KATSUMUSTEROHKE ROLL: Leonardo DiCaprio on rääkinud, et pidi vigastatud karusnahakütti kehastades võitlema krõbekülmaga, magama loomakorjuses ja sööma piisoni maksa.Foto: Reuters / Scanpix
Film
12. jaanuar 2016, 07:00

Kas kolmas Kuldgloobus toob DiCapriole viimaks Oscari?

73. Kuldgloobuste jagamisel triumfeeris "Lindmehe" režissööri Alejandro González Iñárritu karm tõsieluline seiklusfilm "Mees, kes jäi ellu", mis võitis parima draama ja režissööri auhinna ning tõi karjääri kolmanda Kuldgloobuse peaosatäitjale Leonardo DiCapriole.

Esimese Kuldgloobusega pärjati vanameister Sylvester Stallone’i ja diskodiiva Lady Gagat.

DiCaprio kehastab 22. jaanuaril Eestiski linale jõudvas draamas 19. sajandi karusnahakütti Hugo Glassi, kelle kaaslased jätavad Ameerika kõnnumaal karu küüsi langenuna surema. Meeletu tahtejõu toel alustab Glass nii pääsemiseks, kuid ka reeturile kättemaksmiseks teekonda läbi jäise põrgu. 27 aastat tagasi lapstähena alustanud DiCaprio oli auhinnast ilmselgelt liigutatud.

"Milline uskumatu au. Wow, olen väga tänulik," ütles ta ning meenutas kahe aasta taguseid keerukaid võtteid metsikus looduses. "See film räägib usaldusest ning keegi ei väärinud [võtetel] meie usaldust rohkem kui meie režissöör," tänas DiCaprio mehhiklast Iñárritut. Sama rolli eest ennustavad eksperdid DiCapriole kauaoodatud Oscarit, millest ta eelmiste Kuldgloobuse võitude ("Aviaator – valguses ja varjus" ja "Wall Streeti hunt") puhul ilma jäi.

Pisarsilmil käis oma esimest Kuldgloobust vastu võtmas vanameister Sylvester Stallone, kes viimati oli esitatud auhinna kandidaadiks 1976. aastal esimese "Rocky" filmi nimiosatäitmise ja stsenaariumi eest. Nüüd andis Hollywoodi välisajakirjanike ühing action-mehele parima meeskõrvalosatäitja tiitli vana ja haige poksilegendi rolli eest draamas "Creed: Rocky pärand", mis on Eesti ekraanidel alates eelmisest nädalast.

Stallone tänas pereliikmeid, sõpru ning kõiki „Rockyga“ seotuid, ennekõike produtsente Irwin Winklerit ja Robert Chartoffit – viimane oli esimese filmi tegemiseks oma maja panti pannud. „Ta riskis mingi pobiseva näitlejaga ja andis mulle elu suurima võimaluse,“ oli juulis 70aastaseks saav musklimees härdas meeleolus.

Üllatuslikult oli lavale asja ka poptäht Lady Gagal, kelle etteastet "Ameerika õudusloos" pärjati miniseriaalikategooria parima näitlejanna Kuldgloobusega. Teledebüüdi teinud lauljatar tunnistas, et on alati unistanud näitlejaks saamisest – lauluga saavutas ta lihtsalt edu esimesena.

Vulture.com tuletab meelde, et poptäht Cher teenis 1988. aastal romantilise komöödiaga „Moonstruck“ nii Kuldgloobuse kui ka Oscari. Pole võimatu, et edaspidi ei kuule me enam mitte Lady Gaga, vaid näitlejanna Stefani Germanotta saavutustest!

Filmiuudiste sait Variety.com nimetab tänavuse gala suurimaks üllatuseks seda, et Todd Haynesi lesbidraama „Carol“, peaosades Cate Blanchett ja Rooney Mara, ei saanud vaatamata viiele nominatsioonile ainsatki auhinda. Üllatav oli väljaande väitel ka Jennifer Lawrence’i („Joy“) pärgamine parima komöödianäitlejana Amy Schumeri („Nagu hunnik õnnetust“) asemel ning suurepärase telesarja „Fargo“ tähelepanuta jätmine. Ka ülimalt populaarset „Troonide mängu“ ei peetud ikka veel parima draamasarja Kuldgloobuse vääriliseks.

Kuldgloobuste võitjad

Parim draamafilm: “Mees, kes jäi ellu”

 

Parim komöödia- või muusikafilm: “Marslane”

 

Parim naisnäitleja draamafilmis: Brie Larson (“Room”)

 

Parim meesnäitleja draamafilmis: Leonardo DiCaprio (“Mees, kes jäi ellu”)

 

Parim naisnäitleja komöödia- või muusikafilmis: Jennifer Lawrence (“Joy”)

 

Parim meesnäitleja komöödia- või muusikafilmis: Matt Damon (“Marslane”)

 

Parim naiskõrvalosatäitja: Kate Winslet (“Steve Jobs”)

 

Parim meeskõrvalosatäitja: Sylvester Stallone (“Creed: Rocky pärand”)

 

Parim lavastaja: Alejandro Iñárritu (“Mees, kes jäi ellu”)

 

Parim stsenaarium: Aaron Sorkin (“Steve Jobs”)

 

Parim animafilm: “Pahupidi”

 

Parim võõrkeelne film: “Sauli poeg” (Ungari)

 

Parim originaalmuusika: Ennio Morricone (“Vihane kaheksa”)

 

Parim originaallaul: “Writing's On The Wall” (“007: Spectre”)

 

Parim draamasari: “Mr Robot”

 

Parim komöödiasari: “Mozart in the Jungle”

 

Parim lühisari või telefilm: “Wolf Hall”

 

Parim naisnäitleja lühisarjas või telefilmis: Lady Gaga (“Ameerika õuduslugu”)

 

Parim meesnäitleja lühisarjas või telefilmis: Oscar Isaac (“Show Me a Hero”)

 

Parim naisnäitleja draamasarjas: Taraji Henson (“Empire”)

 

Parim meesnäitleja draamasarjas: Jon Hamm (“Mad Men”)

 

Parim naisnäitleja komöödiasarjas: Rachel Bloom (“Crazy Ex-Girlfriend”)

 

Parim meesnäitleja komöödiasarjas: Gael García Bernal (“Mozart in the Jungle”)

 

Parim naiskõrvalosatäitja telesarjas: Maura Tierney (“The Affair”)

 

Parim meeskõrvalosatäitja telesarjas: Christian Slater (“Mr Robot”)