Modellisaate saatejuht ja kohtunik Liisi EesmaaFoto: Kalle Veesaar
Inimesed
12. jaanuar 2016, 11:45

Kuhu kadus modellisaatest traditsiooniline stuudioväljahääletus? (6)

Vaatajad on kindlasti märganud, et erinevalt varasematest "Eesti tippmodelli" hooaegadest, kus väljahääletus toimus stuudios, iga modelli pilti näidati ja kommenteeriti ning nõrgim läks koju, saadetakse osalejaid tänavu saatest ära suvalistel hetkedel. Näiteks ilmuvad kohtunikud modellimajja ja teatavad, et kellelgi on aeg koju minna.

Saatejuhi ja kohtuniku Liisi Eesmaa jaoks on stuudioväljahääletus alati olnud saate põnevaim osa. "See formaadikohane "kohtumõistmise" hetk on pidulik, modellid panevad ennast hommikuti ilusasti riidesse ja õhk on põnevusest tiine – kes saab kiita, kes piitsa, kes läheb koju?" Seekord on saate ajaressursid lihtsalt ümber jaotatud ja traditsiooniline väljahääletus läinud. "Varem oli stuudio jaoks eraldi võttepäev, nüüd on võtteperiood lühem ning rõhk on reality'l ja ootamatusel," räägib Liisi. "Usun, et kõigile, kel on saate vastu professionaalne huvi, andis stuudioosa palju juurde – kuidas hindavad kohtunikud fotosid, miks mõni pilt on ebaõnnestunud ja milliseid juhiseid saavad modellid edaspidiseks." Liisi tunnistab, et igatseb seda ja usub, et samad tunded valdavad ka teisi kohtunikke.

Stuudio on võttetiimile lihtsalt aja- ja rahakulukas ettevõtmine, kuid tõsielusarja tootmine on odavam ja kiirem, ütleb Eesmaa. "Samas annab stuudio arvamuste mitmekesisuse tõttu parema ülevaate modelli potentsiaalist ja võimalustest professionaalide silmis. Ilma stuudiota tuginesid kohtunikud rohkem fotograafi hinnangule ja nägid töötlemata fotode musta rida, mille põhjal oma valik langetada," kaalub ta mõlema süsteemi plusse ja miinuseid.

Saatejuhi sõnul tegeleb saate sisulise osaga siiski toimetus, mitte saatejuht ega kohtunikud ja nii pole viimastel asjade osas väga suurt sõnaõigust. "Sama on teiste tuntud saateformaatide puhul - saatejuht ei organiseeri osalejatele ülesandeid ega vali laule, mida nad esitama peavad. Paaril fotosessioonil, mida näiteks mina või Volkmann läbi viisime, panustasime ka sisuliselt, modellidega koos töötamine andis kõige parema ülevaate nende tugevustest, nõrkustest ning modelli potentsiaalist."