Foto: ETV
Tele
29. oktoober 2015, 22:37

"ENSV" | 29. oktoober "Kinokunsti võidukäik" (1)

Nii Illaril kui ka Sirjel on jaanipäevaks omad plaanid ja Ats peab nende vahel valima. Maameestel on suur huvi välismaise kinokunsti vastu. Mai üritab Kęstutist armukadedaks ajada.

Nii kirjutatakse telekavades enne tänase osa algust, kuid tegelikult on mul väga hea meel, et Eesti üks naljakamaid telesarju on tagasi ja uue hooaja teine osa jõuab eetrisse. Enne, kui tänase osa juurde minna, siis tuletan meelde, et ärge võtke minu lookest sügavtõsise teleanalüüsina ega hinnanguna näitlejameisterlikkusele, see ei ole minu mängumaa. Selliseid lugusid kirjutavad ikka oma ala asjatundjad ja spetsialistid. Mina püüan lihtalt tänase osa juhtumised oma sõnadega edasi anda, ja äkki meenub miskit ka isiklikust minevikust ehk just 1980ndatest aastatest, mida see sari ju käsitleb.

Oleme aastas 1987 ja juunikuus. Meenutage ajalugu – 400 meetri tõkkejooksus järjepanu 122 võistlust võitnud ameeriklane Edwin Moses kaotab teisele ameeriklasele, Danny Harrisele. USA president Ronald Reagan kutsub Mihhail Gorbatšovi aitama kaasa, et lammutada Berliini müür! Terroriorganisatsioon ETA korraldab Barcelonas pommiplahvatuse, milles hukkub 15 inimest! Londonis esilinastub 15. James Bondi film "Living Daylights", mille peaosas Timothy Dalton! Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel (ehk French Openil) võidavad tiitlid tšehh Ivan Lendl ja sakslanna Steffi Graf, mis oli naisele esimene Suure Slämmi tiitel. Filmidest ja Prantsusmaast on juttu ka meie tänases "ENSV"-osas...

Seekordne osa algab Sirje (Laine Mägi) ja Atsi (Mait Malmsten) majas, kus Ats hommikul vara kööki tuleb. Viis minuti puudub seitsmest! Oma ehmatuseks leiab ta seal magamast leeduka Kestutise (Veikko Täär), kes selgitab, mis ta just seal magab. Kestutis käib päeval tehases tööl, öösel sõidab taksot, kodus ootab teda tema Maikelluke ehk sõbratar Mai, kes tahab... no mida naised ikka mõnikord tahavad. Kestutis on väsinud, tema ei jaksa ja käib seetõttu Ats ja Sirje kušetil magamas!

Ta on saanud perepoeg Paavolt võtme, kuna vahetevahel on vaja Paavo toast "kaupa" võtta! Raske on see leeduka elu siin Eestimaal!

Kestutis läheb minema veidi enne seda, kui kööki tuleb Sirje, kes uurib, kellega Ats rääkis? Ats kinnitab, et rääkis Jüriga (peab silmas meie sarja militsionäär Jürit, kes samuti nende majas elab). Kuna Jüri pidi linnast ära olema, lausa Saaremaal, miilitsate suvepäevadel, siis ei mõista Sirje, kuidas sai Ats Jüriga rääkida? Tõepoolest, Ats, kuidas on see võimalik? Ats kogeleb vastu, et ta rääkis Jürit taga! Oskuslik vastus igal juhul.

Liigume edasi. Oleme meie karastusjookide tehases, mille direktor on Sirje. Praegu oleme küll sekretäri ruumis. Sekretäriks on Mai (Kaia Skoblov), Kestutise tüdruksõber. Kuna Kestutis pole ammu Mai juures olnud, siis on naine õnnetu ja pahane, sest ka temal on omad vajadused. Nendest vajadustest hetk tagasi rääkis leedukas Atsile! Kestutis selgitab, et ta üritab raha teenida, sõidab taksot ja müüb öösiti taksoviina, mistõttu tuleb tal magada isegi taksopargis. Mai hakkab nutma, sest äkki on mehel hoopis armuke. Kestutis lohutab Maid, sest see pole nii, kuid läheb jälle minema – raha teenima!

Tagasi Atsi ja Sirje koju. Sirje räägib Atsile, et talle helistas üks vana tuttav, ühe Viljandi rajooni kolhoosi esimees, kes kutsus neid jaanitulele! Sirje on vaimustuses, kuid Ats näeb vaimusilmas vaid sääski, purjus, kaklevaid ja tüli norivaid maamehi, kes tulle kukuvad ja muudki. Tema ei taha minna! Las Sirje läheb! Ja tema läheb üldse magama, sest homme tuleb tööl raske päev.

Kes teab, kui raske päev see tuleb, kuid baaris me järgmisel päeval oleme. Ats mõtiskleb, kui Illar (Raivo E. Tamm) uurib, kuidas kodune olukord on, kas nagu Rock Hotelli laulus "Pere on väike, aga suur skandaal"? Ja äkki vahetab Illar teemat – mis plaanid Atsil Jaanipäeval on? Selgub, et samal päeval on Soome TV-st tulemas üks prantslaste film, 74. aasta oma, tervendav film, kus on paljaid naisi ja isegi seksi peaks olema!

Ats kinnitab, et tema on Paavo videokassetide pealt näinud sellist sporti, et... ja ega Illargi kehvem pole, temagi on sellist sporti näinud ja isegi teinud! Nüüd Illaril on valmis mõeldud plaan, kuidas raha teenida – paljudel pole telekas Soome plokki, eriti palju on selliseid inimesi maal! Ja nende baari võiks vabalt 15 inimest mahutada, ja seda raha eest. Illar kinnitab, et sellise filmi jaoks müüks isegi terve Lenini nimelise Linnahalli täis! Jutt käib ju ikka meie armastusvärsest Linnahallist, mille saatus näib olevat üsna õnnetu.
Ats ei taha sellest midagi kuulda! Sellist pornograafiat pole neile vaja! Illar üritab selgitada, et see on erootiline film, kuid Ats kinnitab, et tema ei saa tulla, tema läheb maale jaanitulele! Illar on irooniline, ärgu siis Ats hiljem ka raha küsima tulgu!

Kuid oleme vahepeal ka tehases, õigupoolest sekretäri toas. Mai riidleb taaskord Kestutisega, kes jälle minema läheb, raha teenima! Sirje toob Mai lauale ühe sukulendi ja kaks kaktust, mis ühtse kompositsioonina tuletab meelde ühte meesterahva kehaosa! Sirje kinnitab, et tema sõbranna lahutas ja andis taimed tehasesse, kuna need pidavat tema meest meelde tuletama.

Kuid Mail on mure ja ta küsib nõu Sirjelt – mida teha, kui mees ei tunne enam tema vastu huvi ja tegeleb ainult tööga. Sirje tõdeb, et temalgi sama lugu... saab sõnasabast kinni... on olnud kunagi nooruses. Sirje teeb ettepaneku, et Mai peaks mehe armukadedaks ajama, näitama, et silmapiiril on keegi teine!

Hetk hiljem tuleb Mai ülemuse kabinetti ja kinnitab, et ta teebki seda! Selleks on vaja ka Sirje abi – Mai tahaks ära minna viisteist minutit varem, kui Kestutis tuleb, siis võiks Sirje mehele vihjata, et Mai peaks olema kell seitse Kukekese baaris!

Kuid oleme õhtul veel ka Sirje ja Atsi juures. Ats lubab Sirjele, et tuleb jaanitulele! Näib, et Illari plaan on Atsi ikka väga endast välja viinud!

Kukese baaris istub Mai, ühe mehega! Selgub, et see on Peep (Velvo Väli), kes kunagi vist ka nende tehases töötanud. Peep üritab mõista, miks Mai ta välja kutsus? Mai annab talle päikseprillid, mis ta oli kodust leidnud, need peaksid vist mehe omad olema. Baari siseneb Kestutis, kes märkab Maid ja võõrast meest! Leedukas hoiab ennast tagasi, kuigi on selge, et tahaks võõrale rusikaga äsada! Ta tellib baarist pudeli šampust! Pakub seda Maile, kes kaks pokaali ära joob. Seejärel võtab Kestutis Mailt käest ja viib ta minema. Illari küsimuse peale, kes šampuse eest maksab, vastab leedukas, et Pepu maksab (pole ju leeduka eesti keele laitmatu!)!

Oleme maal. Sirje ja Ats ärkavad. Jaanituli näib olevat peetud. Ats rabeleb, sääsed on teda öö läbi kiusanud ja üldse on kõik halvasti! Sai vist ka liiga palju söödud. Ats arvab, et lausa viis kilo on juurde tulnud. Sirje lohutab meest, et täpselt sama palju on sääsed ka meest söönud!

Ja äkki avaneb lakaluuk – tundub, et meie kolhoosiesimees (Rein Pakk) on seal! Atsile on tulnud telegramm! Kes ei mäleta, siis olid sellised vahvad trükitud paberid, mida sai saata suhteliselt ruttu ühest postiasutusest teise, kuigi väljatrükid olid keerulised lugeda, kuna täpitähed moodustasid kummalisi vokaaliühendeid, mida oli pea võimatu lugeda. Kes tahtis, see aru sai, kuid nalja oli igal juhul nende telegrammidega palju. Telegrammist selgub, et Ats peab ruttu linna minema, baaris on hädaolukord, Illar on murdnud käeluu! Ats on valmis minema, näib, et sääskedest ja Sirjest on küll! Ta uurib, millal läheb linna järgmine buss! Kolhoosiesimees kinnitab, et 15 minuti pärast, aga sellele Ats vist ei jõua? Ats on resoluutne – jõuab küll!

Tuleme maalt linna, tehasesse, Mai ja Kestutise juurde. Mail on seljas pidulik pluus. Kestutis on üllatunud, sest pluusi pidi Mai ju ainult pidudel kandma, mitte tööl. Mai kinnitab, et talle tuleb täna üks inimene külla ja seepärast on tal pidulik pluus seljas! Kestutis arvab teadvat, kes see külaline on – toosama Peep! Kui asjad sedasi jätkuvad, siis on varsti Peebul silm sinine! Mai protestib, et nad ei tee ju Kestutisega koos mitte midagi, mis tal siis üle jääb! Lõpuks lepitakse kokku, et õhtul vaadatakse telekast siiski üheskoos prantsuse armastusfilmi!

Kuid hüppame maale, lakka tagasi! Sirje mõlgutab pahaseid mõtteid ja on aru saada, et ka tema tahaks sealt juba pääseda. Taaskord ilmub lakaluugile kolhoosiesimees, kes räägib, et tema ja tema vennad peavad õhtul linna minema, kuna tahavad vaadata ühte prantsuse kunstilist filmi, mida nad maal ei näeks, kuna see tuleb Soome TV'st. Ja kas nad võiksid seda vaadata Sirje ja Atsi juures. Sirje on nõus, kuid tema tuleb ka linna! Sirje muidugi ei tea, mis filmist jutt käib! Ta uurib, kas kolhoosiesimehe proua tuleb? Kuid kolhoosiesimees kogeleb, et tema ei tule, sest talle ei meeldi sellised filmid ja ta ongi rohkem teatriinimene.


Ja baari ka. Ats saabub, kuid Illaril pole mingit kipsi ega käeluumurdu! Uksel on küll silt – avarii, kuid Illar on hädas hoopis telekapildiga, sest mitte midagi pole näha. Ats peab minema katusele antenni reguleerima ja Illar annab harjavarrega märku, millal pilt ilus on! Kinoklubi on varsti kohal, piletid hinnaga 25 rubla on kõik müüdud!

Umbes samal ajal sisenevad Sirje ja Atsi elutuppa Kestutis ja Mai! On ju maja tühi ning Kestutisel tulnud mõte vaadata telekat seal. Kaasas on lill ja lillevaas, küünal, veinike, vahvlirullid, kommikarp. Mai on õnnelik, see on olnud hea plaan! Nad nuputavad sedagi, et tuleks hakata tegema midagi sellist, et teenitud raha neile jääks – muidu Paavo võtab suurema osa leeduka teenitud rahast endale. Mis asi see võiks olla?

Kuid, baaris on probleem. Telekas ei hakka Soome TV-d näitama, pole õigupoolest piltigi ees, pole Emanuelle'i, pole ka kinoklubi! Lisaks kõigele muule kukub Ats katuselt alla ja vigastab oma kätt. Ats tuleb Illari juurde tagasi ja on pahane - nüüd läheb tema hoopis koju, vaatab telekat ja ravib oma kätt! Illar, va ärimees, ütleb, et äkki saaksid ka tema ja kinoklubi tulla Atsi juurde! Ats on küll vastu, kuid mis teha, piletirahad on korjatud ja pärast on lootust veel kõikidele kinohuvilistele kallist viina müüa!

Oleme tagasi Sirje ja Atsi elutoas.

On aeg lõppakordiks!

Mai ja Kestutis miilustavad, film on algamas, "Emmanuelle"'i tunnusmeloodia juba kõlab, kui äkki on kuulda mingit kobinat! Keegi tuleb!? Mis nüüd?

Tulijateks on Ats, Illar ja mitu võõrast meest, kinohuvilist. Ats on üllatunud, kui leiab eest Kestutise ja Mai, kuid midagi pole teha. Film on juba alanud, tuleb hakata filmi nautima! Nii ei kuule Ats ka Kestutise selgitust, mida nad nende elutoas teevad!

Hetk hiljem sisenevad majja Sirje, kolhoosiesimees ja kaks tema venda! Nad on hiljaks jäänud, kui ega filmi alguses ju midagi põrutavat ei toimugu! Kui ta vaid teaks!

Nad lähevad samuti elutuppa, kus neid ootab ees rida filmisõpru ja Mai. Sirje hüüatab, et mis kurat siin toimub, mille peale saab ta vastuseks pahase tsssssss-hüüatuse! VAIKUST PALUN, film juba käib.

Ats lisab, et see pole üldse nii nagu Sirjele paistab. Vihane Sirje vastab, et kohe vaatab, kuidas see asi talle paistab ja ta paneb elutoas tule põlema, mille peale käib pauk ja susin ning telekast tuleb vaid tossu! Kõigile on selge, et kineskoop on katki ja pole mingit filmi ega erootikat!!!

Sedasi! Jah! Sellised need õnnelikud ja kummalised 80ndad aastad olid. Sai pulli ja oli ka probleeme, kuid jah „Emmanuelle"'i ajal oli Tallinna linn õhtul väga vaikne ja tühi. Kõik nautisid suurt prantsuse filmikunsti ja filmi, mis täna kindlasti enam sedasi ei kõnetada, kui toona, kui kõik erootiline oli keelatud ja toimus pimedas toas teki all!

Igal juhul taaskord tänud „ENSV"-meeskonnale ja näitlejatele! Oli taaskord ülimalt vahva osa!