Inga RaitarFoto: Teet Malsroos
Kommentaar
11. detsember 2015, 18:56

Inga Raitar | Presidendi viis varjundit (76)

Staarsaade "Su nägu kõlab…" lõppes, ent kuulsuste üllatavaid muundumisi ootavale rahvale ei jäetud tühja tunnet. President Toomas Hendrik Ilves täitis lünga, asudes parodeerima oma varasemat eraelu. 

1. Korduvad suhtemustrid 

"Suurem skandaal tõusis 1998. aastal, kui selgus, et välisminister laseb maksumaksja taskust kinni maksta oma ametikorteri 20 000 kroonist üüri ja elab ise hoopis armukese juures. Ametikorter oli peavarjuks mahajäetud naisele-lastele. Ametlik lahutus venis pikale, Ilves on seda põhjendanud bürokraatia ja iseenda hõivatusega. Lahutus jõustus alles 2004. aastal, kui Toomase ja Evelini armuvili, tütar Kadri-Keiu oli üheaastane. Samal aastal kibeles Toomas Eveliniga abielu vormistama." Nii kirjutas Õhtuleht seitse aastat tagasi.

Kõlab kuidagi tuttavalt? Meie lahendamata suhtemustritel ongi kombeks korduda. Siin pole vahet, oled sa president või Kalevipoeg. Kuni pole aru saanud, mida sa tegelikult suhetest otsid, hakkavad neid varjutama sinu enda sisemaailma "hallid varjud", mis kõrvaltvaatajale paistavad väga selgelt korduva mustrina. Suhtesolija ise arvab aga, et sõlmib kogu aeg uusi – senistest paremaid ja õigemaid suhteid. Miks ta muidu neid üldse vahetama peaks, eksole? 

2. Naine igaks elujuhtumiks 

"Toomas Hendrik valib naisi elukutsest lähtuvate vajaduste alusel," arutles kümmekond aastat tagasi Evelini ja THI afääri avalikuks tulles üks staažikas seltskonnaanalüütik. "Ameerikas immigrantide järeltulijana on kõrgematele positsioonidele tõusmiseks hea olla abielus puhastverd ameeriklannaga. Eesti rahvuslikku poliitikasse tagasi tulles aga võõramalasest naine enam kasu ei too, siis on abiks meediaga heas suhtes olev, noorem, efektse välimusega eesti naine."

Endast kolm aastat vanema Merry Bullockiga tutvus THI USAs psühholoogiaõpingutel. Merry tegi psühholoogina väga head karjääri, THI tõusis vaid assistendiks ja õpetajaks, ent ometi jõudis ta maailma kõige tihedama konkurentsiga ühiskonnas, kus enamik pagulaste järeltulijaid väga kiiret tõusu ei tee, üllatavalt kaugele. "Otsige naist," ütleksid prantslased. Otsis. Ja leidis.

Nagu ka kauni, igal vastuvõtul kleitide ja pihaümbermõõduga üllatava Evelini, kes rahva tähelepanu abikaasa suht hõredasisulistelt kõnedelt alati endale tõmbas. Kõik teadsid, kui tervistedendav, esinduslik ja Eesti toodangut-loomingut väärtustav on Eesti president. Huvi presidendiinstiiutsiooni vastu ei raugenud ka ülejäänud rahvusliku poliitika sumbudes. Teiseks ametiajaks tagasivalimise võiks THI kindlasti osaliselt Evelini kõmulis-efektsete väljaastumiste arvele kirjutada. Kui ego lubaks, loomulikult. 

3. Unistuste täitumise eeldus 

"Võib-olla oligi minu, ühe lihtsa eestimaise maatüdruku missiooniks meie presidendi eepilises elus tema esivanemate iidse talu taastamine? Mäletan üht riigipea ammust sõnavõttu, kus ta ütles, et tema unistus on 20 aastaga tasa teha see, mille nõukogude võim 50 aastaga hävitas. Oma talu näitel. Minu elust läks Ärma tallu natuke vähem kui 18 aastat," kirjutas Evelin Ilves nädal tagasi. Mees suutis taas leida vajaliku naise, kes suutis teoks teha ühe tema olulistest unistustest. Selle kohta võiks lausa öleda – oskab.

Juba mõnda aega sahistatakse, et Ilves sihib pärast teise ametiaja lõppu järgmisel aastal kõrget positsiooni NATOs. See soov kumab läbi tema kõnedest, kus on palju juttu sellest, kui oluline on Eestil maksta 2% SKPst sõjalisteks kulutusteks, hoolimata rahva võimalustest ja vajadustest kodumaal.

Läti kaitseministeeriumi küberjulgeoleku kaunis nõunik Ieva Kupce on sellise karjääri puhul saatjaks nagu loodud. Enam pole oluline, mis keeles paar avalikkuse ees suhtleb. Väike, arusaamatut keelt kõnelev rahvusriik nõudis selle juhilt samas keeles kõnelevat abikaasat. Rahvusvaheline keel – sest vaevalt nad omavahel eesti või läti keelt kasutavad – mõjub rahvusvahelist julgeolekut edendava ja ehk lausa kogu Baltikumi esindava mehe ja tema naise suus vägagi sobivalt ja esinduslikult. 

4. Arrogantsed rollimängud 

"Näitlejatele makstakse rolli hea täitmise eest. Presidendi ja presidendiproua rollide karmid valikud on läbi mängitud väga paljudes Ameerika filmides, kuna selles riigis on presidendiinstitutsioon eriti sümboliseeritud. Kui näitleja rolli täitmisest näidendi ajal loobub, näiteks Hamlet ei hakka laval mitte oma kuulsat monoloogi lugema, vaid räägib hapukurkidest, on oma maksurahaga pileti ostnud publikul õigus häiritud olla," kirjutasin ma aasta tagasi Evelini suudlusskandaali ilmsiks tulles.

Juba siis arvasid nii mõnedki, et paparatso pidi teadma, mida ta seal terrassil passib, sest pilt oli tehtud rakursi alt, kust tavafotograafid pilte ei tee. President sai aastaks sarvekandjaks, ent see lubas lahutada "projektiabielu nr 2" rahva jaoks arusaadavalt. Noor edev naine tunnistati süüdi ja tõsteti kodunt välja. Maksuraha eest riigivalitsemisteatrit vaatav publik oli rahul.

Ühiskondlik-avaliku teatri vabakutselise kriitikuna ütleks, et teise vaatuse jättis muidu väga head tööd teinud suhtekorralduslavastaja veidi logisema. Või andis staarile oma rolli loomisel liiga vabad käed. THI käituski kui staar, kel juba Hollywoodi suurte ekraanide kindel leping taskus ning kodupubliku aplaus selle tõttu enam liiga oluline ei ole. Ta tõestas maailmale, et pole mingi ludukõrvane sarvekandja, vaid panev ja pandav alfaisane, kel uus pesakond juba põõsas peidus. Ainult ühe asja ta selle – 60ndate künnisele jõudnud meeste jaoks nii ürgolulise - sarvedest vabanemise aktsiooni ajal unustas. Et tema ametiaja ehk riigi kinnitatud ja kinni makstud presidendi rolli lepingu lõppemiseni on veel peaaegu aasta aega. 

5. Ei hooli 

"Rahvale võib president ja tema elu ju huvi pakkuda, aga presidendile rahva elu küll ei paku. Ja ega ta midagi rahva pärast tegemata ei jäta kah. Kinni maksame selle pulli niikuinii, tahame või ei taha," kirjutas üks tore lihtne Lõuna-Eesti naine Facebookis. Vox populi, vox dei.