Uma PidoFoto: JOOSEP MARTINSON
Eesti uudised
12. jaanuar 2016, 11:03

Võrukeste Uma Pido toob kevadel Intsikurmu ligi 3000 lauljat

28. mail Põlvas Intsikurmus toimuv järjekorras neljas Uma Pido aitab möödunud muusika-aastat võrokeste jaoks pikendada ja hoiab laulu ja pillimängu ikka fookuses.

Laulupidu ei ole ainult ühel päeval toimuv kontsert. See on teekond, mille jooksul peolised, nii tulevased esinejad kui publik, ennast peoks valmis seavad. Enne pidu toimub soojenduseks mitmeid ettevõtmisi, mis aitavad mõelda peo teema – metsa ja väeliste puude peale ning hoiavad meeles omakandi keele ja kultuuri tähtsust.

Kui enne kolmandat Uma Pido (2013) liikus läbi kogu Vana-Võromaa võrokeste lipp, siis nüüd teeb omapärase teekonna läbi laul – et jõuda 28. mai õhtuks peole Intsikurmu ja süüdata seal peotuli. Laul liigub peole muidugi tavapäraselt läbi peoks valmistuvate kooride. Lisaks aga hoitakse meeles seda, et enne koorilaulukultuuri algust laulis meie rahvas regilaule ning ka praegu eksisteerivad koori- ja rahvalaulukultuur kõrvuti. Nii on plaanis aprillis-mais enne pidu korraldada igas Vana-Võromaa kihelkonnas ja Setomaal rahvalauluõhtuid, kus omakandi rahvalaule lauldakse.

Mööda Vana-Võromaad hakkab ringi käima ka peoteemaline fotonäitus. Uma Pido kunstniku Anne Prangeli ning fotokunstnik Peeter Lauritsa koostöös sündisid möödunud suvel pildid, mis räägivad inimeste omavahelistest suhetest ning nende sidemetest loodusega. Kirjamees Aapo Ilvese abiga said pildid endale allkirjad ja hiljemalt veebruaris lähevad kaks komplekti näitust erinevatesse paikadesse teele. Eesmärgiks on jõuda vähemalt korral igasse kihelkonda. Näitus jääb ringlema ka pärast pidu.

"Umale Pidole on kirja pannud 2700 lauljat 132 koorist ning neid tuleb veel juurde. Ikka on neid, kes on vajanud otsustamiseks enam aega ning korraldajad on püüdnud neile vastu tulla ning ootavad viimaseid registreerujaid, mis lauljate arvu mõnesaja võrra veel paisutavad," ütles peo projektijuht Triinu Ojar lauljate taaskordse rohkuse üle rõõmu tundes.

Huvi on pakkunud ka nurmõnaisi laulmakutsumine Võru ja Põlva naiskooride juurde – nii liitub Uma Pido naiskooriväega mõnikümmend naist. Talvel loodetakse lisa ka meeshäältele, kui peole koos meeskooridega laulma kutsutakse mõtsamiihi. Ka konnakooride üleskutse on leidnud sarnaselt varasemate pidudega elavat tähelepanu – praegu on kirjas 11 ansamblisuurust koori, mis soovivad peol sõna sekka öelda ühendkooriplokis.

Neljas Uma Pido toimub 28. mail 2016. See on kogu Vana-Võromaa ja tema kaheksa kihelkonna rahva omakeelne laulupidu, kus lauldes tuntakse rõõmu oma rikkaliku kultuuripärandi ja ummamuudu ilmakaemise üle. Peo lavastaja on Põlvast pärit vabakutseline näitleja ja lavastaja Kristo Toots ning pidu räägib metsast ja väelistest puudest.