Endla teatri loominguline juht Ingomar Vihmar tahab oma lavastusega naised kogu oma olemuse stiihiaga au sisse tõsta. Foto: URMAS LUIK
Eesti uudised
29. oktoober 2015, 16:35

"Tramm nimega Iha" tuleb Endlasse teist korda

Laupäeval kell 18 esietenduva USA näitekirjaniku Tennessee Williamsi näidendiga tähistab Endla teater 104. sünnipäeva. 

Näidendi on tõlkinud Jaak Rähesoo, lavastanud ja muusikaliselt kujundanud Endla loominguline juht Ingomar Vihmar. Lavastuse kunstnik on Liina Unt, valguskujundaja Margus Vaigur ja videokunstnik Argo Valdmaa. Mängivad Kleer Maibaum-Vihmar, Kati Ong, Karin Tammaru, Märt Avandi, Priit Loog, Ago Anderson, Ahti Puudersell, Ando Loosaar ja Roland Leesment.

Lavastaja Ingomar Vihmari jaoks on Williamsi näidendi keskseks teljeks õdede Blanche’i ja Stella side, mis kunagi ei katke ning püsib tugevam kui mehe ja naise vaheline suhe. Kuigi Blanche võib ärritada, äratab ta samas kaastunnet ja soovi ebaõiglusele vastu hakata ning ühelgi mehel pole õigust tema üle kohut mõista.

"Just naiselikkuse mahasurumine on viinud maailma praegusesse olukorda – hirmust ja vihast tundmatu vastu surutakse toore jõuga alla kõik, mis ei allu süsteemile," arvab Vihmar ning kinnitab, et lavastus võimaldab vaadata ebaõiglust ja võimu kuritarvitamist nii meeste kui ka naiste vaatepunktist.

Näidendit "Tramm nimega Iha" on Endlas lavastatud ka varem. 1972. aastal esietendunud Kaarin Raidi lavastus kujunes kriitikute arvates üheks hooaja paremaks teatritööks.