Foto: Freeimages
Ilm
7. jaanuar 2016, 10:08

TEADLASTE ENNUSTUS: maailma võib juba üsna pea tabada väike jääaeg (37)

Kuigi viimastel aastakümnetel räägitakse palju kliima soojenemisest, räägivad Suurbritannia teadlased varsti saabuvast minijääajast, mille põhjustab Päikese aktiivsuse järsk langemine.

Suurbritannia Northumbria ülikooli matemaatikaprofessor Valentina Zharkova töötas oma kolleegidega välja mudeli, mis ennustab senisest täpsemalt, kuidas päikesetsüklid võiksid välja näha, edastas portaal collective-evolution.com.

Päikesetsüklid kestavad ligikaudu üksteist aastat ja neid on jälgitud üsna kaua ja ammu on kindlaks tehtud, et Päikese aktiivsuse maksimumi ja Maa kliima vahel on tõesti üksühene seos.

Keskajal oli Maundersi miinimum, kus Päikesel polnud plekke ja ta oli kogu aeg rahulik. Samal ajal oli Euroopas talviti nii külm, et näiteks Hollandi kanalid jäätusid.

Zharkova tiimi väljatöötatud mudeli kohaselt saabub uus minijääaeg Euroopasse umbes 15 aasta pärast ning selle ennustuse tõenäosus on 97 protsenti.

Päikese aktiivsus kukub 2030. aastatel tavapärasest 60 protsendini ja algab väike jääaeg, mida viimati nähti Euroopas 1645 aastal.