"Laenatud naene"
Film
10. november 2015, 12:16

Eestis näidatakse kodumaist filmi, mis viimati linastus rohkem kui sada aastat tagasi

Laupäeval, 14. novembril linastuvad Coca-Cola Plaza saalis Scape Venemaa riikliku filmiarhiivi Gosfilmofond kogudest pärit eesti filmid "Laenatud naene" (1913) ja "Ohtlikud kurvid" (lavastajad Julius Kun ja Kaljo Kiisk, Tallinna Kinostuudio 1961). 

"Laenatud naene" linastus Eestis viimati 1913. aastal, "Ohtlikud kurvid" 1964. aastal – filmide varasematest esitustest on tänaseks möödas vastavalt rohkem kui 100 ja 50 aastat.

"Laenatud naene" on tõenäoliselt valminud 1913. aastal ja seni arvati, et film pole säilinud. 2014. aasta augustis leidis aga Moskva lähistel Belõje Stolbõs asuva Gosfilmofondi vanemkuraator Pjotr Bagrov seni tuvastamata filmide seast ilma vahekirjade ning algustiitriteta tummfilmi, milles nähtavad euroopaliku linna vaated võisid viidata Tallinnale ning andsid filmi identifitseerimisel Eestisse toova juhtlõnga. Eesti poolelt aitas filmi tuvastada filmiajaloolane Lauri Kärk. Filmi identifitseerija Pjotr Bagrov on üks rahvusvaheliselt tuntumaid Venemaa noorema põlve filmiajaloolasi. Lauri Kärk on filmiajaloo lektor Tartu Ülikoolis.

Film linastub 13 minuti pikkusena ning selles mängivad Paul Pinna ja teised Estonia teatri näitlejad. Filmi operaator võis eeldatavasti olla toona Tallinnas tegutsenud Jevgeni Slavinski. "Laenatud naene" tugineb samanimelisele lustmängule, mis on avaldatud ka eesti keeles. Peategelane elab muretut poissmeheelu. Rikkalt onult elamisraha saamiseks on ta aga luisanud, et on võtnud naise. Kui onu oma kirjas teatab peatsest küllatulekust, asub peategelane külaskäigu ajaks "laenunaest" otsima.

"Ohtlikud kurvid" on filmi "Vallatud kurvid" mõningate süžee- ja tegelastemuudatustega 108-minutiline üksnes venekeelsena tehtud värviline panoraamvariant, mis valmis 1961. aasta suvel. Filmis mängivad Terje Luik, Eve Kivi, Rein Aren, Jaanus Orgulas, Peeter Šmakov (Kard) jt. "Ohtlikud kurvid" võeti üles Nõukogude filmistüsteemi Kinopanorama abil kolme kaameraga ning demonstreeriti kinodes kolme sünkroonis töötava projektori abil nii, et kolmest kõrvutiasetsevast valgusvihust moodustus üks suur panoraamne ekraankujutis. "Ohtlikud kurvid" oli esimene panoraamfilm Nõukogude Liidus. Kinopanorama keeruka tehnoloogia kasutamine lõpetati 1960. aastate keskpaiku.

Gosfilmofond digiteeris ja restaureeris "Ohtlikud kurvid" 2010. aastal. Restaureerimist juhtis Nikolai Majorov, kes on erinevate Nõukogude Liidus katsetatud filmiformaatide ekspert.

Gosfilmofond on maailma suurim filmiarhiiv, kus on hoiul üle 70 000 filminimetuse. Eesti Filmi Instituut omandas tänavu nii "Laenatud naese" kui "Ohtlike kurvide" digitaalsed esituskoopiad, selleks oli suureks abiks Eesti Suursaatkond Moskvas ja kultuurinõunik Dimitri Mironov. Filmi originaalnegatiive ja muid materjale säilitab Gosfilmofond.