TV3 saates "Eesti parim pagar" esinenud Merle.Foto: TV3
Tele
9. november 2015, 18:05

Uudist parandatud kell 19.25!

Pagarisaates osaleja tõrjub pettusevarju: rääkisin kondiitrikoolitusest kohe, kui saatesse kandideerisin (39)

TV3 saate "Eesti parim pagar" järelkajad ei taha vaibuda. Esialgu unustusse jäetud võistluse võitja Krista kõrval on saate tegijatele pretensiooni esitanud ka teisele kohale jäänud Merle.

Pagarisaate võitja tiitlist ilmajäämine Luksemburgis töötavat Merle Jakobsoni ei kõiguta. Pigem on tal hea meel, et sai pere ja tõlgitöö kõrval mõnda aega oma magusale hobile pühenduda. Ebameeldivust valmistas talle hoopis ebaõiglaselt heidetud pettusevari.

Kaja Roometsa artiklis "Saatesarjas selgitati välja Eesti parim pagar, mitte parim kondiiter! Krista oli parim valik" 5. novembril väitis pagarisaates kohtunikuks olnud Ööbiku gastronoomiatalu omanik Ants Uustalu, et "see hakkas välja kooruma alles kusagil (saate tegemise – K.A.) keskel, et Merlel on tippklassi tasemel kondiitrikoolitus, saatesse kandideerimisel sellest juttu polnud".

Jakobson pöördus saate "Eesti parim pagar" tegijate poole küsimusega, miks esitas saate kohtunik ajakirjanikule ebaõige väite, nagu oleks ta saatesse kandideerimisel kondiitrikoolitust salanud. "Minu kandideerimisavaldus hõlmas kogu infot minu kooli, seal läbitud kursuse, selle mahu ja omistatud diplomi kohta," väitis Jakobson, kelle sõnul oli elektronpostiga saadetud avalduses kirjas ka link tema blogile, kus kogu koolitee on põhjalikult kirjas.

Kui telekanalil jäigi esialgu taustauuring pinnapealseks, oli Merle sõnul kondiitrikursustest juttu ka saate casting'ul, kus viibis lisaks saate produtsendile, toimetajatele Susan Luitsalu-Miilile ja Kertu Sikule ning toiduprodutsendile Kaie Meile ka saate teine kohtunik Angeelika Kang. Nii tekkiski Merlel küsimus, kas kohtunik Uustalu eest on äkki mingil põhjusel tema kondiitrikoolitust varjatud.

Telekanalist kinnitati, et Merle koolitused olid saate tegijatel ja sponsoril tõesti teada, kuid üks kohtunik unustas "olulise infokillu".

"Tõepoolest olid saate "Eesti parim pagar" tegijad teadlikud Merle läbitud kondiitrikoolitusest. Paraku on üks kohtunikest selle info mingil põhjusel kõrvust mööda lasknud ja tähelepanuta jätnud," selgitas TV3 avalike suhete juht Kertu Jukkum. "Eks ka kohtunik on inimene ja ilmselt inimliku eksimusena unustas ühe olulise infokillu."

TV3 soovib Merlele "tuult tiibadesse". "Tema näol on kahtlemata tegemist ühe särava tähega kondiitrimaastikul," sõnas telekanali esindaja.

Jääb arusaamatuks, kas tippklassi kondiitrikoolitusega, kuid tõlgina töötav pereema Merle tohtinuks saates osaleda või mitte. Lõid ju Merle omandatud kondiitrialased teadmised ja oskused teiste jaoks ebavõrdse konkurentsi.

Lõppkokkuvõttes on aga iga televõistlus üksnes mäng ja meelelahutus televaatajate jaoks esinejate oskuste ja emotsioonide arvel. Jääb vaid kahetseda, et TV3 tõsielusaatele vürtsi ei lisanud, kui kohtunik Uustalule "poole pealt" selgus, et hobipagarite telelahingus lööb kaasa koolitatud kondiiter.

Merle Jakobson ütles Õhtulehele, et kuna viibib välismaal, siis ta enda retseptide järgi tehtud tooteid Eesti poodides müügil ei ole näinud ning kahjuks ei leidnud ta neid ka Hagari kodulehel. Seepärast ei oska ta midagi nende kohta öelda. Kuid ta soovitab retsepte ise kodus järele proovida. "Isetehtud asjad on ikka paremad," sõnas Merle.