Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
7. jaanuar 2016, 12:52

Inspektsioon lubab lotopiletite andmetöötlusel silma peal hoida (18)

Andmekaitse inspektsioon kinnitas, et hoiab jaanuarist kehtima hakanud lotopiletite uuel ostusüsteemil silma peal.

Alanud aastast peab Eesti Loto arvloteriide nagu Viking Lotto, Eurojackpot, Bingo Loto ja Keno Loto pileti ostja kaupluse lototerminalist pileti ostmiseks esitama müüjale oma isikut tõendava dokumendi.

Uuest aastast jõustus ka seadusmuudatus, millega pannakse klassikalise loterii korraldajatele kohustus tagada, et hasartmängusõltlaste nimekirja kantud isikul ei oleks võimalik osta lotopiletit.

Kehtima hakanud seadusesätte eesmärgiks on välistada pileti müümine inimesele, kes on kantud hasartmängusõltlaste registrisse. Registrisse kantakse mängusõltuvusega inimese andmed ainult juhul, kui ta ise kirjutab avalduse taolise sissekande tegemiseks.

Lotomängijatel tasub teada, et ka juhul, kui nad ei ole hasartmängusõltlaste nimistus, jääb pileti ostmisel neist maha jälg selle kohta, et nad on pileti ostnud. Iga pileti ostja puhul tehakse elektroonilise kontrollsüsteemi kaudu automaatne päring nn sõltlaste registrisse. Registrit haldab maksu- ja tolliamet.

"Päringuid ei või kasutada muul eesmärgil kui sõltuvuse tuvastamiseks ega saadud infot kellelegi teisele edastada. Andmekaitse Inspektsioon omalt poolt lubab, et hoiab kõnealusel andmetöötlusel silma peal. Kui inimestel tekib uue süsteemi rakendumisel probleeme isikuandmete väärkasutusega, tuleks pöörduda inspektsiooni poole," teatas amet.