Europoli direktor Rob Wainwright.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
3. detsember 2015, 13:25

Europol nabis kinni 23 migrandivedajat, võrgustik on teeninud 10 miljonit eurot (11)

Europoli üle-euroopalise operatsiooni käigus nabiti kinni 23 inimsmugeldajat, neist kaks Rootsis, keda kahtlustatakse tuhandete migrantide Euroopasse toimetamises. Võrgustiku kaheaastase tegevuse sissetulekuks hinnatakse 10 miljonit eurot.

Europoli teatel arreteeriti eile kaks inimsmugeldamises kahtlustatavat, kelle elupaik oli Rootsis. Ülejäänud 21 kahtlusalust on pärit Austriast, Kreekast ja Suurbritanniast. Ühendkuningriides arreteeritute seas on ka inimsmugeldajate grupi ninamees. Arreteeritud on peamiselt Süüria ja Kreeka päritolu, aga kahtlusaluste seas on ka mõned palestiinlased, vahendas thelocal.se.

Europoli andmetel on rühmitis smugeldanud Euroopasse alates 2013. aastast 100 migranti päevas, teenides kokku 10 miljonit eurot. Migrandid võtsid Türgis või teel Kreekasse kontakti kahtlusalustega, kes kindlustasid edaspidise transpordi läbi Kreeka ning siis läbi Balkanimaade teistesse Euroopa Liidu riikidesse, sh Rootsisse. Samad kahtlusalused organiseerisid migrantidele valedokumendid ning mõnede migrantide jaoks ka majutuse.

Politseiagentuuri hinnangul maksid migrandid smugeldajatele kas rahavahetusteenuseid kasutades või siis sularahas. Suhtluseks kasutati mobiiltelefone, sotsiaalmeediat ning teisi interneti suhtlusvahendeid.

Dublini regulatsiooni alusel peavad varjupaigataotlejatest migrandid registreerima end selles riigis, kuhu nad kõigepealt saabuvad. Praktika näitab, et paljud väldivad seda ning reisivad Euroopas edasi neile meelepärasematesse riikidesse, mille seas on Rootsi olnud populaarsemaid. Prognoosi järgi saabub Rootsisse 2015. aasta jooksul kuni 190 000 migranti. Rootsi teatas hiljuti, et tõhustab piirikontrolli ning piirab elamislubade saamist Euroopa Liidu miinimumtasemele.