Produtsent Aet Laigu mängufilmi "Ema" võtetel.Foto: "Ema"
Eesti uudised
7. jaanuar 2016, 16:46

"Ema" produtsent Aet Laigu: ka mikroeelarvega saab filmi teha, kui lugu on tugev (1)

Reedel kinno jõudva Kadri Kõusaare filmi "Ema" produtsent Aet Laigu usub uue filmi väiksele eelarvele vaatamata selle rahvusvahelisse edusse. 

Uut filmi tutvustati rahvusvaheliselt juba novembris toimunud Baltic Eventi kaastootmisturu "Works-in-Progress" programmis ning pärast seda palus mitu rahvusvahelist filmimüügiagenti ja festivalide esindajat filmi läbivaatuskoopiat.

"Paralleelselt Eesti kinoleviga töötame välja rahvusvahelise levi strateegia, sealhulgas osalemise festivalidel, ning teatame filmi rahvusvahelise esilinastuse aja ja koha niipea kui võimalik," tutvustab Laigu uue filmi läbimurdeplaane. 

Aet, meediast on läbi käinud, et "Ema" on tehtud suhteliselt väikse eelarvega. Kas tänapäeva trend ongi see, et filmide eelarved lähevad üha väiksemaks? 

"Ema" on mikroeelarveline mängufilm. Mikroeelarvelisi filme on alati tehtud ja tehakse ka tulevikus, aga ma ei näe, et sellest saaks kunagi kujuneda norm. Filmi tegemine on nagu iga teine töö, mille eest tuleb inimestele väärilist tasu maksta. Ja kui seda pole võimalik teha, nagu mikroeelarveliste filmide puhul, siis peab selle tegemiseks olema inimestel mingi muu põhjus, mis neid motiveerib töötama kas miinimumtasude eest või hoopis rahata. "Ema" juures sai selleks miskiks lugu ise ja ka näiteks peaosatäitja Tiina Mälberg on öelnud, et teda paelus tugev stsenaarium. 

Mille poolest "Ema" eristub teistest Eesti viimase aja filmidest? 

Kahjuks ma pole kõiki viimase aja Eesti filme veel näinud, aga "Ema" on kindlasti eriline juba näiteks näitlejate valiku poolest. Püüdsime tuua kinolinale nii värsket verd kui ka võib-olla äraunustatud vana. Nii on Rakvere teatri näitlejale Tiina Mälbergile "Ema" esimene suur filmiroll. Metsavahi rollis näeme jälle üle tüki aja kunagist Viljandi Ugala näitlejat Margus Mikomäge. Samuti teeb filmis kaasa põhiliselt muusikuna tuntud Jaan Pehk, kes annab filmile juurde mõnusat koomilisust. 

Kas "Ema" on pigem päevakajaline film või võib selle temaatikat pidada ajatuks? 

Mul on usk selle loo ajatusse olnud algusest peale. Isegi kui "Ema" poleks eelmisel kevadel toimunud mikroeelarveliste mängufilmide konkursil 21 projekti hulgast välja valitud, oleksin olnud valmis selle stsenaariumi ka aastate pärast riiulist välja võtma ning filmiks tegema, kui selleks oleks muu sobiv võimalus avanenud. 

Olite ka Kadri Kõusaare filmi "Kohtumõistja" produtsent. Võib vist öelda, et teil koostöö sujub? 

Kadriga oleme koostööd teinud juba aastast 2006 ja praegu on meil töös veel kaks tema järgmist projekti. Üks on soomerootsi kirjaniku Kjell Westö menuromaanil "Lang" põhinev põhjamaine põnevik ja teine Kadri originaalideest välja kasvanud nüüdisaegne pantvangidraama. Teineteise olemusest oleme kümne aastaga üsna hea pildi saanud ning ehkki me ei ole alati ühel nõul, usun, et täiendame teineteist, mõlemal on midagi teiselt õppida.

--------------------------------- 

Mängufilm "Ema" 

Draamafilmi keskmes on tulistamise järel koomasse langenud täiskasvanud poja eest hoolitsev naine, kes seisab silmitsi väikelinna inimestega, kes üritavad tema pojaga juhtunu mõistatust lahendada.

Filmi režissöör on Kadri Kõusaar, stsenarist Leana Jalukse ja produtsent Aet Laigu. Mängivad Tiina Mälberg, Andres Tabun, Andres Noormets, Siim Maaten, Jaan Pehk, Jaak Prints, Rea Lest jt.