Inimesed

Kuidas punane parteiladvik fritsude eest ummisjalu põgenes (25)

LISA KOMMENTAAR

8. november 2015, 19:28
Ja mõne aasta möödudes põgenesid fritsud omakorda punaladviku eest.
komintern8. november 2015, 18:09
Kuidas nüüd nõukasotsid rahvussotse nii hirmsasti kartsid?
venelastel8. november 2015, 17:25
on Moskva loovutamine ajaloos läbiproovitud kaitsetaktika
Moderaator ei lase jälle kirjutisi läbi.8. november 2015, 11:57
Ehk saabub ka aeg kui ka temal kõrvad pihku võetakse.
Tõnis Viilol8. november 2015, 11:55
Rakvere esimene komsomoli sekretär oli Stamm. Peale seitsmekõmndat aeti asutuste töötajad Komsomoli tänava (praegune Laada) väikesele haljasalale ( tollase Ber.büroo vastu) . Vene sissemarsimisel asutati nendesse ruumidesse Komsomoli Komitee. Organiseeris, agiteeris, hirmutas jne. seal siis Stamm enda ümber korjatud kabajänsikutega, kellel käisel punane lint. Peale seitsmekümnendat Rakvere kom.partei korraldusel aeti asutustest kokku töötajaid ja peeti pikk kiidukõne Stammele ning tema mälestuseks paigaldati nimeline mälestuskivi (praegu sellel kohal mannetu purskkaev).
Sakslaste tulekuga läbi metsade, rabade ja soode Stamme punt siis põgenes. Tappas läbivates külades inimesi. Tapeti ka lapsed. Mõnel pool laadi väikesed lapsed tääkidega seinte külge. Põletasid ja röövisid.
Jätkub.
kolla8. november 2015, 11:53
ajalugu pidavat korduma.esimesel korral farsina ja teisel korral marsina.näe kõverkaela juku nühib ka end juba brüsseli poole.eks ikka hirm on see mis araks teeb.
Günther8. november 2015, 10:52
Nii see käis: Alle kommunisten und komsomolen, alle politarbeitern - feuer! Bum-bub. Abgemacht!
Frank8. november 2015, 10:46
Hea foto, baabad kaevavad, mužik vaatab bellamori paberossi tõmmates pealt.
!!!8. november 2015, 09:32
Ju neil oli siis ka putkamiseks põhjust, Sakslane selliseid ei poputanud. Meenub kunagi kuuldud lugu, kus kohalikku keelt mitte oskav sakslane asjad ära seletas. "Bolshevik? Politrukk?" seejärel sirutas ette sõrme ning ütles "pumm, pumm!"
aivar8. november 2015, 10:26
Mõni kommunäru ikka pääses. Tegelt oleks pidanud tabatud kommud koheselt ja kiireklt vagaseks tehtama. KAhju et ei tehtud!. Neid pääses ikka üks jagu, Väga kahju!
ei vassi8. november 2015, 09:19
kui ütlen,et meie maa ja rahva viivad vaesuse piirile just noorem põlvkond ,kes iga hinna eest tahab saada rikkaks ,üle kõige.Vanemad poliitikud on tasakaalukamad .Kas arvataks etõesti ja tehakse ajupesu noorematele ,et kui oleks võitnud fasism,siis oleks tulnud õnne kõikide rahvaste õuele,ei siis ei oleks kindlasti mitte enam eestimaa selline .fasism oleks olnud kordades hullem kui stalinism.Kui olete tutvunud kõikide tagamaadega ,siis pole mõtet ajalugu solkida.Venemaa kaotused olid rängad,aga need oleks olnud kordades rängemad kui võitnud oleks saksamaa.
sputnik8. november 2015, 10:22
vassid ikka küll, troll
7. november 2015, 23:07
ma mõtlesin pealkirja lugedes,et eesti poliitikutest ja merkelist käib jutt,aga hoopis venelastest ja sakslastest...
erks7. november 2015, 19:13
Hitler tegi järelduse et NL ründab Reichi vastu talvet, kui luure teavitas et Punaarmee tarvis peab valmima täienduseks 800tuhat vatijopet ja -pükse ning pool miljonit lubjavilti. Ja nii otsustas anda ootamatu ennetava löögi paisates segi Stalini arvamuse ja plaanid.
to erks8. november 2015, 09:55
Lugu oli pigem vastupidi. Venemaal oli nii puhvaikasid kui lubjavilte piisavalt. Ja vahetult piiri äärsetesse ladudesse oli koondatud mitu miljonit tonni laskemoona, kütust, toitu ning varustust. Ning tohutult ründetehnikat (tankid, lennukid, suurtükid ja transpordivahendid) Samuti üle 3 miljoni parima sõduri. Valmistuti rünnakuks, Aga vaat just Hitleril puudus talvesõja varustus. Kuid tal polnud erilist valikut, sest Punaarmee rünnak Saksamaa vastu oli juba kindlaks määratud - juuli teises pooles! Operatsioon "Groza". Hitleril tuli teha kogu panus ootamatule välksõjale. Pana kõik ühele kaardile. Sest venitamise korral rünnanuks Stalin ise Saksamaad. Jasõda lõppenuks märksa kiiremini. Nüüd aga nnestus sakslastel hävitada mitu miljonit piiril olnud meest. Samuti hävitada või hõivata suur osa venelaste varustust (näiteks kasutati hiljem rasketranspordiks venelaste endi tehtud roomiktraktoreid, lahingutes 122 mm. haubitsaid. Samuti 76 mm õhutõrjesuurtükke, kütust ja palju muudki,
Samas aga Stalin ei oodanud sakslaste ennetavat rünnakut. Tema luure uuris välja, et Saksamaa keemiatehastes ei toodeta Venemaa külmaks talvesõjaks hädaajalikku talvediislit ega talvemäärdeid ja õlisid. Samuti et Saksamaal ei vorbita lambanahk-kasukaid. (puhvaikade jaoks puudus Saksamaal puuvill). Vene kindralstaap eeldas, et Saksa armee vajab vähemalt 1-2 miljonit sooja kasukat või jopet. Milleks läheks tarvis vähemasti 5-6 miljonit lambanahka. Massilise lambatapu korral Saksamaa turgudel aga lambaliha hind langeks. Aga vene spioonid kandsid ette, et Saksamaa turgudel on lambalihadefitsiit ning hinnad onkõrged. Mispeale Stalin rahunes.
Günther8. november 2015, 10:57
Jah, kui saksa suusaadik Venemaal Friedrich-Werner Graf von der Schulenburg kuulis Hitleri plaanidest, ütles ta: Minu führer, see on hullumeelsus! Hitler vastas: Minu krahv, mul ei ole teist valikut.
Tuhlis8. november 2015, 13:16
Kui oleks olnud riideid tehnikat ja süüa piisavalt siis ei oleks esimesel päeval 1000000 meest sakslaste poole üle jooksnud.Venemaal oli nälg ja kaos ja inimesed tegid kõike ainult surmahirmust püssitoru ees.
to Tuhlis8. november 2015, 15:06
Maal võis ju nälg olla. Oligi. Aga sõdur sai oma kapsasupi või hirsipudru siiski kätte. Ja ka uued saapad jagati juunikuus kah välja. Ilmselt peatseks sissemarsiks Euroopasse, sest paljasjalgne või lagunenud kirsadega sõdur kaugele ei jõua. Saksa hoop tabas punaarmeed keset lähtepositsioonide sissevõtmise tohuvapohu. Olid suurtükid, kuid suutükilukke polnud veel saadetud. Olid tankid, kuid kütus ning mürsud olid mitu kilomeetrit eemal laos. Segadus ja peataolek. Staapide ja väeosade vahel puudus korralik side. Ja ohvitseridel puudusid näiteks isegi sellised elementaarsed juhtimise ning tegevuse planeerimise vahendid nagu topograafilised kaardid, mille alusel oma tegevust kooskõlastada. Ohvitserikoolides ja kursustel oli õpetatud ainult pealetungi, mitte aga kaitsesõda ning organiseeritud taganemist. Kõik olid kui segaduses peata kanad.
Mehed andsid end vangi? Muidugi, kui kõrgemad ohvitserid oma nahka päästes minema lippasid ja reamehed saatuse hoolde jätsid. Kui tankikiiludega läbi murti ning kütuseta, laskemoonata segaduses ja juhtimiseta väekoondised sisse piirati. Ja pealegi polnud kolhoosidest mobiliseeritud mehed üldsegi mitte kolhooside ja parteilise juhtimise poolt. Paljud nägid sakslastes lausa vabastajaid partei ning Stalini ikkest.
Ajalugu7. november 2015, 16:50
Oli Venemaal mis ta oli, ülejäänud Euroopa lihtsalt jalutati läbi. Prantsusmaa ja Suurbritannia olid 1.-se maailmasõja tasemel. Niall Ferguson oma raamatus "Maailmasõda" kirjeldab kuidas inglaste kindralstaabist söödi välja kõrgem ohvitser, kes propageeris moodsat sõjapidamisviisi.
Sina Ajalugu7. november 2015, 17:59
Oli Venemaal mis ta oli ... Venemaal oli see , et OMA VÕIM TAPPIS ROHKEM OMA ELANIKKONDA , KUI SISSETUNGIJA ! Ära sa Inglaste eest muretse , nende ohvrid olid minimaalsed .
Punasele7. november 2015, 16:05
eliidile on oma elu alati ideedest armsam olnud. Punane eliit lasi pigem rahval surra, et ise elada saaks. Sverdlovil oli näiteks seif täis raha, kalliskive ja võltspasse, hilisemad nomenklaturist lasid end re-animeerida ja elule turgutada ikka lääne ravimitega (tõsi, nõukogude haiglates, mis aga lääne tehnikaga oli varustet), sõja esimestel päevadel taganseid oblastite parteikomiteede esimehed koos oma varaga, mingist paanikast plnud juttugi, ka toataimed jõuti autodesse laadida.
Story7. november 2015, 15:05
Tean lahedat lugu, kuidas autotäis punaseid tegelasi peatati Vene madruste poolt, seltsimehed kamandati autost välja ja lasti kohapeal maha. Point olevat olnud selles, et metsavendadega koostööd teinud miilits helistas madrustele ja teatas, et selles autos tulevad "rahvavaenlased". Need ei hakanud asja täpsustamisega vaeva nägema. Lugu juhtus Virumaal.
no7. november 2015, 08:21
oma seltsimehed jätsid siia maha,kes reformi erakonna moodustasid
sa eksid 7. november 2015, 15:03
.8. november 2015, 15:27
kas sa näed üks S---PEA on jälle minu kommi kustutanud sest see oli otse elust võetud ja ei sobinud kohe kuidagi nende PEDEORAVATE "ajaloolise" nägemusega.