Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
24. november 2015, 15:35

Soovid depressiooni seljatada? Unusta need sisseharjunud tegevused! (1)

Kui inimest tabab depressioon, läheb ajukeemia sassi. Osaliselt süvendavad depressiooni ka mõned ajapikku väljakujunenud harjumused, millest oleks selle tõsise tõve seljatamise nimel viimane aeg loobuda.

Kahtlemata on nendest harjumustest saanud elu igapäevane ja normaalne osa. Tegelikkuses toovad need endaga kaasa palju kurbust, kirjutab Mirror ja toob välja viis harjumust, millest võiksid loobuda. Sest depressiooniravis võib küll ajukeemiat ravimitega paika suunata, kuid sellest tõhusam on tegelemine algpõhjustega, mis peas on kõik sassi ajanud.

Negatiivsete inimestega suhtlemine. Meie mõistus on kogumik tõekspidamisi. Erinevad uskumused opereerivad meeltega ning meie mõtete kvaliteet sõltub uskumustest. Valed uskumused võivad tekitada valesid mõtteid ning valed mõtted viivad valede eluviisideni. See pikk ja keeruline mõttekäik tuletab meelde, et sinu elu probleemiks on negatiivsed inimesed, kellele tundub elus kõik halvasti olevat. Sa võid neile alguses küll vastu vaielda, kuid pikemalt nendega suheldes võtad nende uskumused paratamatult omaks. Ehk paika peab vanasõna: ütle, kes on su sõbrad ja ma ütlen, kes oled sina. Sinu sõprade negatiivsus nakatab ka sind ja seda pole teps mitte vaja.

Trennist eemalehoidmine. Kui sa viimati oma lemmiktrennis käisid, tundsid end kindlasti õnneliku ja energilisena. Kiired päevad ei ole aga ammu trenni lubanud. Ometi on see väga oluline, sest enda liigutamine aitab suurendada aju verevarustust, viib nii sinna kui kõigisse teistesse kehaosadesse hapnikku. See aitab sul end tunda värske ja õnnelikuna. Kui sul trenniks tõesti aega pole, siis vähemalt jookse veidikenegi. Eelista värskes õhus liikumist.

Negatiivsete sõnumite kuulamine. Nii filmid, telesaated kui laulud mõjutavad meie meeli. Kui saad neist pidevalt negatiivseid sõnumeid, muutuvad ka su uskumused omakorda negatiivseks ning see tekitab vaid kurbust. Sestap on mõistlik, enne kui hilja, lükata negatiivseid sõnumeid jagavad allikad eemale. Selle asemel vaata, kuula või loe midagi rõõmsat, loe raamatuid, mis sind inspireerivad ja räägivad inimeste kordaminekutest. See kõik mõjutab ka sinu meelt positiivses suunas.

Eesmärkide mitteseadmine. Kui oled masenduses, siis tundub, nagu sa ei saavutaks mitte midagi. Elu on justkui ummikus ja energiat edasiliikumiseks ei jagu. Ka endale eesmärkide seadmiseks. Kuid just see võib sind päästa – alusta endale väikeste eesmärkide seadmisega ja tee jõupingutusi, et neid täita. Samm-sammult võid eesmärke suuremaks seada. Kasvõi nii, et esialgu kõnnid nädala kilomeeter päevas ja järgmisel nädalal juba kaks kilomeetrit päevas. Sellised eesmärgid aitavad sul eluga edasi liikuda.

Rämpstoidu söömine. Lõpeta kiirtoitude ja poolfabrikaatide söömine. Toitu tervislikult ja tarbi senisest rohkem omega-3 rasvhappeid, mis toimivad loodusliku antidepressandina. Head omega-3-rasvhapeterikkad toiduained on näiteks kala, pähklid, oad, kalaõli ja linnuliha. Kui toitud tervislikult, suudab ka aju paremini nii aju keemilist seisu kui keha funktsioone reguleerida.