Foto: Tiina Kõrtsini
Kommentaar
7. jaanuar 2016, 17:10

Jaanus Karilaid | Paremat presidenti! (42)

2016. aasta peab tegema vigade parandusi. Sügisel valime Eestile uue presidendi – 10 aasta tagune eufooria Toomas Hendrik Ilvese suhtes on tänaseks asendunud tundega, et saime väikese põrsa kotis. Lennart Meri mantel oli Ilvese jaoks liiga suur ja raske. Nüüd on kogu ühiskonnal uue presidendi valikul võimalus olla targem. On kahju, et on eiratud Keskerakonna soovi lasta president valida rahval. President peab eelkõige kaitsma rahvast teiste võimude eest – las rahvas otsustab, kes tema eest kõige paremini seisab.

 Peaministrilgi on nõrkused, aga tema väljavahetamine on keerulisem, sest SDE-l ja IRLil pole julgust ega võimekust viia Eesti Skandinaavia riikide sarnaseks. Soome on seadustamas kodanikupalka, et riiki majandusseisakust välja tuua. Mida on Eesti valitsusel vastu panna? Strateegilise tähtsusega on majanduskasvu taastamine ja teaduse rahastamise tõstmine.

Tiksuva valitsuse väljavahetamine on kahtlemata väljakutse. Ka keskfraktsiooni juhtkond peab vaatama peeglisse ja kujundama ümber oma tegutsemise strateegiat, sest on lubamatu, et Keskerakonna eelnõud esimesest lugemisest kaugemale ei jõua. Samuti annavad 27 mandaati riigikogus võimalusi valitsuse moodustamiseks – siingi peab keskfraktsioon olema tõhusam ja arusaadavam.

Kindlasti on tähtis jälgida, kuidas riigikogu erakonnad käituvad keskerakondlaste ja EKRE algatatud hädise kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise suhtes. Ühtlasi peaks jälgima IRLi kui konservatiivse erakonna hääletamist, sest koridorides on nad nõus seda eelnõud toetama. Poliitilist puhastust on järjest rohkem vaja ja seda just Stenbocki majas.