MUUSIKA SUURKUJU: Mõningatel andmetel ulatub Raimond Valgre loodud laulude arv koni 102ni.Foto: Teatri- ja muusikamuuseum
Inimesed
8. jaanuar 2016, 06:00

"Mis sest, et jäädvalt sinust lahkuma nüüd pean, ma võtan viina soovides sul head." (27)

Raimond Valgre saatuse õnnetut keerdkäiku leevendas viin, ent selle eest tuli maksta eluga. 

Raimond Valgre saatuse õnnetut keerdkäiku leevendas viin, ent selle eest tuli maksta eluga. 

1941. aasta juulikuu õhtu Pirita bussijaama restoranis, kuhu mahub terve helide universum. Klaver, saksofon, kontrabass, viiul, akordion ja Raimond Valgre hääl. Äkki lõikavad sellest läbi vihased hõiked ja tuhmid, valusad mütsud. Puhkeb lööming. Nagu välgust on kohal Punaarmee patrull. Kes jõuavad, hüppavad aknast välja. Aga raske akordioni­kobakaga Raimond jääb akna vahele kinni. 

Ohtlik rusikakangelane on punastel jäljeküttidel peos! Rusikakangelane, kellel pole kaklusega vähimatki pistmist. Raimond Valgre viiakse peavahti praegusel Tallinna lauluväljakul ja mobiliseeritakse. Sealt jätkub tee külma ja karmi Arhangelski oblasti töölaagrisse. "Just siinsamas Kotlases oli surnud odaviskaja Gustav Sule. Siinsamas laagerdas ka olümpiasangar Kristjan Palusalu. Tundmatuid surnuid ei jõutud kokku lugedagi. Neid maeti peaasjalikult öösiti. Sinna pimedasse nad kadusidki. Keegi, kes raius igikeltsa kadunukese jaoks auku, ei teadnud iial – kas mitte homme öösel ei raiuta hauakääbast tema enda jaoks," on kirjutanud kroonik Jaak Ojakäär. Pime kääbas Arhangelski igikeltsas Valgret ei neela. Ometi on see lõpu algus. 

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99