Foto: Aldo Luud
Galeriid
16. november 2015, 14:42

GALERII | Urmas Lennuki näidend „Ema oli õunapuu“ esietendus

Laupäeval, 14. novembril jõudis Ugala teatris kolmanda vaatuseni lugu, mis sai alguse 13 aastat tagasi. Esietendus Urmas Lennuki näidend „Ema oli õunapuu", mis on mõtteliseks järjeks vendade Peteri ja Jakobi ning nende koduküla loole. 

Näitemängutriloogia esimese osa „Rongid siin enam ei …“ lavastas Andres Noormets 2002. aastal Ugalas ning teine osa „Päeva lõpus“ esietendus autori enda lavastatuna 2008. aastal Rakvere teatris. Triloogia viimane osa jõuab ringiga tagasi Ugala teatrisse ning selle lavastab Vallo Kirs.

„Ema oli õunapuu“ loo keskmes on kaks venda, kes pole seitse aastat kohtunud, ja nende koduküla, mis tasapisi inimestest tühjaks voolab. Külas elab veel Tepo, kes armastab oma küla nii tugevalt, et võiks selle nimel surra. Ja elab ka Onu Sass, kes ootab lakkamatult, et tütar talle helistaks. Ühel päeval ilmub külla oma minevikku otsima Hellen, kes kannab sama nime nagu vendade surnud ema.
 
„Mõte on ju lihtne – märgata seda, mis meil on, mitte nutta taga, millest oleme ilma jäänud… Mitte kunagi pole niimoodi, et kõik kaob. Midagi jääb alati alles. Ja selle nimel tuleb elada,“ on öelnud näidendi sünni kohta Urmas Lennuk.

Nagu 13 aastat tagasi lavastuses „Rongid siin enam ei…“, nõnda ka selles järjeloos on Jakobi rollis Gert Raudsep ning Onu Sassi mängib Peeter Jürgens. Gert Raudsepa jaoks on see pärast 10 aastat olla tagasi Ugala teatri laval. Jakobi venda Peterit kehastab Tanel Ingi, Tepot Andres Tabun, Hellenit Marika Palm ja vendade noorpõlvearmastust Marionit Kata-Riina Luide.

Urmas Lennuki jaoks märgib „Ema oli õunapuu“ ümmargust tähist – tegu on tema 50. teatritekstiga. Esietenduse päeval esitletakse Ugalas ka näidendikogumikku „Ükskord Eestimaal“, mis koondab ühte köitesse kõik kolm Urmas Lennuki näidendit. “Rongid siin enam ei…“, „Päeva lõpus“ ning „Ema oli õunapuu“ moodustavad ainsa terviklikult lavale jõudnud näidenditriloogia Eesti kaasaegses draamakirjanduses.

 „Urmas Lennuki puhul hämmastab mind tema oskus näha ja kirjeldada elu ning inimesi meie ümber. Tema tekstidega teel olles tekib äratundmine, et see on ju minu elu, millest ta räägib!“ kommenteeris lavastaja Vallo Kirs.
 
Vaata galeriid esietendusest ja järelpeost!