Video: Teet Malsroos
Videod
9. jaanuar 2016, 09:31

ÕHTULEHE VIDEO | Kadri Kõusaar: mikroeelarvega filmi pluss on, et selle saab kähku ära teha (3)

"Tegelikult on see esimene selline filmi esilinastus Eestis, kus ma saan normaalselt olla, kuna "Magnusel" ei saanud esilinastust olla ja "Kohtumõistja" esilinastuse ajal olin ma Argentinas," märkis režissöör Kadri Kõusaar neljapäeval Jõhvi kontserdimajas oma uue mängufilmi "Ema" esitlusel.

"Ma täiesti naudin seda melu ja kerget kohmetust ja ärevust," tunnistas Kõusaar Õhtulehele. "Õnneks mulle tundus, et pinge püsis. Vähemalt keegi ei põgenenud, ei läinud välja suitsu tegema filmi ajal," hingas ta pärast filmi lõppu kergendatult.

"Eks esilinastusel ole muidugi alati oma atmosfäär. Selleks, et teada, kuidas vaatab seda filmi kinos tavainimene, kes ei ole ise filmi meeskonnast, oma sõber või sugulane, siis peab vist lihtsalt kinosaali hiilima ja kuulama neid hingetõmbeid. Võib-olla ma seda teen ka," ei välista lavastaja.

Leana Jalukse stsenaariumile vändatud film võitis kevadel mikroeelarveliste filmide konkursi. Mida tähendab Eesti filminduses mikroeelarve? „See on umbes 100 000 eurot kõigi asjade peale kokku. Tavaliselt on filmid umbes kolm–neli korda kallimad isegi Eestis. Filmid, mida nimetatakse väikse eelarvega filmideks," selgitab Kõusaar. Samas meenutab ta, et tema esimese film "Magnus" valmis veel kaks korda soodsamalt.

"Mis on mikroeelarvelise filmi eelis – sa saad selle kähku ära teha. Maikuus saime me teada, et Leana kirjutatud stsenaarium on võitnud, ja augustikuus olime juba võttes. Tavaliselt, kui sa oled saanud stsenaariumile rohelise tule, siis läheb selleks, et liikuda võttesse, veel vähemalt mitu aastat," võrdleb Kõusaar.

Kuidas leiti "Ema" peaosatäitjad ja millised on filmilavastaja plaanid lähitulevikuks, saad teada videointervjuust.