ERE ISIKSUS: Lavastaja, näitleja ja pedagoog Voldemar Panso andis teatrile endast kõik. «Ei ole võimalik olla hommikul lavastaja ja õhtul õppejõud,» tõdes lavaka IX lennu kohtumisel kursuse juhendaja Merle Karusoo. «Seda suutis vaid Panso, sest see oli tema missioon.» Foto: Oskar Vihandi / EFA
Inimesed
30. november 2015, 06:00

Toomas Lõhmuste: "Et meid Panso kooli vastu võeti, oli kui õnneloosi peavõit!"

Voldemar Panso 95. sünniaastapäeva puhul kogunes teatri- ja muusikamuuseumis kohtumisõhtul lavaka IX lend.

Voldemar Panso 95. sünniaastapäeva puhul kogunes teatri- ja muusikamuuseumis kohtumisõhtul lavaka IX lend.

"Kui lavakunstikateedrisse sisse sain, mõtlesin, et vaatan aastakese, jalg üle põlve, mis ses koolis tehakse," muigab lavakunstikooli IX lennu lõpetanud Toomas Lõhmuste, kel polnud toona vähimatki soovi näitlejaks õppida. Tema unistas Leningradis teatriteaduse tudeerimisest ning see plaan ei lahtunud esimese hooga ka siis, kui ta järelkonkursiga Panso kooli pääses. IX lend oli viimane, keda võttis vastu koolilooja Voldemar Panso ise.

"Teadsin, et lavakooli ma ei taha, aga nagu selgus, siis ega enese saatuse eest ära jookse," arutleb ERRi raadioteatri juht Lõhmuste, kes oli lapsest saati tegev kooliteatris. Nii pioneeride palee näiteringis, mida juhendas Maret Oomer, kui ka Tallinna 32. keskkooli teatriklassis. Loomulik olnuks valmistuda Panso kooliks, kuid sääraseid mõtteid Lõhmuste ei heietanud.

Edasi lugemiseks: