Foto: Erik Peinar / riigikogu.ee
Galeriid
22. oktoober 2015, 10:22

21. oktoobril möödus 25 aastat Konstantin Pätsi ümbersängitamisest Metsakalmistule

FOTOD METSAKALMISTULT | Nestor tänas Konstantin Pätsi koju toojaid (15)

Riigikogu esimees Eiki Nestor tänas Metsakalmistul Konstantin Pätsi ümbermatmise 25. aastapäeva mälestustseremoonial neid, kelle pingutuste tulemusel toodi kodumaale tagasi Eesti Vabariigi esimese presidendi säilmed.

"Nõukogude totalitaarne režiim kartis oma viimaste hingetõmmeteni isegi surnud Konstantin Pätsi. Kartis sümbolit, mis meenutas esimese ja teise maailmasõja vahel õitsenud noort Eesti Vabariiki," ütles Nestor mälestustseremoonial. "See hirm leidis väljundi rahva jaoks oluliste sümbolite hävitamises: nii inimeste kui mälestusmärkide."

Riigikogu esimees märkis, et kui majanduslikus agoonias siplev Nõukogude riik otsustas pingelõdvenduse nimel lubada ausalt minevikku vaadata, hakkasid taas kerkima hävitatud Vabadussõja võidusambad ning lähetati teele uurijaid otsima üles ning tooma koju meie langenud suurmehi.

"Tänu neile, kes selle töö ette võtsid ja kelle pingutuste viljana sai esimene riigipea puhkama kodumaa mulda," lausus Nestor.

President Konstantin Päts vahistati koos perekonnaga Nõukogude okupatsioonivõimu poolt 30. juulil 1940 ja küüditati Venemaale. Tema asukoht oli kaua teadmata. Riigipea suri 16. jaanuaril 1956. aastal Tveri lähedal Burashevos, kust Eesti Muinsuskaitse Seltsil õnnestus 1990. aasta suvel üles leida tema säilmed.