Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
7. jaanuar 2016, 20:33

GALERII | Elina Born proovis teenindajaametit: "Mulle väga meeldib see töö!" (16)

Neljapäeva hommikul kell üheksa on Elina Viru keskuse Café Lyonis ametis, must põll ees ja punane mütsike peas, nagu kõigil teistel kohviku teenindajatel. Nimelt on sel nädalal käimas kampaania "Kohtle teenindajat nagu staari", mille eesmärk on väärtustada teenindajatööd. Kampaania käigus proovib iga päev tund aega teenindajaametit üks tuntud artist või ühiskonnategelane.

Elina teretab viisakalt kohvikusse sisenevaid kliente ning võtab nende tellimusi vastu, pärast viib söögi ja joogi lauda. Fännide horde ei paista, ent hiljem selgub, et üks punase pluusiga poiss oli sel hommikul kohvikusse tulnud just Elina pärast ning üks väike tüdruk soovis teenindaja ametit proovinud lauljatariga pilti teha.

Minutid mööduvad kiirelt ja Elina tõttab aina mööda kohvikut ringi. Kohale tulnud fotograafid ja kaameramehed püüavad üksteise võidu temast paremat kaadrit saada. Kell on juba 10.30, kui Elina ikka veel ringi askeldab. Tegelikult pidi proovitöö kestma vaid tunnikese, kui ta tunnistab intervjuud andes, et tal pole kella vaatamiseks mahti olnud.

"Aeg on nii kiirelt läinud. Mulle on siiani väga meeldinud," kiidab lauljatar, kes on varemgi teenindajatööd teinud. "Mulle väga meeldib see töö, just sellepärast, et ma saan inimestega suhelda. See annab palju energiat."

Samas tõdeb Elina, et klienditeenindaja töö pole just üleliia lihtne. Kogu aeg mööda kohvikut ringi sebida – see väsitab päeva lõpuks päris ära. Kui teised teenindajad on otsustanud madalate jalanõude kasuks, siis Elina vurab ringi kontsadel. "Ma olen harjunud nendega, see ei olnud minu jaoks raske," naerab ta.

Elina tunnistab, et hindab head klienditeenindust väga. "Õnneks on mulle siiani enamasti väga head teenindajad sattunud. Minu arust on hästi tähtis see, et kui teenindaja on teinud vea, siis ta vabandab sellepärast. Kui ta pole suuteline seda tegema, siis tekib mul küsimus, miks ta üldse seda tööd teeb."

Eestis on teenindajate tase lauljatari sõnul siiski väga hea. "Café Lyon, restoran V, Boheem, F-hoone – ma arvan, et ma võiksin neid kohti loetlema jäädagi, kus on väga hea teenindus," kiidab Elina.