Foto: Vaba Lava
Film
15. detsember 2015, 12:17

Vaba Lava matab sõja, kapitalismi ja inimese

Jaanuaris esietendub Vaba Lava teatrikeskuses "Wake Up! It´s Time to Die", mis on tegijate sõnul lavastus sellest, millest muidu ei räägita. Lavastus keskendub surmale ja sellega seonduvatele rituaalidele. Lavastuses võetakse ette utoopilises võtmes kolm konkreetset juhtumit, kus ärasaadetavateks on Sõda, Kapitalism ja Inimene.

13. jaanuaril esietenduv lavastus keskendub just inimesele ja matustele ja kaasnevatele rituaalidele.

"Pooldokumentaalne kunstilis-loogiline lavastus põhineb autorite isiklikel kogemustel ja lähtub argielu raamistikust," tutvustas lavastaja Katrin Essenson. "Lavalauad lubavad korraldada nii enda kui teiste väljamõeldud tegelaste matusetseremooniaid, mida argielus üldjoontes harva teha õnnestub. Publik saab võimaluse mõtiskleda nii inimese eksistentsi kui selle erinevate lõpplahenduste üle,"

""Wake Up! It's Time to Die" on midagi enamat kui üks lavastus," lisas Essenson. "Juba see, kuidas matused on meie kultuuriruumis üks väheseid müstilistest rituaalidest, mis seob meid muinasaegadega, võiks panna inimesed mõtlema ja väljendama seost igavikuga."

Lavastuses on oma roll ka publikul. Tulevad ju igale matusele sõbrad, tuttavad, töökaaslased, naabrid, armukesed, vaenlased, jüngrid, võimuesindajad ja veel palju teistes rollides inimesi, kes avaldavad austust lahkunule.

"Tahame, et publik saaks lavastusest osa. Et need rituaalid, mis meid lahkunut ära saates ootavad, oleksid teada ja ei valmistaks leinajatele ja neid ümbritsevatele inimestele kohmetust," rääkis Essenson.

"Wake Up! It's Time to Die" lavastas lisaks Katrin Essensonile Jarmo Karing MTÜ Kirbutsirkusest. Lava on kujundanud Liina Keevallik. Lavateose rahastamisele saab hoogu lisada Hooandja portaalis.

Vaba Lava 2015/2016 hooaja kuraatoriprogrammi on kokku pannud rahvusvaheline etenduskunstide ekspert Thomas Frank Austriast ning teatriuurija ja -kriitik Madli Pesti, kes valisid avalikule ideekonkursile laekunud 244 projekti hulgast välja üheksa lavastust, koondades need pealkirja alla "Tavalised inimesed: alastusest enam".