Nobeli-gala Stockholmi kontserdimajas ja raekojas 10. detsembril 2015 Foto: AFP / TT News Agency / Reuters / Scanpix
Maailm
11. detsember 2015, 12:45

SUUR GALERII | Nobeli-auhindade jagamisel kõik kuningapere liikmed lavale ei mahtunudki (3)

Eile õhtul toimus Stockholmis järjekordne Nobeli preemiate jagamine, milles osales Rootsi kuningapere täies koosseisus, välja arvatud pisiprintsessid ja -prints.

Stockholmis anti Nobeli preemia laureaatidele pidulikult üle füüsika, keemia, meditsiini, kirjanduse ja majanduse auhind. Õhtu algas kontserdihallis ning pidulik õhtusöök toimus traditsiooniliselt Stockholmi raekojas.

Tänavused Nobeli-pidustused erinesid varasematest selle poolest, et Rootsi kuningapere kaks naisliiget - kroonprintsess Victoria ja printsess Sofia - on õnnelikult lapseootel. Kroonprintses Victoria ja prints Daniel ootavad teist last, prints Carl Philipile ja printsess Sofiale aga sünnib esiklaps.

Kuid erinevusi oli Nobeli-pidustustel varasematega võrreldes teisigi. Kuningas Carl XVI Gustaf otsustas n.-ö. lavajõude vähendada ning paigutas osa kuninglikust seltskonnast kontserdisaali lavalt ära publiku hulka. Expressen kirjutas, et kuningas muutis printsess Sofia koha ära vaid paar tundi enne ürituse algust, vahendas Iltalehti. Ka prints Carl Philip ning printsess Madeleine ja Chris O'Neill said platsid Nobeli-laureaatide ja muu publiku seas. "See on uus rutiin," kommenteeris kuningakoja pressišeff Margareta Thorgren Expressenile. 

Press aga kiidab printsess Sofiat, kes nägi Oscar de la Renta kleidis väga hurmav välja. Märkimata ei jäänud ka kleidi hind - 8600 eurot.