VIIMSELE TEELE TARTUST: Jumalagajätt legendaarse näitlejanna Herta Elvistega on tuleval pühapäeval Vanemuise teatri väikeses majas.Foto: Aldo Luud
Inimesed
3. november 2015, 07:00

Herta Elviste saadetakse viimsele teele Tartust

Möödunud neljapäeval lahkunud Vanemuise teatri grand old lady Herta Elviste (12.06.1923–29.10.2015) ärasaatmine on pühapäeval, 8. novembril Vanemuise väikeses majas. Ehk siis paigast, kus Herta ja tema näitlejast abikaasa Lembit Eelmäe mängisid lavastust "Vladimiri väljak".

Legendaarse näitlejannaga on kella 10–11 oodatud hüvasti jätma kõik, keda on puudutanud tema ligikaudu 70 aasta pikkune loometee.

Ema surmapäeva õhtul ütles Herta Elviste poeg Andrus Eelmäe Tartu Postimehele, et leinatalitus on ilmselt Pärnus Eliisabeti kirikus, kus Herta Elviste ja Lembit Eelmäe laulatati, ning Tartusse Herta Elvistet ei tooda. Nüüdseks, pärast pikki arutelusid Andrus Eelmäe, kultuuriministeeriumi, Vanemuise teatri ja pojalaste Elisabet ning Andres Eelmäe vahel, on lood siiski teisiti.

"Vanaema põrm tuuakse enne pühapäevast jumalagajättu Tartusse ning see läheb Pauluse kirikusse pastor Joel Luhametsa hoole alla," kõneles Herta pojatütar Elisabet Eelmäe Õhtulehele.

"Pärast jumalagajättu viiakse urn tema põrmuga taas Pauluse kirikusse, ootamaks muldasängitamist Tartu Raadi kalmistule vanaisa Lembitu kõrvale."

Perekond jätab Herta Elvistega hüvasti hiljem kitsamas ringis.