Süüria naised, kes põgenesid Islamiriigi vägivalla eest Raqqast ja Deir al-Zorist Alepposse. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
29. detsember 2015, 10:11

ISISel on seksiorjade kasutamiseks üksikasjalikud reeglid (26)

Äärmusrühmituse ISIS nn teoloogid on andnud välja fatwa ehk islamiseadustest lähtuva otsuse, mis käsitleb üksikasjalikult, kuidas võitlejad peavad kasutama ja kohtlema naissoost seksiorje; orjakaubandust püütakse põhjendada islamitekstide omavolilise tõlgendamisega.

Islamiik, millel on sõjasaagi, sh orjade haldamiseks loodud omaette osakond, on röövinud ja muutnud seksiorjadeks tuhandeid naisi ja tüdrukuid, nende seas kõige rohkem kurdidest jeziide, ning seksiori antakse näiteks võitlejale ülesande eduka täitmise eest, vahendas ERRi uudisteportaal Reutersit.

Fatwa's keelatakse näiteks isal ja pojal sama seksiorja kasutada ning ema ja tütre omanik ei tohi mõlemaga magada, vaid peab langetama valiku, kumma ta voodikaaslaseks võtab. 

Dokumendis näitab ISIS ka oma "humanistlikku palet": näiteks öeldakse, et omanik peab näitama oma naisorja vastu üles kaastunnet ning mitte nõudma talt ülesandeid, mida viimane ei suuda täita, ning võitleja ei tohi müüa naisorja mehele, kelle puhul on teada, et ta kohtleb oma naisorja halvasti.

Eelmisel nädalal avaldas Reuters sarnase ISISe "fatwa", mis käsitles terrorirühmituse poolt praktiseeritavat elundiäri.