: Aitäh, mul on hea meel siin olla. Ma olen natuke stressis. See kõik on minu jaoks uus. Ka tiitel, mida sa mainisid. Ma alles õpin avalikkuse ees olema.

Treufeldt: Esileedina kuulud sa meile? Su elu pole enam nii privaatne.

Ieva: Ma olen Toomase naine. See on minu jaoks esimene roll. Minu roll on olla ka ema. Ma saan aru, et ma pole mitte Toomase vaid ka Eesti presidendi naine. Ma olen õnnelik, et ma saan õppida uut rolli ja oskusi. Ma tahan Toomast tema ametis toetada.

Treufeldt: Me nägime teie pulmapilte. Eesti meedia kajastas seda. Võtame sammu tagasi. Räägi kihlusest. Kuidas sind naiseks paluti?

Ieva: See oli väga eriline hetk. Erinevatel hetkedel me mõtlesime, kuidas meie suhe toimiks. Ta palus mind naiseks kihlasõrmusega ja olles ühel põlvel. See oli minu jaoks väga emotsionaalne.

Treufeldt: Sa pakud teisele inimesele ennast ja oma aega.

Ieva: See on väga tähtis samm. Abielu mängib meie eludes suurt rolli. Olen väga õnnelik, et ta pühendus mulle ja palus mind naiseks.

Treufeldt: Miks kristilik pulm?

Ieva: See on meile mõlemale oluline pühendumine. Me tahtsime pühenduda kõrgemal tasandil ja öelda vanded jumala palge ees. Elus sa tunned, et on muud, mis loeb ja kõik pole seletatav. Kirikul ja jumalal on väga sümboolne roll ja tähendus meie jaoks. Minu jaoks oli see esimene kord, ma pole kunagi abielus olnud.

Treufeldt: Mõned inimesed ütlevad, et pulmad peeti liiga vara. Miks mitte oodata?

Ieva: Ma arvan, et inimesed ise otsustavad kuna on nende jaoks õige aeg abielluda. On avalikkusele teada, et me teame üksteist ametialaselt juba kaua ja oleme olnud sõbrad. Sel suvel liikus meie suhe uude dimensiooni. Selle taga oli pikk sõprus. Me tundsime, et on õige aeg.

Treufeldt: Me analüüsime Läti ja Eesti meediakajastust. Eesti meediakajastus on olnud kriitiline. Mida see sinu jaoks tähendab, et Eesti meedia sind kritiseerib?

Ieva: Kuna ma alles õpin eesti keelt, siis ma ei saa kõigest aru. Ma küsin Toomaselt, mida räägitakse. Ma võtan tõsist kriitikat isiklikult ja püüan sellest õppida. Ma tean, et ma pole kõigi jaoks piisavalt hea. Võib-olla polegi vaja kõigile meeldida.

/.../

Ieva: Ma ei tunne end oma lastest rääkides mugavalt. Nad on lapsed minu varasematest suhetest. Ma hoian lapsi suurest avalikust huvist eemal. Minu tütre teemat on arutatud. Minu jaoks on väga raske sellest rääkida. Ta sündis minu möödunud suhtes, mis lõppes traagiliselt. Kui sa kaotad, kellegi keda sa armastad – siis pole lihtne sellest rääkida. Ma ei suuda sellest isegi oma lähedastega rääkida. Ma tahaksin öelda, et ma võin panna käe südamele ja öelda, et mu tütar ei ole teie presidendi laps. Ta on laps minu eelmisest suhtest. See inimene pole enam meie seas ja ei saa ennast kaitsta. Mul on väga raske sellest rääkida. Ma loodan, et inimesed austavad seda otsust.

Treufeldt: Sa oled professionaal. Sa töötad Läti kaitseministeeriumis. Kuidas sa jõuad ametialaseid kohuseid selles uues situatsioonis täita?

Ieva: Me oleme Toomasega arutanud, et ma soovin tööl käimist jätkata. Ma arvan, et ma jõaun nii oma ametialaseid kui ka Eesti esileedi kohustusi täita.

/.../

Treufeldt: Sa oled näinud oma töös erinevaid endiseid Nõukogude liidu vabariike. Milline neist riikidest on sinu jaoks kõige huvitavam?

Ieva: Igal riigil on oma sarm. Ma olen töötanud näiteks Valgevene ja Aserbaidžaaniga - usk, inimõigused, sõjatsoon,Iraan, Venemaa. See on intellektuaalselt väga rikas riik. Ma olen palju õppinud. Ma õppisin erinevaid ühiskondi mõistma ja saan aru, kuidas sealsed inimesed kõike näevad.

Treufeldt: Kas sa vene keelt räägid?

Ieva: Jah. (Vene keeles).

/.../

Treufeldt: Kas on õige öelda, et sa oled pärit Liivimaalt?

Ieva: Mu ema perekond on Liivimaalt pärit. Meil kõigil on väga kirju sugupuu, sest meie riigist on palju rahvaid läbi käinud. Mu vanaema on Venemaa-Poola päritolu. Liivlased olid väga pikad ja tugevad inimesed. Toomas usub, et minu väljanägemine kinnitab seda, et ma olen Liivi päritolu.

/.../

Ieva: Kui ma käisin Obinitsas, siis ma sain aru, kui suurepärane on minu naaberriigi kultuur ja inimesed. Kuna ma olen sotsiaalmeedias nüüd aktiivsem, siis ma loodan, et paljud lätlased loevad sealt ka Obinitsa küla kohta ja külastavad seda.

/.../

"Aitäh", lõpetas Ieva intervjuu eesti keeles.