Inimesed

Tõusiku eesmärk: näida see, kes sa veel pole (22)

LISA KOMMENTAAR

18. oktoober 2015, 17:28
ma pean ennast jõmmiks. pappi nagu on, uhke auto ja maja ka... laenudega aga mis siis, laenud saavad makstud ja olen saanud elada. aga kui mõnele meeldib eluaeg rabada et pensilemineku ajaks omale uus dacia logu muretseda samas omale rusikaga vastu nibusi tagudes kisada et pole elusees võlgu olnud- nende ees ka müts maha muidugi.
19. oktoober 2015, 09:54
Veel hullem variant kui mõni vanainimene hakkab tõusikut mängima. Oh seda kisa siis, kui neid piisavalt ei austa ega kummarda.
Igal ajal17. oktoober 2015, 18:43
Tõusikuid on igal ajal ja mitte ainult majanduslikus vüi seisuslikus mõttes. Tõusik võib olla ka peenem poiss. Libedik võib jõuda kõrgelegi. Üks okupatsiooniajal nii oma ametis kui ka varjuametis karjääri teinud sell plaanib tõusta nüüd riigi tippu. Kui Eesti poliitilisel maastikul taust, ei NLKP ega muu enam ei loe, siis ehk jõuabki. Olnud ju peentes ametites, nüid vaba kõigeks.
Kõva17. oktoober 2015, 18:24
Jalgade vahel on kindlasti tõusnud.
lihtne mees ( veel )17. oktoober 2015, 16:34
Kirjanik Oskar Luts oskas ideaalselt lahti seletada ja piltlikult kirjeldada tõusikuid. Ta andis tõusikutele ka hästi sobivaid ja tabavad nimed. Taluperemees Samuel Pljuhkam, ärimehed: Järkovitsh, Vähkmann, Mugelmann jne.
pro17. oktoober 2015, 12:50
Tõusikud on narri loomusega. Kõrvalt vaadates eemaltõukavad ning mõnikord piinlikult koomilised. Eestlase geenides on tõusiklust liiga palju. See pidev naabri või terve külaga rivaalitsemine ja muistsete härrade elustiili järgimine ning nende kombel elamine on väga levinud ning seda peetakse isegi vast normiks.
kuula tõde17. oktoober 2015, 13:18
aga miks just eestlaste? sellepärast et ise oled poolverd sibul? üritad mingit konflikti ümber nurga sütitada? pigem vaata lasna, musta või õismäele... edevad mersud, bemmid ja audid georgi lintidega, mille pangaliisingule või mogole kulub enamus palgast, ise rotid elavad 1-2 toalistes korterites, päeval tavapärased töölised, kes torumees, kes ehitaja, õhtul istuvad oma edevasse pilli ja "mahviamehed" ongi valmis kokkutulekuteks igasugustel poeparklates risti rästi parkimas...vot see on pigem kultuur, mis naaberriigist kaasa toodud ja see "silmailu" panebki sind arvama, et eestlased üldiselt on tõusikut. Ega eestis elav saastkultuuriga sibul pole veel eestlane!
pro17. oktoober 2015, 14:02
Ma jätan teised rahvused kõrvale sest olen ise puhasttõugu eestlane ja kui mul midagi öelda on, siis käib see ikka eestlaste kohta. Venelaste hulgas on ka nn uusrikkaid muidugi...
hoopiski17. oktoober 2015, 13:27
iga Eestis elav sibul pole veel eestlane ja vb kujundabki sinu maailmapildi eestlastest see, et elad lasna-, musta- või õismäel, kus 1-2 toalistes elavad sibulad on liisinud pangast/mogost/autokrediidist edeva mersu, audi või bemmi, millele kulub pool palka. Päeval tavalised töömehed, kes torumees, kes ehitaja ja kes prügivedaja.. öösel istuvad oma uhkesse pilli, kogunevad ostukeskuste parklas, pargivad risti-rästi ja kõik koos peavad ennast jubedateks "mahhvimeesteks" , kellel midagi öelda on siis jooksevad kambakesti kallale....vot pigem see on idapiiri tagant sisse voolanud tõusiklus, need geenid on sealt ;)
Ülo17. oktoober 2015, 12:33
Kusjuures tõusikul niipalju oidu ei ole, et seda ise tajuda.
Sellised on meil praegu riigikogus17. oktoober 2015, 11:54
Tõusik saab inimesest, kes on loll nagu lauajalg, suurusehullustuses ja puuduva enesekriitikaga.....nii nagu enamus meie praegusest Rigiikogu koosseisust. Tühised ja rumalad õngitsejad, mujal läbikukkunud ja ülbed.
Autoliisijatest tõusikud....see on meie Riigikogu välimääraja
17. oktoober 2015, 11:42
Vahest vaatad neid kummalisi tänapäeva tõusikuid ja uusrikkaid, siis tekib nende suhtes teatud haletsustunne. Nad on muutunud oma raha orjaks ja raha paneb nad omakorda oravarattasse seda hingetuks kulutama. Inimesi on vallanud asjade hullus. Nii nad ühe käega kraabivad seda raha järjest enam kokku, et teise käega joosta saba seljas seda kulutama. Loomulikult käib selle juurde ka oma tahtmiste saavutamiseks teiste üle kavaldamine, teerullina ülesõitmine, pugejalik ja lipitsev käitumine, kiibitsemine endast ülemate ümber ja nende säärte ümber nurru löömine ning pärast oma süütute silmade plaksutamine, kui aus ta on olnud. Kuid oma hinges ollakse niivõrd harimatu, et sellistega ei teki mingit ühist juttu. Vastupidi, katsud kauge karega eemale hoida, sest neil on ka omamoodi osav kunst teised inimesed energiast tühjaks lüpsta. On vaid tema ja ta rahakott ja tema mammona. Kõik peavad teda imetlema ja teda teenima ning kõik uudised peavad jõudma temani.
Kui ei imetle neid, oled nende silmis halb.
Suurte rahadega harimatu tõusik ja sellele vastav mentaliteet.
to 11:4217. oktoober 2015, 11:55
Heh. Hästi öeldud, oleks sama kirjutanud. Tõusikutest karjeristid on ka omamoodi kummalised-räägivad päheõpitud või -kulunud juttu, endal arvamus vist puudub. Üldine teadmiste tase on ka alla igatsugu arvestust. Need on muidugi minu enda kogemused juttudest tõusikutega. Püüan neist eemale hoida.
kusjuures17. oktoober 2015, 14:29
tahtsin sama kirjutada ;)
Tõusik on just nimelt raha ori, enesekriitikavõimeta ja asju kokkuostev ajudeta inimene. Sest nende arust on palju raha ja asjad väärtus. Inimestes nemad väärtust ei näe. Inimene ja selle isu on neile tühine, kui tal pole vingeimat autot, vingeimat eluaset, iphone`i uuemat mudelit jne, siis nende jaoks on see inimene mõtetu. Samas, ennast peetakse ülitähtsaks, lausa kõrgklassi kuuluvaks, mis sest, et endal puhub pööningul tugev tuul.
Minul aga on sellistest hale. Orjavad raha ja mõttetult kalleid asju, nad ei pane tähele seda, mis meie elus tegelikult tähtis on. Ja kui nad ükskord ka panevadki tähele, siis on tavaliselt juba hilja. Jumal tänatud (ma ei ole usklik), et mind on kasvatatud nii, et oskan inimest hinnata, mitte ei hinda teda tema rahakoti suuruse/staatuse või asjade järgi.
tõusiku definitsioon 17. oktoober 2015, 10:41
just selles negatiivses kontekstis VANADE kultuurrahvaste ja omarahvast aadli seas on ikkagi selline, et see on isik, kes on tänu rahale või suhetele liikunud oma haridusele, kultuuritasemele ja päritoluga (seda viimast jälgitakse rohkem aadliklassis) sobimatule sotsiaalsele positsioonile.
Nt. Rootsi Bernadotte dünastia rajaja oli tõusik, samas nt. praegune Rootsi kuninganna ei ole tõusik, aga kaks tema laste abikaasadest jällegi on.
Eesti-suguses matsiühiskonnas pole sellel mõistel mingit mõtet - sest tõusiku mõiste eeldab just KULTUURI ja PÄRITOLU varjust tõusmist.
Segiajamine uusrikkaga on tavaline, kuid väär. Nt. Bill Gates on uusrikas, aga keegi teda tõusikuks ei pea, sest tema raha ja ta enda kultuuritaust on respektaabel.
18. oktoober 2015, 02:46
Bill ja Melinda Gatese raha peaks küll räpane olema, kui uskuda seda, mida kirjutab David Icke nendekohta---Meelepetted jt raamatud
N6us Lihtsa Mehega -17. oktoober 2015, 10:07
südametunnistuse olemasolu välistab t6usikuks olemise ja saamise. Väga lihtne ja tabav!
MOT17. oktoober 2015, 10:20
Väga hästi öeldud. Sellega on siis kindel, et meie valitsejad ja riigi(oma taskusse)kogujad on kõik ilma südametunnistuseta. MOT.
Lihtne mees.17. oktoober 2015, 09:38
Raske öelda ( solvavaid väljendeid kasutamata ), kes ON tõusik. Kindlalt võib aga väita, kes ei ole, ega saa ka kunagi tõusikuks : Isik, kellel on kaasa sündinud SÜDAMETUNNISTUS ja kes elab põhimõttel : " Ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sinule tehtaks ". Pühast vaimust ei saa keegi rikkaks. Et koguda palju raha, tuleb see kelleltki ära võtta, välja petta, üle lüüa ( kavaldada ). Nii lihtne see ongi.
Muidu oleks tore poiss,17. oktoober 2015, 08:41
aga anna talle kõrge tiitel, näiteks peaminister. Ja see muidu tore poiss, teeks kõik, et meeldida talle tiitli andnud tegelastele.
EI tea17. oktoober 2015, 08:45
kas iga pugeja just tõusik on? Jääks selle klassikalise laiaja-definitsiooni juurde; ja "kõrgemasse liigasse" sobituda püüdmise juurde.
Just täpselt17. oktoober 2015, 19:20
väga hea definitsioon: "kõrgemasse liigasse" sobituda püüdmine....
ja eriti veel siis, kui see tõusikul mannetult välja kukub.