Boris AkuninFoto: AFP / Scanpix
Maailm
16. november 2015, 10:41

Kirjanik Boriss Akunin: miks valisid terroristid sihtmärgiks just Pariisi? (16)

Venemaa nimeka kirjaniku ning paljude ajalooliste kriminaalromaanide autori Boriss Akunini hinnangul valisid islamiäärmuslased Pariisi sihtmärgiks seetõttu, et külvata pingeid põliselanike ja sealse muidu üsna rahumeelse moslemikogukonna vahele.

Pariisis elav Akunin rääkis telekanalile Dozd, et üldjuhul elab Pariisis üsnagi rahumeelne moslemikogukond ning terroristide eesmärk oligi suunata prantslaste viha nende vastu, sest šokiseisundis prantslased ei suuda enam eristada, kes on hea, kes halb.

Taoline pinge üleskruttimine on ISIS-ele aga hädavajalik, kuna terroristidega liituvad lääneriikides eelkõige need inimesed, kes tunnevad ennast seal teise järgu inimestena ning on seetõttu terroristidele kerge saak.

"Kui äärmuslastel õnnestub nüüd suhted kahe kogukonna vahel teravaks ajada, siis on ISIS võitnud," rääkis Akunin, kelle sõnul kurvastab teda ka see, et ta ei näe suuri moslemite meeleavaldusi, mis mõistnuks need terroriteod hukka.

Akunin nägi olukorrale kahte lahendust: ISIS-ega pole tema hinnangul mõtet läbirääkida ning see tuleb lihtsalt hävitada. "Kuid ISIS-e hävitamisest pelgalt ise piisa, sest selle asemele tekib uus jõledus. Tuleb tegeleda ka terrorismi põhjustega ja äärmuslastelt tuleb võtta kangelase oreool. Elu on näidanud, et USA taktika tugineda võitluses terrorismiga ainult jõule, pole mingit edu toonud," ütles ta.