Edgar SavisaarFoto: Alar Truu
Eesti uudised
24. november 2015, 15:41

SAVISAAR: mul on sama palju energiat kui Clintonil ja Trumpil (48)

"Kaks põhilist USA presidendikandidaati – Hillary Clinton ja Donald Trump – on 68-aastased ja alles alustavad poliitilise karjääri tippu minekut," lausus Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. "Noore põlvkonna tulemisest poliitikasse on omaette kultus saanud, kuigi seni pole ükski erakond sellest võitnud. Mul on energiat oi kui palju veel." 

Savisaare sõnul võib ta kinnitada, et nii erakonna kui ka tematervisega on kõik kõige paremas korras. "Tean, et vihjatud on ka seda, et minu eas võiks juba pensionile jääda," märkis Savisaar. "See on küll kehv uudis USA vabariiklaste ja demokraatide presidendikandidaatidele. Nii Hillary Clinton kui ka Donald Trump on minust vanemad ehk 68-aastased, kuid näevad endas jõudu vähemalt järgmised kaheksa aastat täita maailma ühte kõige vastutusrikkamat poliitilist ametit.

Väidan tagasihoidlikult, et neist noorema mehena tulen hästi toime ka mina. Muu hulgas on filosoof Platon öelnud, et poliitikut tuleb tõsiselt võtta alles siis, kui ta saab 70-aastaseks. Tänan ka Enn Eesmaad, kes teatas, et ta ei kandideeri erakonna esimeheks, sest tahab toetada endast nooremaid. Mina olen temast noorem, järelikult on ka minul lootust tema toetusele."

Savisaar ütles, et väidet nagu kogu tema aeg hakkaks edaspidi kuluma kaitsepolitsei ja prokuratuuriga maade jagamisele, ei tasu tõsiselt võtta. "Minu vastu on mu poliitilise karjääri jooksul algatatud kümmekond kriminaalasja, aga need pole mitte kunagi isegi kohtusse jõudnud," meenutas Savisaar. "Ka sel korral ei jõua, sest need kahtlustused ei vasta tõele ja kukuvad kokku. Seda tunnistas ka üks prokuröridest – erakirjas, mis on avalikkuse ette jõudnud. Niisiis, mul on erakonna tööks vabad käed."

Savisaar kinnitas, et Keskerakond ei ole Tallinna-keskne erakond. "Mina arvan vastupidi, et Keskerakond on veel ainus erakond, kellel on tugev esindatus kõikjal Eestis, sel ajal kui teised erakonnad on koondunud üha enam Toompeale ega näe sealt ammugi, mis elu elatakse Kagu-Eestis ja saartel," rääkis erakonna esimees. "Nad põgenevad maalt, nagu postkontorid, pangaautomaadid, bussiliinid ja poed. Meie mitte. Me oleme võimul paljudes omavalitsustes üle Eesti – linnadest mitte ainult Tallinnas, vaid ka Haapsalust Narva ja Võruni, Tartust Paideni, Kohtla-Järvelt Sillamäeni, Vaivara vallast Abjani. Jõgevamaal toimunud Keskerakonna volikogul märkisin, et oleme võimul kõigis sealsetes linnades – Jõgeval, Põltsamaal ja Mustvees. Ja see pole meile ainus tugev piirkond. Muidugi oleme väga edukad ka Tallinnas ja Ida-Virumaal, aga see on meie tugevus, mitte nõrkus."

Savisaar rääkis, et ei vasta tõele jutud nagu temaga ei pääseks valitsusse. "Me oleme riigivõimust eemal olnud kaheksa aastat, kuid poliitika pole sprint, vaid maraton," kinnitas Savisaar. "USA demokraadid olid opositsioonis järjestikku 12 aastat – Reagani ja Bush seeniori ajal. Pärast seda on sellest parteist tulnud juba kaks presidenti! Inglise leiboristid olid alates Thatcherist opositsioonis 18 pikka aastat, kuid tegid tugeva come-back'i ja taastasid oma positsioonid. Taastame ka meie. Aga väga vale on arvata, et peame selleks muutma oma poliitikat. Ei, me läheme valitsusse ikka selleks, et muuta valitsuse poliitika Eesti inimestele vastuvõetavaks."

Erakonna esimees rääkis, et ta on enam kui veendunud, et järgmised riigikogu valimised Keskerakond võidab suurelt. "Mainin selle tõestuseks tagasihoidlikult, et Keskerakond oli ainus erakond, kes viimastel riigikogu valimistel sai rohkem kohti kui eelmistel," märkis Savisaar." Kõik teised kaotasid. Eriti kaotasid sotsid. Meie trend on positiivne."

Savisaare sõnul ei tasuks alati nii kindel olla, et põlvkondade vahetus erakonnas teeb head. "Mina selles nii kindel ei ole," tähendas ta. "Karel Rüütli oli Rahvaliidul esimene "uue põlvkonna liider". Rahvaliitu teatavasti enam ei ole. Rüütli kadus kiirelt pildilt. Nagu ka Mikser. "Uue põlvkonna liider" on ka Rõivas, kelle keskmine hinne rahva seas on nii madal, et Reformierakond on peaministril palunud madalat profiili hoida. "Uue põlvkonna liider" on ka Margus Tsahkna, kelle juhtimisel on IRL-i reiting vajunud nii sügavale sohu, et ei teagi, kas selle sealt enam kätte saab. Noorte tulemisest poliitikasse ei saa kujundada kultust, neil puuduvad kogemused. Ka valija paistab täna hindavat pigem kogemusi ja stabiilsust."

Savisaar rääkis ka erakonna piirkondade rahastamisest. "Olen siin oma lahendused välja pakkunud ja juhatuse otsuse rahastamise taastamisest piirkondadele oleme juba vastu võtnud," kinnitas Savisaar. "Ja kui rääkida vene rahvusest poliitikute kaasamisest – küllap piisab, kui mainin siin kaht meie poliitikut, Yana Toomi Brüsselis, Mihhail Kõlvartit Tallinna linnavalitsuses. Aga ka Andrei Novikovi ja Olga Ivanovat riigikogus. Vene poliitikute osakaal Keskerakonna juhtimisel pole olnud kunagi nii kõrge nagu praegu."

Savisaare sõnul ei ole tema vastaskandidaat Kadri Simson ellu viinud asju, mida Simson rõhutab, et tuleks teha paremini, rohkem või teisiti. "Simson on erakonna aseesimees olnud kaheksa aastat," tähendas Savisaar. "Enn Eesmaa, kes teda toetab, kaksteist aastat! Miks nad ei ole tegutsenud? Muidugi võivad nad ennast õigustada sellega, et Savisaar on takistanud. Olin aga äsja kuus kuud erakonna juhtimisest eemal, siis oleks ju saanud end tõestada. Aga siis nokitsesid nad ainult nina ega teinud suurt midagi. Ausalt öeldes ei ole ma küll kuulnud mitte ühtegi head põhjust, miks me peaksime kõik seni saavutatu ohtu seadma."