Foto: TEET MALSROOS
Film
6. jaanuar 2016, 12:48

Filmilevitaja Timo Diener Kuldgloobuste eel: "Vehkleja" peale ma panust ei paneks (19)

"Arvan, et kui oleksin kihlvedudega tegelev inimene, siis "Vehkleja" peale ma panust ei paneks. Ent kui panustaksin kellegi teise peale, siis oleks mul äärmiselt hea meel see kihlvedu kaotada, kui "Vehkleja" võidab," sõnas filmilevitaja ja kodumaine filmiekspert Timo Diener.

Diener rääkis Õhtulehele, et "Vehkleja" ei ole kindlasti üks favoriitidest. "Seda peab pidama ääretult suureks rõõmuks, et ta on viie nominendi hulgas - seda juba peab võiduks pidama. On ääretult tugevad konkurendid, samamoodi nagu igal aastal," sõnas ta.

Kõige tugevamaks konkurendiks peab Diener "Vehklejaga" samas kategoorias olevat ungarlaste filmi "Sauli poeg".

"Kogu see temaatika ja holokaustiteema on ajakohane. Tundub mõnikord, et 2015. aastal natukene päevakohasemgi kui eelneval aastal," sõnas ta.

Aga kellele ennustab Diener võitu teistes filmikategooriates?

"Pole ennustamisega tänavu aasta isegi oma mõtetes tegelenud. Tänavust aasta auhinnahooaega iseloomustab asjaolu, et vesi on segatud ääretult sogaseks. Ühtedel auhinnajagamistel võidutseb üks, siis teistel jällegi keegi muu. Ei ole sellist soosikut, kes oleks enamuse auhindadest endale võitnud või oleks iga suurema auhinna puhul kõige rohkem nominatsioone saanud," sõnas ta.

Kui rääkida parima draama kategooriast, arvab Diener, et võitjaks võib saada film "Päevavalgel."

Ääretult tugevateks kandidaatideks peab ta ka filme "Carol" ja "Mad Max: Fury Road".

"Mulle toob isiklikult palju rõõmu, et selline film nagu "Mad Max: Fury Road" üldse figureerib nominatsioonide seas ja üleüldiselt auhinnajagamistel erinevate kriitikuteühingute parimate filmide nimistuses. See on selline tõsine avaldus, et ka sellist vanakooli märulifilm jääb silma kõikvõimalikele valikutegijatele. Arvan, et see on hetkeseisuga film, mis kannab mingit teatavat favoriidikoormat," sõnas ta.

Seoses parima komöödiafilmi kategooriaga arvab ta, et asi on segasem. Seda seetõttu, et nominentide hulgas figureerib film nimega "Marslane".

"Kui me vaatame puhast komöödiat, siis seal on kenasti esindatud sellised filmid nagu "Spioon" ja "Nagu hunnik õnnetust", samas on seal veidral kombel selline film nagu "Marslane", milles kandideerimine komöödiafilmikategoorias Ameerika välisajakirjanike ühing heaks kiitis," rääkis ta.

"Ma saan aru, et "Marslane" on selline muheda huumoriga ja elujaatava tooniga tehtud film, ent komöödiaks ma seda siiani ja elupäevade lõpuni liigitada ei julgeks," lisas ta.

Diener sõnas, et kui hääletajatele siiski "Marslane" meeldib ja nad selle poolt hääletavad, siis võib võita film, mis tegelikult komöödia polegi.

"Kui praegu küsitakse minu käest, et kes parima komöödiafilmi kategoorias võib võita, siis esialgu tahaks pakkuda komöödiaid, mis on päriselt ka komöödiad. Aga ei tea - ehk leiti nii omamoodi moodus auhinnaga pärjata ka "Marslast"," sõnas ta.