Video: Mari Luud
Saund
23. detsember 2015, 22:58

ÕHTULEHE VIDEO JA GALERII | Bandemooniumi esinemine: kui sõnad lähevad meelest, laulan edasi! (1)

Üheksaliikmeline erivajadustega noorte bänd Bandemoonium andis teisipäeval enda suurima kontserdi, kus neil tuli publiku tungival nõudmisel korrata peaaegu kõiki lugusid. 

Teisipäeva õhtul Vaba Lava esinemisel astusid koos Bandemooniumiga üles veel Ingrid Lukas, Kosmikud ning äsja Euroopa tuurilt naasnud Metsatöll. Kui esinemiskord jõudis Bandemooniumi kätte, oli publik hullumas. Noored polnud pillidega veel lavalegi jõudnud, kui rahvas juba üheskoos "Bandemoonium!" hüüdis. 

Absoluutselt igale loole järgnes tormiline aplaus ja publiku kiiduavaldused. Näha oli, et Bandemooniumi liikmed nautisid enda lavalolekut väga. Sellist sära ei näe sugugi iga muusiku silmis. Pärast umbes pooletunnist esinemist ei tahtnud rahvas Bandemooniumi lavalt lahkumisest midagi kuulda. Üheskoos hüüti taas bändi nime ning andekad noored mängisid veel mitu lugu. 

Pärast esinemist olid noorte emotsioonid laes ning lava taga valati rõõmupisaraid. Mihkli arvates, kes mängis klahvpille, läks neil küllaltki hästi. Laulja rollis olnud Inge arvas, et neil läks väga hästi. Samuti laulja rollis olnud Jaan arvas, et neil läks veel paremini! 

Kauri, kes mängis kitarri, tunnistas, et kuigi esimesed neli lugu läksid väga hästi, läks lisalugude ajal veidi sassi. Igatahes suutsid noored edukalt ka lisalood ära mängida, sest publik ei saanud sassiminekust midagi aru. 

Noored muusikud nentisid, et kuna see oli nende seni suurim kontsert, enne lavaleminekut pabinat jagus. "Mul oli ikka väga suur närv," tunnistas Jaan. "Ma pabistasin natuke ja mõtlesin, mis siis juhtub, kui sõnad lähevad meelest ära. Siis laulan edasi," rääkis Inge, kuidas ta esinemisnärvist üle sai. Kauri ütleb, et tema muretses, kuidas kokkumäng välja tuleb. 

Publiku nii sooja vastuvõttu ei osanud Bandemooniumi liikmed oodata. "See oli suur üllatus," kinnitas Jaan. "Kõik oli väga lahe." Ka Kauri meelest oli esinemise juures parim publiku hea reageering. "Me tegime seda, mis meile meeldis, me tegelesime muusikaga," sõnas Inge õhinal. 

Kas noored bändiga ka edaspidi jätkavad, peavad nad isekeskis otsustama. "Eks elu näitab," arvas Inge. 

Neilt võiks nii mõnedki õppida 

Bandemooniumile oli nende teel muusikasse toeks Metsatöll, kellega regulaarselt kohtuti ning keda noored ise enda suurimaks mentoriks peavad. "Meilt küsiti, kas me oleme nõus seda projekti toetama. Me olime sellega kohe nõus," rääkis Metsatöllu trummar Marko Atso, kuidas nad noorte bänditegijatega tuttavaks said. 

Pillimängu jaoks oli noortel eraldi õpetajad, Metsatöllu kanda jäi aga noortele motivatsiooni ja nõu andmine. "Käisime proovides vaatamas, kuidas neil välja tuleb ja panime õla alla," kirjeldab Atso. 

Trummari sõnul ei tulnud Bandemooniumi rokilembus sugugi Metsatöllult. "Me ei öelnud neile, mis lugusid nad mängima peaks. See oli meile hea üllatus, et nad kahte meie lugu kaverdasid." 

Noorte areng oli Atso sõnul nullist laval esinemiseni. "Keegi neist polnud ju pillimänguga enne kokku puutunud, trummar vist oli." 

Eile õhtuks oli noortel aga pillimäng nii palju selge, et kontsert anti publiku juubeldamise saatel ära. "Silmad särasid, see ongi oluline," kinnitab Atso. "See energia, mis neil on – mulle väga meeldib see entusiasm, millega nad pille mängivad ja bändi teevad. Mõned bändid, kes on Eestis tegutsenud, võiksid vaadata, milline sära Bandemooniumi liikmetel silmis on, kui nad seda bändi teevad. See ongi see, mille pärast muusikat teha, sellise tunde pärast. Nende pealt võiks nii mõnedki kõrtsibändi mehed õppida."