Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
29. november 2015, 15:44

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Mahedast tomatist ja puhtast aiast

Kuigi Aet Trisbergi tee puhta toiduni sai alguse ehmatusest, et ta allergiline laps muud sööki ei talu, kasvas sellest välja armastus tervisliku ja maheda vastu.

Senist harjumuspärast toitumist tuli toona neljakuuse lapse emal kapitaalselt muuta, kuna rinnapiimast kandus kõik söödu lapse kehasse.

“Et allergiat põhjustavaid toite välja selgitada, jäin miinimummenüü peale, mis sisaldas algselt 12 toiduainet,” meenutab Aet oma blogis kuus aastat tagasi läbielatut. “See oli paras šokk, ma ei saanud süüa elementaarseid igapäevaseid toite, rääkimata ühestki maiustusest, marjadest ega puuviljadest. Poest ei olnud võimalik osta mitte ühtegi valmistoitu, iga tooraine tuli muretseda oma esialgsel kujul.”

Kotkasilmaga aednikuks

Kokku kestis allergiadieet pea poolteist aastat. Selle aja jooksul kasvas laps allergiatest välja, emast ei ole aga praeguseks kujunenud mitte ainult kotkasilmaga tootekoostise uurija, vaid ka köögiviljakasvataja ja ökostiili poolehoidja.

Endistest sundseisus alustamise raskustest pole praeguseks enam jälgegi.

“Pudrukraami, jahud, piimatooted, maiustused ostan mahepoodidest. Mida väiksem on laps, seda rohkem suudan ta toidusedelit mahedana hoida – noorem laps, beebi, on mul pea 100% mahetoidul. Mahedaid aedvilju kasvatavad nii minu kui ka mehe vanemad ning esimest suve kasvatan juba veidi ka ise,” tutvustab lapsena aiatöid vihanud naine. “Nüüd pole see minu jaoks mitte tüütu kohustus, vaid siiras vaimustus ja rõõm.”

Kasvuhoone maagia

Aeti ja tema lastega nende koduaias Tallinna lähedal ringi käies ei jää märkamata lopsakad maitsetaimed, maasikad, kõrvitsalised ja moodne kasvuhoone. Tekib küsimus, kas oma kodus kasvatatud viljad on maitsvamad, odavamad... veel midagi?

“Aia rajamine on väga töömahukas ja kulukas ettevõtmine, aga minu jaoks on see uus avastatud hobi. Kasvuhoonele kulutatud summa eest võiks tõenäoliselt osta aastakümneid tomateid, sellele pühendatud aja asemel lugeda läbi kümneid raamatuid, aga mingi kummaline tung või huvi pani meid ise kasvuhoonet rajama – ju need päikeseküpsed oma vaeva ja armastusega kasvatatud tomatid on siis nii ihaldatavad ja maitsvad,” kiidab Aet.

Kuueaastase lapse huvi on aias valmivad viljad, aiatöö teda praegu ei huvita ja seda Aet ka peale ei suru. Beebi saab oma aia põõsast nopitud marjad otse suhu.

“Aga et see on nüüd meie kasvatatud ja seetõttu eriti väärtuslik, sellest on veel vara aru saada,” tõdeb Aet. Tema ja ta mehe vanemad on igipõlised maaharijad. Tõsi – mõlemal on siiski vaid oma koduaed, mitte suured põllud. “Uurin nende käest nüüd hoolega kogemusi ja tarkusi. Varem, kui omal aeda polnud, ei huvitanud aiandus mind üldse. Tegin küll ringkäigu nende aias, sõin marju nagu röövlind.”

Puhas = mahe ja kodumaine

Vestlusest Aetiga ei selgu mitte niivõrd igasugused biokeemilised parameetrid, vaid et puhas toit on oma kodu lähedal kasvatatud toit.

“Ideaalis on puhas toit minu jaoks mahedalt kasvatatud kodumaine tooraine. Tegelikkus on muidugi keerulisem – pelgalt mahetoiduga läbi ei saa ja see polegi normaalse toitumise juures eesmärk omaette,” kinnitab toidublogi ja raamatu “Maitseelamused tervise heaks” autor.

Mahetoidu eelistaminegi on pigem mõttelaadi küsimus, hoolimine loodusest ja oma pere tervisest, samas maitsenüanssidelt kokku hoidmata. Aeti valmistatud pühvlimozzarellaga salat oma lihatomatitega maitseb nii, et ametis fotograafki pole kiitusega kitsi. Hüüumärgi einele paneb veel piparmündi-jäätis. Aga eks proovige ise järele, samuti võimalikult mahedaid komponente kasutades.

Tomati-pühvlimozzarellasalat 

• tomatit
• basiilikut
• rukolat või muud salatikraami
• pühvlimozzarellat

Kastmeks:

• külmpress-oliiviõli
• palsamiäädikat
• meresoola
• purustatud musta pipart

Pane kaussi salatilehed, lõigu tomatid ja puista basiilikulehti. Rebi mozzarellapall keskelt lahti – see on eriliselt kreemja teks-tuuriga. Kastmeks nirista peale oliiviõli ja palsamiäädikat. Maitsesta soola ja värskelt purustatud musta pipraga.

Piparmündi- šokolaadijäätis

• 2 dl 35% rõõska koort
• 2 dl 10% rõõska koort
• suur peotäis piparmündilehti
• 2 dl kondenspiima
• 2 tl vanilliekstrakti
• 100 g mõru šokolaadi

Kuumuta rõõsad koored potis ja pane sisse piparmündilehed. Lase tõmmata vähemalt paar tundi, seejärel kurna piparmündilehed koore seest välja. Kalla jäätisemasina anumasse kondenspiim ja piparmündi-maitseline koor, lisa ka vanilliekstrakt.

Täisautomaatse jäätisemasinaga valmib jäätis vaid paarikümne minutiga. Hakitud šokolaad lisa siis, kui jäätis on juba kreemja tekstuuriga.

Mida hinnata toidu juures?
• Headust, maitset ja tervislikkust.
• Et oleks orgaaniliselt puhtalt toodetud, mahepõllumajanduslik – parem toiteväärtus ja väiksem keskkonda kahjustav mõju.
• Kohalikkust – võimalikult lähedalt transporditud.
• Hooajalisust – odavam, aastaaegade vaheldumise järgi seatud menüü.
• Tasakaalus toidusedelit, milles on rohkem köögivilju, täisteratooteid ja vähem liha (80% köögivilju, 20% liha).
• Ülejääkidest hoidumist, äraviskamise vältimist.
Allikas: BERAS, ELi puhta toidu ja säästva põllumajanduse programm

Mahetoidus on:
• võrreldes tavatoiduga rohkem tervist toetavaid bioaktiivseid ühendeid, nt C-vitamiini ja polüfenoole, ning vähem kahjulikke nitraate;
• kuivaine ja mitmete mineraalainete (raud, fosfor, magneesium) sisaldus suurem kui tavasaadustes;
• tunda hoolimist loomade heaolust. Mahepiim, -liha ja -munad on pärit loomadelt, kes saavad vabalt liikudes nautida värsket õhku, päikest ja ökoloogiliselt puhast sööta;
• mahepiimas on tavapiimaga võrreldes leitud rohkem tervist tugevdavaid antioksüdatiivseid ühendeid – oomega-3-rasvhappeid, konjugeeritud linoolhapet (CLA) ja E-vitamiini;
• mahetoidu töötlemisel on lubatud lisaainete loetelus vaid väike hulk peamiselt looduslikku päritolu aineid.

Mahetoidus pole:
• kasutatud sünteetilisi taimekaitsevahendeid ja tavapäraseid mineraalväetisi;
• sünteetilisi ravimeid haiguste ennetuseks;
• geneetiliselt muundatud organisme;
• tänapäeval tavatoidus palju kasutatavaid sünteetilisi lõhna-, maitse- ja värvaineid, suhkruasendajaid ega maitse- ja lõhnatugevdajaid.

Allikas: Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutuse juht