Foto: Laura Oks / Tiina Kõrtsini
Kommentaar
13. jaanuar 2016, 17:32

SUUR ÜLEVAADE | Kes ei lähe presidendi vastuvõtule? (227)

Kas IRL toetab Viktoria Ladõnskajat? 

Viktoria Ladõnskaja kirjutas 9. jaanuaril EPLis "Miks ma loobun presidendi kutsest?", kritiseerides president Ilvese eraelulisi sündmusi ja presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõtu kujunemist "Kroonika müügipeoks".

Ladõnskaja arvamusavaldust toetasid mitu tema erakonnakaaslast. Priit Sibul kirjutas Facebookis: "Viktoria on üks neist poliitikutest, kes ei häbene oma seisukohti välja öelda ka siis, kui need pole peavooluga kooskõlas. Ühtlasi kirjeldab ta osaliselt ka põhjuseid, miks mina ei pea võimalikuks presidendi vastuvõtule minna. Ei käinud eelmisel aastal, ega lähe ka sellel." 

Ken-Marti Vaher teatas: "Viktoria Ladõnskaja on oma arvamusavaldusega tabanud kümnesse ja suutnud hästi sõnastada nii praeguse presidendi kui ka vabariigi aastapäevaga seonduvad paradoksid ja vastuolud. Eestile tuleks riigina kasuks, kui saaksime uut presidenti valida sügisest märksa varem, näiteks vabariigi aastapäeval." 

Andres Metsoja sõnas: "Osalen presidendi vastuvõtul. Minu jaoks on tegemist olulise pidupäevaga ning olen seda alati omal moel tähistanud. Päeva lõpuks olen langetanud lipu. Ei salga, et võtnud ka pitsi viina ja hammustanud peale hapukurki." 

Siim Kiisler veedab vabariigi aastapäeva pere seltsis, vastuvõtul ei osale ka Aivar Kokk. Presidendi vastuvõtule lähevad Kalle Muuli ja Mart Nutt

Vabaerakond läheb 

Vabaerakonna esimees Andres Herkel teatab presidendi vastuvõtul osalemisest: "Siin ei tuleks lähtuda presidendi isikust, vaid sellest, et me tähistame Eesti Vabariigi sünnipäeva."

Talle sekundeerib Krista Aru: "24. veebruar on Eesti Vabariigi sünnipäev, mitte presidendi pidu."

Ka Jüri Adams ei kavatse kutsest loobuda: "Kui mind on kutsutud, siis ma ka lähen. Ei tea praegu mitte mingit põhjust, miks ma ei peaks minema." Presidendi kõnest Adams midagi uudset ei oota: "Presidendi kõne põhisisu on ikka korduv aastast-aastasse. Kuhu oleme jõudnud? Millised ohud meid ees ähvardavad? Mis on meie peamised sihid ja ülesanded riigi ja rahvana?"

Oma osalusest teatasid ka Andres Ammas ja Külliki Kübarsepp

EKRE boikoteerib 

Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni liige Jaak Madison teatas, et 24. veebruari vastuvõtul ei osale ükski fraktsiooni liige. "Ma ei pea võimalikuks minna inimese vastuvõtule, kes tunneb piinlikust oma rahva pärast, süüdimatult kulutab maksumaksja raha oma eratalu ülalpidamiseks ning ei teeni Eesti kui iseseisva ja suveräänse rahvusriigi eesmärke, vaid on välissaatkondade ja Euroopa Liidu häälekandja". Presidendi ametiaja viimasest aastapäeva kõnest ootab EKRE, et president ei solvaks parlamendierakondi ja rahva enamust. 

Ka sotside seas on kutsest loobujaid 

Heljo Pikhofi sõnul sõltub tema presidendi vastuvõtul osalemine isiklikest asjaoludest. Küll aga ei pane ta kellelegi pahaks kutsest loobumist: "Oma sisemist häält peab inimene kõikjal ja kõiges arvestama."

Ka Rainer Vakra pole veel kindel, kas ta vastuvõtul osaleb ja ei välista, et tähistab vabariigi aastapäeva pereringis. Samas lisab ta: "Siduda Eesti Vabariigi sünnipäev ja presidendi vastuvõtt päevapoliitilise poriloopimisega on iga saadiku enda südametunnistuse asi, mida mina õigeks ei pea."

Üllatuslikult teatas Urve Palo, et ta ei osale vastuvõtul: "Tegin sellise otsuse juba mõni aeg tagasi. Lihtsalt otsustasin nii." Presidendi kõnest ootab Palo, et see läheks rahvale korda. 

Mark Soosaar osaleb vastuvõtul: "Kui president kutsub koos küljeluuga riigi sünnipäeva tähistama, siis miks peaksin ma kutsest loobuma? Aga kui mõnel inimesel meie seast on soov presidendile ning oma elukohamaale mingi teine koht kätte näidata, siis võib ühes demokraatlikus riigis ka nii käituda. Stalini kutsest poleks vist keegi julgenud uhkelt ära öelda." 

Andres Anvelti jaoks on presidendi vastuvõtt sündmus, millest ta mitte mingil juhul loobuda ei kavatse: "Osalen kindlasti vastuvõtul. Ma panen uhkusega rinda need erinevad medalid, mis on saadud meie rahva teenimise eest." Presidendi kõnest ootab Anvelt, et selles oleks vähem manitsusi ja noomimist ning rohkem häid sõnu ja mõtteid tublide Eesti inimeste aadressil.

Oma minekust teatasid Eiki Nestor, Marianne Mikko, Tanel Talve ja Ivari Padar

Kas Keskerakond võtab eeskuju Savisaarest? 

Riigikogu liige ja Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ei osale presidendi vastuvõtul, sest: "Toomas Hendrik Ilves pole kordagi veenvalt tõestanud, et ta on Eesti rahva poolel. Vastupidi, ta on olnud piiratult valitsuspoliitika õigustaja ja kummardaja." 

Peeter Ernits pole veel otsustanud, kas minna presidendi vastuvõtule või mitte. Ta tõdeb: "President Ilves on minu silmis kaotanud tõsiseltvõetavuse. Arvamusliidrist on saanud seltskonnategelane, kelle puhul rahvas arutab eelkõige tema suguelu ja sellega seonduvate küsitavuste üle. Seetõttu olen viimasel ajal mõelnud sellele, kas vastuvõtule üldse minna. Lõplikku vastust praegu mul pole." Presidendi kõne suhtes Ernitsal ootusi ei ole: "Ta on juba küll rääkinud ja pole raske aimata, millest ta ka seekord räägib. Aga rääkima peaks paljust." 

Peeter Ernitsa jutupunktid presidendile 

Miks Eestist on saanud tupikriik? 

Kas me üldse oleme suveräänne riik või peame leppima koloonia staatusega, kelle valitsejad vaatavad nagu koerad kuulekalt peremeeste poole? 

Miks Eesti majandus seisab ja kas tõesti – kui peaministrit uskuda – piisab vaid väikesest kohendamisest? 

Kas emal võib olla habe ja isal seelik? 

Kas nii peabki olema, et inimväärse elu nimel tuleb Eestist ära minna? 

Mitu pagulast on maksimaalne, mida Eesti võib vastu võtta? 

Anneli Ott soovib vabariigi aastapäeva veeta oma kodukoha inimestega, sest peab presidendi vastuvõttu ülepakutuks. 

Viktor Vassiljev pole enda sõnul osalenud ühelgi presidendi vastuvõtul, sest: "Vabariigi aastapäev ei ole tsirkus." 

Andrei Novikov peab presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõttu apoliitiliseks ürituseks ning osaleb, et avaldada lugupidamist Eesti riigile ja presidendile kui rahva esindajale. 

Rein Ratas on vastuvõtu suhtes väga kriitilisel seisukohal: „Presidendi vastuvõtule ma ei lähe, sest ma ei näe selles asjalikku sisu ja säärane paraad mind ei rõõmusta. Presidendi kõnest ei oota ma midagi, seda kogemusest tulenevalt."

Minemas pole ka Marika Tuus-Laul, kes käis presidendi vastuvõtul viimati Arnold Rüütli ametiajal. 

Oudekki Loone sõnas: "Vaatamata sellele, et härra president Ilves on mind Twitteris arusaamatutel põhjustel blokeerinud, võtan ma tema kutse aastapäeva vastuvõtule siiski vastu." 

Tarmo Tamm kavatseb sel aastal presidendi vastuvõttu televiisorist vaadata, kuid lisab: "Mitteminemise põhjust ei tasu otsida presidendis või tema abikaasas."

Minekust teatasid Kadri Simson, Olga Ivanova, Kersti Sarapuu, Martin Repinski, Jüri Ratas ja Märt Sults

Reformierakond boikoteerijatesse hästi ei suhtu 

Igor Gräzin ei osale vastuvõtul, sest ei taha vabariigi aastapäeval negatiivseid emotsioone: "Olen alati käinud, kui teadsin, et president tõesti kutsus just mind, viimati ehk aastal 2000. Rangelt võttes pole päris põhiseaduse vaimuski, et parlamendi valitav riigipea kutsub välja oma ülemuse – riigikogu, kelle suhtes tal on kujunenud maitsetu kalduvus kasutada moraliseerivat tooni. Ainult ärritab! Pluss, mind ei huvita ei kleidid ega see, kes kellega, miks ja kuidas käib! Tean seda isegi." 

Terje Trei on demonstratiivselt kutsest loobujate suhtes kriitiline. Oma osalusest teavitab Trei kutsujat isiklikult. 

Aivar Sõerd sõnab aga, et ta ei näe mitte mingisugust praktilist vajadust seoses Ladõnskaja arvamusavaldusega midagi arvata. 

Imre Sooäär, kes osaleb vastuvõtul, on Ladõnskaja suhtes terav: "Vabariigi sünnipäeva boikoteerimine on võrdne oma Vabariigi boikoteerimisega ja näitab boikoteerija lugupidamatust oma riigi ja rahva vastu." 

Liina Kersna teatab: "Kuna vabariigi aastapäev on saatuse tahtel ka minu vanaisa nii sünni- kui ka surmaaastapäev, siis tähistan seegi kord kodumaa sünnipäeva traditsiooniliselt pere seltsis. Ehk kasutan võimalust kanda oma kauneid Urvaste kihelkonna rahvariideid mõnel järgneval aastapäeval." (Liina abikaasa Vahur Kersna sõnas aastalõpuintervjuus Marina Kaljurannaga: "Ma kardan, et väga paljud on väsinud presidendist, kes on natuke arrogantne intellektuaal, kes närib nätsu, on pärit Ameerikast ja kelle pereelu on olnud kõike muud kui meile arusaadav või isegi aktsepteeritav." – toim)

Oma osalusest teatasid Kalle Laanet, Kristjan Kõljalg, Remo Holsmer, Madis Milling, Yoko Alender, Ants Laaneots ja Kalle Palling

Eurosaadikud teevad vabariigi aastapäeval tööd 

Tunne Kelami büroo ja Kaja Kallas teatasid, et Euroopa Parlamendis toimub plenaaristung, mistõttu pole võimalik presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõtul osaleda.

Oma osaluses pole veel kindel ka Marju Lauristin, kuid lubab vastuvõtu ülekannet jälgida Brüsselist. Ladõnskaja avaldusest arvab Lauristin: "Mis puudutab Viktoria sõnavõttu, siis sellel oli minu jaoks väike eneseupitamise ja edevuse maik juures. Mulle tundus, et temast ei olnud väga taktitundeline vastandada, et need, kes lähevad, ei hooli eriti Maarjamaast, aga tema hoolib. Ka presidendi eraelu teemade sidumine vabariigi sünnipäevaga ei ole väga korrektne."

Presidendi vabariigi aastapäeva kõnet ootab Lauristin suure põnevusega: „See on aasta tähtsaim kõne, mis paneb poliitilised rõhuasetused mõneks ajaks paika. Ootan presidendilt kriitilist tagasivaadet, ja et ta selles kõnes ka ütleks, mis on see tee, mis meid edasi viib. Eriti, et uusaastakõne mõjus selliselt, et võib-olla oli president juba järgmise päeva mõtetega hõivatud ja selget kõnetavat sõnumit ei olnudki. Ma loodan, et vabariigi aastapäeva kõne tuleb selline, mis läheks presidendi kõnede ajalukku. Võib-olla proua Ieva ka inspireerib teda rohkem särama." 

Yana Toom teatas: "24. veebruar ei ole Ilvese, vaid Eesti Vabariigi sünnipäev ning ma usun, et minu valija on väärt, et olla sellel peol esindatud." Presidendi kõnet kommenteeris Toom sõnadega: "Seekord oleks mõistlik perekonnaväärtuste teemast vaikides mööda minna."