Foto: erakogu
Inimesed
24. november 2015, 17:02

Mart Sanderi monoetendus sai Broadwaylt parima helilahenduse preemia (8)

"Eks lootsin muidugi midagi paremat, iga näitleja läheb võitma. Aga nii suurelt festivalilt – kus võistles 150 etendust – midagi kaasa tuua on ikkagi hea tunne," ütleb Mart Sander, kelle monoetendus sai UnitedSolo festivalil parima helilahenduse auhinna.

Mõni aeg tagasi etendus Mart Sanderi monoetendus "Juhuslik nimetaja" suurimal mononäidendite festivalil United Solo ja seda kuuel korral. Nüüd sai Sander festivali korraldajatelt teate, et talle on antud „Best Sound Design Award" ehk parima helilahenduse preemia. "Korraldajad kirjutasid, et plaanis oli küll tuua sisse ka uus kategooria – õudus – ning anda mulle parima õudusetenduse preemia, kuid leidsid siis, et see viib kategooriate killustumiseni." Praegu antakse välja preemiad kategoorias parim draama, parim komöödia, parim muusikal, parim dokumentaallavastus, parim biograafiline või autobiograafiline lavastus, parim avant-garde lavastus või parim stand-up show.

Kuigi Sanderi teada sellega mingit rahalist auhinda ei kaasne, annab tunnustus talle pisut enesekindlust. "Kui USA festivaliks valmistudes sain aru, et mitte ükski riiklik instants – ei Kultuuriministeerium, KulKa ega Hasartmängumaksu Nõukogu – ei toeta seda projekti mitte ühegi sendiga, vaatamata sellele et aasta motoks oli Eesti kultuuri tutvustamine välismaal, siis tundus küll, et ilmselt minu tööd ja tegemised sõna „kultuur" alla ei mahu," räägib mees. "Sellised otsused võtavad hetkeks ära igasuguse isu midagi teha."
Etenduse helilahendus sündis Mardi kodus, tema enda arvutis. Kõigepealt valmis kuuldemänguversioon. "Etenduses on ju laval vaid üks näitleja, aga ta peab maha dialooge eelsalvestatud näitlejatega. Minu etenduses teevad kaasa Merle Palmiste, Rauno Polman, Nele-Liis Vaiksoo ja veel mitmed." Broadwayl etendunud ingliskeelses versioonis olid näitlejad teised. "Olen kuuldemänge loonud ja salvestanud juba ajast, mil nooruses Noorteraadio NoRa't tegin; olen üldse inimene kellele kõrv annab sageli rohkem infot kui silm. Seega on väga tore, et minu etenduse helilahendus tähelepanu äratas."

Tänaseks on "Juhuslik nimetaja" tuuritanud 30 Eesti linnas ja ees on vaid veel üks lisaetendus – sel laupäeval Laagri City Kontserdimajas. "Siis paneme etenduse puhkama ning keskendume filmiversiooni ülesvõtmisele. Esilinastust tahaks korraldada järgmisel kevadel HÕFFil." Mart Sander aga ei puhka. Peagi ilmub tal ka ajaloost inspireeritud lasteraamat "Jõulurahu", kus on muinasjutu vormi kirjutatud tõsieluseik Esimese maailmasõja legendaarsest Jõulurahust. Loo tegevus toimub metsarahva silme läbi vaadatuna ja mõeldud 5-12 aastastele lastele. Ka raamatu illustratsioonid on Mardi enda joonistatud.