Hannnes VõrnoFoto: Teet Malsroos
Inimesed
31. oktoober 2015, 12:49

Hannes Võrno: Häbenege omaette ja vaadake peeglisse! (159)

Eruohvitser Hannes Võrno postitas täna Facebookis kirgliku arvamise teemal "häbist olla eestlane".

"Veidike veel "häbist olla eestlane". Riigikogu kuluhüvitistest ja liitlasväelaste kohtlemisest. 2014. aasta veebruaris ootas terve Eesti jalaväekompanii Afganistanist koju puhkusele saamist. Neli kuud kõrbes ja rida keerukaid operatsioone edukalt seljataga, tahtsid mehed koju, lähedaste juurde. Lennuk, mis meid koju pidi tooma, ütles üles ning kogu maailmas polnud sellele asendajat. Põhjus uskumatult proosaline - lennatakse teadupärast raha eest! Me istusime rohkem kui nädala teadmatuses," kirjutas ta.

Võrno lisas, et Riigikogu, kes andis Eesti sõdurile mandaadi selles sõjalises operatsioonis osalemiseks koosneb 101st saadikust ja nende ühe kuu poolest kuluhüvitisest loobumine oleks toona vajaliku summa kokku saanud.

"Rõhutan, mitte palga kallale ei oleks mindud, vaid kuluhüvitisest poole oleks saanud rahvasaadikud loovutada oma sõttasaadetud Eesti poiste koju aitamiseks. Sellisel hetkel, kaugel kodust, kõrbetolmus ja teadmatuses, kuidas ja kas olukord laheneb, oli väga sant tunne. Mida ma tahan sellega öelda - sõdurit (mistahes nahavärviga) ei koti mingi kohaliku debiiliku kraaksatus ei tänaval ega kommnetaariumis. Ta tahab tunda ja kindlalt teada, et tema seljataga on tema riik ja tema kõrval tema ustavad kamraadid. Kokkuvõtteks ja kui veel keegi tunneb, et tal on häbi oma kaasmaalaste või rahvuse pärast, siis hoidke see enda teada. Häbenege omaette ja vaadake peeglisse!," kirjutas ta.