ISA JA POEG: Kui Saara Kadak sai ülesandeks näosaates kehastada Toomas Uibot, mõtles ta kohe, et peaks helistama Tooma isale Väinole ja uurima, kas too oleks nõus temaga lavale astuma. Foto: Mardo Männimägi/TV3
Inimesed
19. oktoober 2015, 07:00

Väino Uibo: mul oli laval kõhe tunne, Saara viis mind 30 aastat ajas tagasi! (55)

"See, kuidas Saara Toomast järele tegi, oli täiesti hämmastav! No ta oli täiesti Toomas nii visuaalselt kui ka hääleliselt," räägib näitleja Väino Uibo, kes astus eile õhtul näosaate lavale koos Saara Kadakuga.

Saara sai saates "Su nägu kõlab tuttavalt" ülesandeks kehastuda Toomas Uiboks, kelle muusikukarjäär jäi lapsepõlve – tänagi veel öeldakse tema kohta lapsstaar. Saara aga otsustas lavale tuua ka Tooma isa Väino, kellega koos noor Uibo kunagi laval esines.

"Saara helistas Toomale ja küsis, et ei tea, kas isa oleks nõus mind saates aitama. Just nii, nagu me omal ajal Toomaga kahekesi laulsime," räägib Väino Uibo. Poeg helistaski siis isale ja uuris, mida too asjast arvab.

"Ma mõtlesin natuke ja otsustasin, et miks mitte, kui Saara nii väga tahab. Pilt saaks ju siis autentne. Siis helistas mulle juba Saara."

Väino ei mõelnud enne kutse vastuvõttu seetõttu, et ta ei tahaks lavale minna – põhjus oli palju lihtsam. "Mõtlesin, et millal saade on, kas ma saan minna, kui palju see aega võtab, millised on tingimused ja kõige muu sarnase üle," seletab mees.

"Saara rääkis mulle juba telefonis kõik ära. Me kohtusime Kuressaares, rääkisime kõik sirgeks ja enam polnud mingit kahtlust."

Väino ütleb, et lõppkokkuvõttes tal väga kaua stuudios olla ei tulnudki.

Valituks osutusid kaks lugu – üks neist Hando Runneli tekstile kirjutatud ning Väino enda lugu "Võõras mees." "Ma alguses sain aru, et Saara tahab teha kaht laulu. Ta vist mõtles võtta "Oh mina väikene mehekene", aga ma pakkusin "Varju" välja," räägib Väino.

"Vaatasin, et Toomas mis Toomas!"

Ta lisab, et laulule sai lisatud ka väike lavastuslik nüanss. "Kui laulsime "Varju", siis olime ühtpidi, laulsime saali poole. Kui dialoogiks läks, pöörasime näod vastamisi. See oli päris hea materjal minule."

Väino räägib ka, kuidas "Võõras mees" omal ajal üldse sündis. "Laulu idee tuli, sest aeg oli selline – hirmus piinav venestamine. Vähe sellest, et see päeval vaevas – see tuli ka mu unenägudesse," meenutab Uibo.

"Ühel ööl ma nägin seda laulu unes, teksti ja kõike. Kargasin üles, läksin klaveri juurde ja panin need read kirja. Hommikul käisin Hando Runneli juures. Tema tõmbas loost paar asja maha, sest see hakkas vist natuke lohisema. Midagi ta juurde ei kirjutanud ja nii see tervikuna kohe olemas oli – tekst ja viis tulid lihtsalt kuskilt öösel, une pealt, alateadvusest."

Väino ütleb, et kui ta oli Saaraga saates ära esinenud, oli tal väga hea meel, et tal oli võimalus noort inimest niimoodi aidata. Sarnasus poeg Toomaga oli Väino sõnul aga lausa uskumatu. "See, kuidas Saara Toomast tegi, oli täiesti hämmastav!" kiidab ta.

"Ta oli ikka täiesti Toomas – nii visuaalselt kui ka hääleliselt. Ausalt öeldes oli mul seal lava peal täiesti kõhe tunne. Déja vu! Saara viis mu järsku nagu 30 aastat ajas tagasi," üleb Väino Uibo.

"Ma vaatasin, et Toomas mis Toomas. Üks-ühele Tooma kõla ja intonatsioon, nii täpne kui vähegi olla sai. Suurepärane!"

Saara Kadak: Toomas Uibo tundus mulle lihtsalt põnev tegelane

"Mul oli Tooma kehastamise üle hea meel. Ta on üks tore poiss," ütleb Saara, kuidas ta reageeris, kui sai teada, et kehastada tuleb laulupoiss Toomas Uibot.

"Ta tundus tore tegelane, keda teha – tema hääl ja olemus on väga põnevad."

Saara ütleb, et väga suurt kodutööd ta Tooma puhul tegema ei pidanud, kuna ta teadis, kellega tegu. "Kuulasin läbi kõik tema laulud ja vaatasin ka filmi "Kevad südames"," räägib näitlejatar, millest ta nooreks Uiboks kehastumist alustas. "Üritasin tema häält järele teha ja hiljem tuli keha ka järele."

Saara ütleb, et alustabki kõigi artistide parodeerimist sellest, et kuulab laule mitu korda ning hakkab siis vaikselt proovima häält järele teha. "Nii et tema laulab ja mina laulan kaasa ja üritan talle võimalikult sarnase hääle leida."

Saara sõnul ei olnud Uiboks kehastumine just kõige raskem ülesanne. "Täitsa tehtav."

Saara sõnul tuli mõte kaks laulu popurriiks teha Väinolt. "Mul olid alguses teised ideed, aga tema tuli välja paremaga ja nii me tegimegi."

Väino saatesse meelitamine Saara sõnul eriti raske polnud. "Ma helistasin talle, saime Kuressaares, kus ta elab, kokku, rääkisime, ja ta oligi nõus."

Enda ja Väino etteastega jäi Saara täitsa rahule.

Proove näosaateks teeb Saara teatris. "Õnneks saan prooviruumis karjuda ja röökida, kui vaja. Kodus ma seda ei tee, muidu ei kannataks vaesed naabrid seda välja," naerab Kadak.

Sepole tõi võidu Tõnis Mägi

Saate "Su nägu kõlab tuttavalt" tõi täna teleekraanidele nii Aqua, Blondie kui Hurtsi, ent kohtunike ja osalejate lemmikuks osutus Sepo Seemani kehastatud Tõnis Mägi. Kohtunike punktid jagunesid kaheks: maksimumi ehk 12 punkti andsid Liina Vahtrikule Olav Osolin ja Andrus Vaarik, Tanja ja Ines aga andsid maksimumi Sepo Seemanile.