Merle Liivak ja Hannes PraksFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
29. november 2015, 15:49

Omaaegne glamuuritar Merle Liivak ei mõista enam linnaelu õieti nautida (38)

Neli aastat tagasi maale elama ja lapsi kasvatama läinud Merle Liivak, keda mäletame omaaegse glamuuritarina, on koos abikaasaga tagasi linnas, kuid ütleb, et ei oska enam linnaelu õieti nautida. Merle meenutas koos abikaasa Hannesega maaelu värvikamaid juhtumeid - kui tuli pisaraid poetada või kui karu mesipuid rüüstas -, kuid tunnistas, et tahaks maanaise arhetüübist välja tulla.

"Eriline linnaelu rõõm on kadunud. Me elame Kalamaja piirkonnas, mis on küll nagu täiuslik pereelu elamiseks," rääkis ETV saates "Hommik Anuga" külaliseks olnud Liivak.

Abikaasa Hannes Praks, kes on alates sellest sügisest kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakonna juhataja, selgitas humoorikalt, et linnas on tõesti igav, sest elekter ei ole kunagi ära läinud ja mingeid üllatusmomente ei ole.

Enne maanaiseks saamist oli Merle sukeldunud glamuursesse ellu, juhtis naisteajakirju ning esines saatejuhina. Nüüd on neil abikaasa Hannesega kolm last - nelja- kahe- ja üheaastane.

"Tegelikult Hannes rääkis mitmeid kordi väga tõsiselt, imelikult tõsiselt, et minna maale elama. Mulle tundus see väga imelik mõte, minu arust ta tahtis kiusata mind sellega. Alati ma läksin närvi selle jutu peale – et mis mõttes, mis tööd ma teen seal," naeris Merle.

"Tegelikult pakkus kohalik politsei sulle tööd, üks kopajuht lubas sulle töö organiseerida," täiendas Hannes.

Sisuliselt oldi neli aastat tagasi valmis maale elama minema, kui laps sündis. Tallinnas 170 kilomeetri kaugusel asuvas maamajas oli varem suvitatud. "Enne esimest talve oli mõnus elevus sees," meenutas mees. "Kui sügisel hakkas härmatis murule tekkima, siis tekkis küsimus, mis ikka saab, sest ega ei teadnud, palju maja sooja peab. Ja ega ei pidanudki."

Tegemist oli vana rehielamuga, kus mehe sõnul olid maja alumised nurgad talvel jääs. Vastsündinu oli majas ja Merle tunnistas, et ta ikka pisut muretses ka. "Aga kui ma mõtlesin sellele, kui paljud elavad sellistes tingimustes ja saavad lapsed kasvatatud...," rääkis Merle Liivak ja lisas et nad pidid palju kütma. Lapsed olevat aga paljajalu mööda jäist põrandat jooksnud ning sellele vaatamata terved.

Õudne kogemus

Merle tunnistas saates, et korra oli tal maal tulnud raske elu pärast pisaraid valada. "Nutsin jah, kui ma kukkusin. Mul oli vastsündinu süles ja kondid on ju naistel pärast lapse sündi pisut lahti. Ja ma astusin kuidagi niimoodi, puusast käis nõks, ja ma kukkusin maha ja ma ei saanud enam üles. Ma olin maal üksi kahe lapsega," rääkis Liivak. Alla kaheaastane laps oli tulnud emale appi ja üritanud teda krunnist üles tõsta. Kindlust lisas naisele teadmine, et mees tuleb veerand tunni pärast koju. Paanika tekkis sellepärast, et olles kahe väikese lapsega kodus ei olnud ta suuteline mobiiltelefonini liikuma, et abi kutsuda. "See oli hetk, kus ma poetasin paar pisarat. See oli õudne kogemus," ütles naine.

Paar kiitis külaelanikke, kes on toetavad, ehkki kokkupuuteid on olnud ka salaküttimisega. Hannes pidas mahemesilasi, kuid karu tegi mesipuudes puhta töö. "Pärast seda, kui karu oli käinud, nägi varem puutumatu metsalagendik välja nagu lavaesine pärast rockfestivali," rääkis mees.

Merle Liivak tunnistas lõpuks, et tahaks ikka "maanaise arhetüübist vahel välja saada". "Sädelevad kõrvarõngad võiksid ikka minu kõrvas ka olla nagu sinul praegu," ütles naine saatejuht Anu Välbale.