Anne VeskiFoto: Laura Oks
Inimesed
19. november 2015, 14:02

Anne Veski: terrorihirmus elada on vale, kuid tuleb olla valvas (18)

Vaatamata terroriohule kavatseb lauljatar esineda Venemaal ja võimalik, et ka Pariisis 

"Ei saa ju maa sisse kaevuda ja pommivarjendis istuda. Elu vajab elamist nii või teisiti," räägib lauljatar Anne Veski, et ei pelga vaatamata viimase aja ärevatele sündmustele välismaale esinema minna. 

"Ärevaks teevad need sündmused iga normaalse inimese, aga elu tahab ju elamist," arvab Veski, et Venemaa lennuõnnetuse ja Pariisi terrorirünnaku pärast ei saa maailm seisma jääda. "Eile helistas mu sõbranna, kes on Pariisis. Küsisin, kuidas tal seal on. Ta ütles, et politsei on igal pool, aga muidu käib elu edasi. Ärevaks teevad need sündmused küll, aga me ei saa elamist katki jätta."

Veski kinnitab, et ühtegi välismaa kontserti ta praeguse seisuga ära jätta ei plaani. Sel laupäeval esineb ta Helsingis Kaapelitehdas eestlaste mardipäeva laadal, 11. detsembril annab privaatkontserdi Pariisis ning 12. detsembril astub üles Moskvas Retro FMi telekontserdisalvestusel.

Pika lauljakarjääri jooksul pole Veskil tulnud ühtegi kontserti turvakaalutlustel ära jätta. Ka lennukiga lennates pole tal juhtunud muid viperusi peale suure turbulentsuse. "Vedanud on. Jumal on olnud meiega ja loodame, et ta on ka edaspidi meiega, sest nii lihtsalt peab olema," hoiab Veski positiivset joont. "Juhtuda võib ju kõike. Lähed uksest välja, ja telliskivi kukub pähe. Kui sulle on nii määratud, siis pääsu pole ju niikuinii."

Samas tõdeb lauljatar, et terrorismioht on suurenenud. Ent sellelgi mündil on tema meelest kaks külge. "Vanasti oli autosid vähem ja siis jäi inimesi auto alla vähem. Lennukeid oli vähem ja siis sai neid ka vähem rünnata," toob Veski asja eri tahke välja. "Elu läheb paratamatult edasi."

Kurb on Veski sõnul see, et inimkond ei oska rahus elada. "Kuskil peab alati mingi ärev piirkond olema, mis ei lase teistel rahus elada. See on poliitikute värk, mina ei ole sellest kunagi aru saanud, miks inimkond ei võiks kogu aeg rahus elada," mõtiskleb lauljatar. "Lihtsalt teha tööd ja näha vaeva ja siis tuleb ka armastus, nagu öeldakse."

Liigne hirm on Veski meelest vale. "Siis ei saaks üldse elada ega uksest väljagi minna. Tuleb enda silmad-kõrvad lahti hoida," räägib ta. Küll aga on Veski turvameetmete suurendamise poolt. Näiteks võiks tema meeles lennukites suurem kontroll olla ning vajadusel võiks politseinikke rohkem väljas olla. Kui vaja, siis need ebamugavused elame üle," sõnab Veski. Ka nõustub ta, et piirikontroll võiks olla tõhusam: "Ma arvan, et dokumente võiks küll rohkem kontrollida. Eriti tänasel päeval, kui vabalt passita ringi liikuvaid isikuid on nii palju. See teeb elu kahtlaseks."