Elina Born tuli uue bändiga.Foto: Mari Luud
Inimesed
19. oktoober 2015, 07:00

“Et bänd kell kolm öösel lavale läheb, on erakordne!” Rock Café 11. sünnipäev lõppes pärast nelja hommikul

 "See pole tavaline, vaid erakordne – kell kolm öösel lavale minna! Aga kuna meil täna juba üks kontsert oli tehtud, siis on ühe vooluga minek ja väga hullu pole, adrenaliin on veel sees," ütles ansambli Traffic solist Silver Laas reedel, kui bänd Rock Café lavale astus.

Kontserdiklubi Rock Café tähistas möödunud nädalavahetusel oma 11. sünnipäeva. Selleks puhuks astusid klubis reedel lavale Artjom Savitski, Elina Born ja ansambel Traffic, laupäeval aga Vaiko Eplik ja Eliit, Ans.Andur, Blind ja Three Leg Dog.

Reedeõhtune ajakava oli üsna hiline ja viimasena esinenud Traffic läks lavale lausa kell kolm öösel. Bändimeestele see väga raske polnud, kuna enne oli antud kontsert Jõhvis. "Nii hilja enamasti esinemisi pole, piiraeg on klubides tavaliselt pool kaks," ütles Laas ja meenutas, et kunagi ammu on neil palutud teise kontserdiosaga alustada ka veerand neli öösel.

"Siis olime veel noored ja ületasime ennast, aga ütlesime, et see on liiga palju."

Mõni aeg tagasi võitlesid Smilers ja Terminaator selle eest, et kontserdid algaksid klubides hiljemalt südaööl. "Muidugi, kui inimesed kella kaheteistkümneks kohale tuleksid, oleks see mugavam. Me üritasime nendega kaasa minna, aga kokkuvõttes on seda kultuuri ikka raske muuta," tunnistas Laas.

"Kuigi olen pigem seda meelt, et esinen natuke hiljem ja rohkem täis saalile kui südaööl viiele inimesele."

Trafficul täitus tänavu üheksas tegutsemisaasta ja nüüd hakatakse käima kümnendat. "Meil on juubeliaasta teemal olnud juba mitu koosolekut ja hakkame huvitavaid asju tegema," poetas Laas, kuid kuna asjad on veel läbirääkimisfaasis, siis palju pikemalt ta rääkida ei tahtnud.

Artjom: unustasin esimese laulusõna ära

Õhtu esimene esineja oli staarisaatest tuule tiibadesse saanud Artjom Savitski, kes rääkis Õhtulehele, et ta unustas lavale minnes laulu esimese sõna ära. "Ma küsisin bassimehelt, aga temal ei tulnud ka esimene sõna meelde," rääkis Artjom ja ütles, et lõpuks tuletas publik talle meelde, kuidas lugu algab.

Savitski tegeleb praegu oma debüütalbumiga, mis juba novembri alguses ilmavalgust näeb. Artjom saavutas staarisaates teise koha juba aastal 2011, miks plaat nii hilja tuleb? "Olen kogu asja üksi ajanud. Kuna mul polnud mingit abi ja olin saatest välja tulles 18aastane, siis võtabki õppimine, muusikamaastiku tundmasaamine ja lugude kirjutamisoskuse arendamine aega," ütles ta.

Artjomil oli tol õhtul lavale minnes kõige lihtsam, sest tema kontsert algas südaööl. "See on Eesti kultuur. Bändid mängivad klubides enamasti nädalavahetuseti ja klubid tehakse lahti kell 23. Rahva kogunemine võtab aega ja seepärast nii hilja peale minnaksegi."

Noormees ütles, et temagi eelistaks muidugi, kui klubi avataks kell kaheksa ja pärast südaööd saaks juba koju magama.

Artjomi senine ekstreemseim esinemiste jada oli siis, kui ta päeval oli Tallinnas, öösel kella 2-3 vahel astus üles Saaremaal, kihutas sealt hommikul kell kuus praamile, et jõuda taas Tallinna ja minna kell üheksa Prangli praamile. "Seal ma magasin, kell kolm oli esinemine ja edasi läksin Kadrioru staadionile kontserdile."

Artjom tunnistas, et eks see kurnav ole, kuid muusikutel on esmaspäevast kolmapäevani aega puhata, kuna siis tavaliselt kontserte pole.

Elina Born tuli uue bändiga

Esimest korda andis Rock Cafés oma uue bändiga täiskontserdi ka Elina Born, kes pani bändi kokku konkursi teel. "Meie meelest läks väga hästi. Rahvas läks hästi kaasa, laulis ja tantsis."

Elina ütles, et kõige olulisem ongi see, et rahvas saaks kontserdilt selle, mida nad otsima tulid. Päris oma bändi pani Elina kokku seepärast, et ta ei peaks enne kontserti hakkama mõtlema, kust nüüd endale trummar leida. "Ma olen olnud eri projektibändides, aga tahtsin endale kindlaid bändikaaslasi."

Konkursil osales Elina sõnul ligi 60 inimest, see on hea tulemus. "Kõik olid omaette huvitavad kujud. Natuke oli ka naljamehi, aga tõsiseltvõetavaid oli ikka rohkem."

Elina kord esineda tuli reedel pärast poolt kahte öösel. "Praegu see mind ei häiri. Loodan, et mu karjäär kestab veel palju aastaid ja ehk lõpuks kunagi tüütab ära," ei olnud Elinal öise esinemise vastu suurt midagi.

"Kõige raskem on enese kontserdiks kordasättimine."