Pascal Cotte ja Mona LisaFoto: AFP / Scanpix
Maailm
8. detsember 2015, 10:15

Mona Lisa maali all on peidus teine pilt. Kas tõeline Lisa? (7)

Leonardo da Vinci kuulsa maali Mona Lisa alt on teadlane avastanud teise portree ning ta väidab, et peidetud pilt on õige Lisa.

Prantsuse teadlane Pascal Cotte kinnitab, et Mona Lisa alla on varem maalitud üks teine portree. Cotte on uurinud ja analüüsinud pilti üle kümne aasta, vahendas BBC.

Esmasel maalil pole jälgegi mõistatuslikust naeratusest, mis on kunstisõpru köitnud juba üle poole sajandi. Louvre'i muuseum, kus pilt ripub, pole teadlase väiteid kommenteerinud.

Insener Cotte'le, kes on Pariisi Lumiere' tehnoloogia kaasasutaja, võimaldas Louvre Leonardo meistritööle ligipääsu 2004. aastal. Teadlane kasutas pildi analüüsimisel LAM-tehnoloogiat (Layer Amplification Method), mille abil ta suutis rekonstrueerida maali all oleva pildi. Cotte kinnitab, et selle meetodiga suudeti maal kihtideks lahutada nagu sibul. "Me saame rekonstrueerida kogu maali loomise kronoloogia," sõnas teadlane.

Praegu arvatakse, et Leonado maalis pilti ajavahemikul 1503-1517, mil ta töötas Firenzes ja hiljem Prantsusmaal. On ka kaua vaieldud Mona Lisa isiku üle. Sajandeid arvati üldiselt, et naine pildil oli Firenze siidikaupmehe naine Lisa Gherardini. Cotte uuringud heidavad sellele teooriale väljakutse. Teadlane arvab, et see portree, mis on pildi all peidus, ongi õige Lisa, ning see, keda tunneme kuulsalt maalilt, on hoopis teine naine.

Teadlane kinnitab samuti, et leidis maali alt veel kaks visandit – varjutaolise pea ja nina kontuurid ning suuremad käed ja väiksemad huuled.

Oxfordi ülikooli kunstiajaloo emeriitprofessor Martin Kemp on aga veendunud, et Mona Lisa all varjus olev naine on sama Lisa. "Ma näen seal ei rohkem ega vähem kui jätkuvat arenguprotsessi. Olen absoluutselt veendunud, et Mona Lisa ongi Lisa."