Foto: Kuvatõmmis (facebook.com/mart.raudsaar)
Eesti uudised
2. jaanuar 2016, 22:38

Raudsaar: kui Ieva täiemahuliselt avaliku elu tegelaseks ei saa, peaks Ilves presidendi kohalt tagasi astuma (74)

Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektori ja meediaõppejõu Mart Raudsaarel on dilemma: kas pidada Ieva Ilvest täiemahuliselt avaliku elu tegelaseks või peaks Toomas Hendrik Ilves presidendi kohalt tagasi astuma.

"Ka abielu sõlmimise järel ei pea Ieva Ilves ennast avaliku elu tegelaseks ning pühendub perele ja tööle, jagades oma elu nüüd Riia, Tallinna ja Ärma talu vahel. Vabariigi presidendi abikaasa esinduskohustusi hakkab ta täitma juhtudel, kui tema osalemine on vajalik," seisis presidendi kantselei pressiteates. "Ameerika Ühendriikides oleks see täiesti võimatu ning peale sellist kommentaari oleks presidendi karjäär poliitikuna lõppenud," postitas Raudsaar oma Facebooki kontole.

"Väga raske on asetada end teise inimese rolli, kuid mina oleksin sellises olukorras tõepoolest PR-inimesena töölt lahkunud," viitas Raudsaar presidendi kantselei avalike suhete nõunik Toomas Sildamile." Õnne väärib mõistagi igaüks, aga antud juhul tuleks teha siis valik isikliku või institutsionaalse poole vahel; kindlasti mitte aga segada neid vastavalt olukorrale nõnda, nagu on kasulik ja eesmärgipärane," märkis Raudsaar postituse järel kommentaariks.

  • Igor Gräzin: "Sildam ei ole enam proff, vaid palga eest töötav kiidukukk. Küsimus: kas ta normaalses ajakirjanduses tööd veel leiab? Kui jah - olgu tubli. Aga meie (ajakirjanikud, PR-mehed, litsid) ei tohi unustada, et müüdavus on meie amet, aga et müüdavusel on piirid. Kust edasi algab sigadus, millele sa just nüüd tähelepanu juhtisid."
  • Andrei Titov: "Ameerika Ühendriikides presidendil on teistsugune roll ja volitusi on ka rohkem. Aga üldiselt olen sinuga nõus!"
  • Harrys Puusepp: "Veidi arusaamatuks jääb, et millest selline arusaam. Esiteks pole Eestis mingit esileedi institutsiooni, kuigi sellest justkui mingi tava on kujunenud, mille tulemusel siis vajadusel ka teatavad õigused teatavatele hüvedele on seadusandja ette näinud. Justnimelt õigused ja mitte kohustused, sest veelkord - Eestis pole esileedi institutsiooni. Jah, inimene abiellus presidendiga, kelle puhul ei saa olla nii, et Sa oled abielus ainult eraisikuga ja seda institutsionaalset isikut ei tunne. Seega öeldi, et kui vaja, siis Vabariigi presidendi abikaasa kohustusi ta täidab. Vabariigi presidendi abikaasa roll näikse seega olevat õigus, mitte kohustus. Seda peaks selliselt ka võtma ning kui kellelgi on suuremad ootused, siis olgu. Ka see on arusaadav. Nii et seni kuni meli käivad Eestis jutud pigem sellest, et kas presidendi institutsiooni ikka vaja on, mitte et kuidas presidendi institutsioonile võimu juurde anda, siis pole sellised avaldused ka kaugelt poliitilise ega ka muu karjääri lõppemise rajamärgiks. Need olid siis minu kaks senti."
  • Mart Raudsaar: "See, kas Eesti põhiseaduses on esileedi institutsiooni või mitte, ei ole antud vaidluses relevantne. Presidendi abikaasa rolli on väga väärikalt sisuga täitnud Helle Meri ja Ingrid Rüütel. Küllap hindab ajalugu õiglaselt ka Evelin Ilvese panust. Kui president võtab mistahes asjaoludel uue naise, siis seda ma olen valmis isegi aktsepteerima. Aga ma ei saa aktsepteerida seda, et ajakirjanduse ja avalikkuse juurdepääs temale saab olla vaid siis, kui Kadriorg on armulik. Kui tegemist on eraisikuga, pole tal ka asja EV vastuvõtule ja nii lihtne see ongi. Dilemma lahenduseks oleks kas pidada Ieva Ilvest täiemahuliselt avaliku elu tegelaseks või peaks THI tagasi astuma, nagu astus tagasi Edward VIII, kui soovis abielluda Wallis Simpsoniga. Tõsi, paraku ei ole meil kuningriiki ja seetõttu tõingi USA näite."