Üks tunnus, et inimene on sündinud ja kasvanud Eestis, on see, et ta kipub jaanilaupäeval üle lõkke hüppama.Foto: Aldo Luud
Müstika
8. detsember 2015, 13:00

13 märki, mis näitavad, et inimene on sündinud ja kasvanud Eestis (55)

Yulia Denisyuk on Matador Networkis välja toonud 13 märki, mis tema arvates iseloomustavad inimest, kes on sündinud ja kasvanud Eestis. Nende märkide järgi on Eestis omapärane elu.

1. Sööd kala piimaga ja vorsti verega. Sa armastad kala ja piima ning kalapiimasuppi – see on tehtud kartulitest, piimast sibulatest ja rohkest kalast. Harilikult sööd seda suvel, kuna talvel vitsutad verivorsti.

2. Armastad laulda rohkem kui keskmine inimene. Laul on sul veres. See ei tähenda mingit duši all laulmist, vaid sa laulad ikka väga-väga tõsiselt. Sa osaled koolikooris ning lähed Tallinnasse laulupeole, kuhu läheb igaüks.

3. Keset kevadet antakse sulle võimalus end nõiaks riietuda. Muidugi armastad sa imporditud nõiapüha Halloweeni, aga palju enam meeldib sulle volbriöö. Siis riietud sa suure õhinaga nõiaks, jood pargis lahtist õlut, uitad ringi ja muidugi laulad tänaval.

4. Eelistad suvisel pööripäeval üle lõkke hüpata, sest sulle meeldivad rohkem paganlikud rituaalid kui hilisemad kristlikud.

5. Suurema osa lapsepõlvest veedad sa õues. Eriti suvel, kui päev ei lõppe iial, hulgud sa koos kambaga mööda unise väikelinna tänavaid, jooksed garaažikatustel, ronid mööda õunapuid ning üritad päikese käes peesitada, enne kui see kuni järgmise aastani ära kaob.

6. Sinu rahvuslikuks meelelahutuseks on suvel värskete marjade korjamine ning sügisel seenelkäik.

7. Alates 1. detsembrist paned oma sussid aknale, sest väikesed Eesti haldjad ehk päkapikud võivad külla tulla.

8. Vähemalt ühe korra elus osaled sa Tartu suusamaratonil.

9. Kui sa poes kohukesi näed, siis erutud. Šokolaadiga kaetud magusat kohupiima oled sa söönud lapsepõlvest saati. Võõramaalasele tehakse selgeks, et kohukestes on väga erinevad täidised.

10. Sa arvad, et klassikaline muusika pole üksnes igavate inimeste jaoks.

11. Külas on sul alati kodu või mõni sugulane – mõni maamaja, mis asetseb kusagil järve ääres, mida Eestis on 1200. Seal saad sa üle lõkke hüpata ning tantsida ja laulda nii, nagu sinu esivanemad seda juba sajandeid on teinud.

12. Sa tead, kuidas teha rabarbrikooki.

13. Sa sead aukohale tõsiasja, et sinu maa on enim digitaliseeritud riike maailmas.