Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
11. november 2015, 21:52

"PEALTNÄGIJA": Stig Rästa kirjutas raamatu, kus räägib avameelselt võitlusest depressiooni, ärevushäirete ja narkootikumidega (56)

Võiks arvata, et laulja Stig Rästal on olnud imeline aasta - võit konkursil "Eesti Laul" ja loodud muusika, mida on klikitud miljoneid kordi. Ehkki kõik näib pealtnäha väga ilus, on laulja hinge taga mõndagi, mis ei ole leidnud varasemalt laiemat kõlapinda. Kõigest sellest on üsna pea võimalik lähemalt lugeda raamatust "Minu Kennedy".
 

Kui ütlesime, et Stig Rästa intervjuu on ennekuulmatu, siis me ei liialda. Siin väike lõik õhtusest saatest...

Posted by ETV Pealtnägija on 11. november 2015. a.

Paljud inimesed ei tea, et Stig Rästa saabus mõni aeg tagasi palverännakult Prantsusmaalt Hispaaniasse, kus ta jalutas sisuliselt kuu ajaga maha 800 kilomeetrit. Stig Rästa sõnab "Pealtnägijale", et tegemist oli eneseotsimise rännakuga, et saaks elu üle omaette järele mõelda.

"Ma ei oskagi öelda, kuivõrd ma läksin sinna kui palverännakule. Väga paljud inimesed olid sinna tulnud tegelikult ennast otsima. Neil on midagi, mis on elus juhtunud või mille pärast nad seal on. Mingil määral võibki seda tegelikult ju palverännakuks lõppkokkuvõttes nimetada. Ta on selline pigem aja maha võtmise, eneseotsimise rännak, et saad rahulikult kõndida, mõelda omaette," lausus Rästa "Pealtnägijale".

Ent miks kirjutas Rästa raamatu "Minu Kennedy"?

"Tegelikult ma olen juba, ma arvan, umbes kolm korda alustanud raamatu kirjutamist. Ma olen aastaid juba pannud ühte lillasse märkmikusse kirja mingeid asju, mida ma kindlasti tahaks rääkida, mis tunduvad sellised huvitavad ja naljakad kellelegi lugeda. Ma olen üritand hakata kirjutama novelli, mul on ka see süsteem juba paigas, aga sinna minnes ma mõtlesin, et ma kirjutan sellest kõndimisest ja sellest kogemusest, et teen sellise väikest viisi reisiraamatu mõnele järgmisele kõndijale. Kui Eestist keegi läheb sinna, siis tal oleks mugav seda vaadata, mis seal toimub, mis seal tehakse, aga umbes viiendal päeval ma sain aru, et päevad seal põhimõtteliselt korduvad. Kui ma kuuendal päeval kirjutan jälle, et ma kõndisin täna 30 kilomeetrit, midagi eriti ei juhtund, järgmisel päeval jälle kõndisin 30 kilomeetrit, siis ma sain aru, et see reisiraamat ilmselt ei tule väga huvitav. Ja siis ma võtsin need vanad märkmed, mis mul olid olemas, kaasas ja hakkasin hoopis kirjutama enda elust raamatut," rääkis Rästa "Pealtnägijale".

Paljudele inimestele on ilmselt ootamatu kuulda, et superstaaril on kolm korda diagnoositud depressioon, ärevushäired ja paanikahood. Oma raamatus kirjutab Rästa näiteks ka sellest, et esmakordselt Outloudziga "Eesti Laulul" esinedes, oli ta parasjagu tarvitanud lubatust natukene rohkem antidepressante. Miks otsustas Rästa kõigest selle raamatus avalikkuse ette tuua?

"Näiteks sellepärast, et see on kõik seotud mingil määral sellega, mida ma seal raamatus varem kirjutan, et tulevastel noortel, kas artistidel, muusikutel, lauljatel oleks selge see, et kui see elukutse võib tunduda unelmate töö, siis tegelikult on seal ikkagi ülipalju sellist, mis jääb sinna seljataha või lava taha tegelikult varju. See ei ole kerge, see tõmbab su mingi hetk nii tühjaks nagu mingi tühjakspressitud sidrun või kuidas iganes see väljend on. Pigem tuua mingil määral eeskujuks noorematele, et see elu ei ole kerge, et see võib olla väga paljudele laastav, sa pead olema päris tugev, et seda kõike vastu pidada," vastas Rästa.

Rästa intervjuust "Pealtnägijale" selgub veel, et mees põeb lisaks depressioonile Addisoni tõbe, mis tähendab, et tema neerupealsed ei tooda piisavalt hormooni, mida on vaja elus püsimiseks. Selle haiguse üks tunnuseks on tumedam nahavärv, mis on leidnud ka meedias jutuainet.

"Väga paljud inimesed küsivad ka minult, et kuidas sa nii pruun oled, siis tegelikultt ma ütlen, et ma käin kogu aeg solaariumis niiöelda naljatades, ma ei viitsi hakata seletama, mis värk on tegelikult. Aga tegelikult jah, umbes kümme aastat tagasi diagnoositi mul Addisoni tõbi, millega seoses ongi see, et mu nahk on natuke pruunim. Kuigi ma pean ütlema, et ma olen tegelikult suhteliselt eluaeg olnud jumekas, et minu puhul on see veel enam-vähem okei, ma olen näinud inimesi, kes on nagu tõeliselt kuskilt lõunapoolkeralt pärit," räägib Rästa, tunnistades, et eluspüsimiseks peab ta võtma kolm korda päevas kindlatel kellaaegadel ravimeid.

Stig Rästa üheks palverännaku põhjuseks oli ka arusaamine, miks tal see haigus väljakujunenud on. Mees toob välja, et ta on mõelnud, kas tema immuunsus on narkootikumide tarvitamise tõttu mingi löögi saanud. Ta tunnistab "Pealtnägijale", et tõenäoliselt on alkohol ja teatud kogustes narkootikumide tarvitamine tema elu ära rikkunud. Rästa loodab, et tema kirjutatud raamatust on noortele rohkem abi mõistmiseks, millega on narkootikumide puhul tegu.